Indiase dahl vind ik echt heerlijk en het is zo makkelijk om te maken (of te bewaren voor een ander moment). Het is een gerecht dat je als bijgerecht kan eten of als hoofdgerecht. Lekker met een flinke schep Griekse yoghurt (dan is het niet meer vegan) of wat mangochutney.
Indiase dahl, verwijst naar een populair en voedzaam gerecht in de Indiase keuken. Het is voornamelijk gemaakt van linzen, die sowieso een belangrijk ingrediënt zijn in de Indiase keuken. Linzen zijn peulvruchten die in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar zijn, zoals rode linzen (masoor dal), gele linzen (moong dal), groene linzen (sabut moong dal).
Linzen zijn gezond omdat ze een uitstekende bron zijn van plantaardige eiwitten, vezels en complexe koolhydraten, waardoor ze langdurige energie leveren en helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Bovendien zijn linzen ook rijk aan mineralen zoals ijzer, foliumzuur en magnesium, die belangrijk zijn voor een goede bloedcirculatie, celgroei en spierfunctie.
De meest gebruikelijke methode om Indiase dahl te maken, is het koken van de linzen tot ze zacht en mals zijn en vervolgens kun je kruiden en groenten toevoegen, zoals komijnzaad, mosterdzaad, uien, knoflook, gember en chilipepers. Ook kunnen tomaten en verschillende andere groenten bij de dahl bereid worden. Afhankelijk van het recept of je creatieve kookkunsten.
Indiase dahl wordt meestal geserveerd met rijst of Indiaas brood (roti, naan). Het is een voedzame maaltijd vol met eiwitten. Indiase dahl wordt wereldwijd steeds populairder.
Met dit recept voor Indiase dahl op heb je binnen zo’n 20 minuutjes een pan op tafel staan, dat is ook heel fijn!
Hoe maak je Indiase dahl?
Ingrediënten voor een pan dahl:
- 300 gram rode linzen (gedroogd)
- 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes
- 1 flinke gesnipperde ui
- 2 tenen geperste knoflook
- 5 bospeentjes in plakjes
- 500 ml. groentebouillon
- 1 eetl. garam massala
- 1 theel. kurkuma
- 3 cm verse geraspte gember
- 1 eetl. kokosolie om in te bakken
Voor de topping een schep Griekse yoghurt en wat verse koriander of peterselie. Voor de liefhebber nog een beetje sambal.
Bereidingswijze:
Fruit de ui en knoflook in de kokosolie. Voeg na 3 minuten de bleekselderij en wortel toe en bak het ook zo’n 3 minuten. Vervolgens kun je de overige ingrediënten toevoegen en het geheel 15 minuten op laag vuur laten pruttelen. Het is klaar als de linzen zacht zijn en de groente nog een lichte bite heeft.
Heb je vragen over dit recept? Laat het hieronder weten.
Eet smakelijk!
PS: Bekijk ook dit recept voor Indiase groentecurry met bloemkool. Iets minder snel klaar, maar wel heerlijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter