Elk lichaam heeft zout nodig om gezond te kunnen leven. Een maximum van 6 gram zout per dag houdt jouw vochthuishouding op peil. Zout is pas ongezond als je boven die 6 gram zit. Laat dat nou net voor bijna heel de Nederlandse bevolking gelden. Ja: de kans is héél groot dat ook jij te veel zout per dag binnenkrijgt.
Wist je dat..
Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking te veel zout eet? Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag het gemiddelde voor vrouwen ligt op 7,5 gram per dag.
Etiketten lezen is steeds belangrijker. Ik had een gesprek met mijn moeder over een product met 75% minder suiker, maar van wat? De variant met veel suiker?
Dus op naar de achterkant om de kleine letters te lezen. Dat geeft je een goed inzicht.
Eet ik te veel zout?
Om antwoord te geven op deze vraag, heeft de Nierstichting een Zoutmeter ontwikkeld. Via een paar vragen weet je heel snel of je te veel zout eet.
Leren om minder zout te eten
Mijn moeder moest van de dokter wegens een te hoge bloeddruk een periode volledig zoutloos eten. Dat was wel een pittige periode. Wil je zoutbewust eten, dan is het wel goed om op een andere manier te gaan koken. Alleen zout weglaten maakt het eten vrij flauw. Ga je zout vervangen door kruiden? Dan heb je er niet zo’n last van.
Zelf gebruik ik vrij weinig zout bij het koken. Ik weet dat te veel zout ongezond is, daarom ben ik het gaan beperken. Beetje bij beetje wordt het minder en dat is prima. Ik mis het niet in vele gerechten. Het went vanzelf om minder zout te eten. Je krijgt ongemerkt namelijk al snel genoeg zout binnen op een dag. Nu kook ik zonder zakjes en pakjes, dus weet ik aardig goed hoeveel zout ik gebruik. Juist in broodbeleg, zoals kaas, pakjes en zakjes zit heel veel zout verstopt. Houdt daar dus rekening mee.
Het toevoegen van andere kruiden bij het koken, helpt een gerecht smaakvoller te maken (dan mis je zout als smaakmaker niet).
Waarom mogen we niet te veel zout eten?
Te veel zout eten komt met risico’s. Mijn moeder kwam er helaas te laat achter. Gelukkig is die fase voorbij en mag ze weer zoutbewust eten.
Houd je jouw zoutgebruik binnen de perken, dan heb je een verminderd risico op de klachten die je kunt krijgen als je structureel te veel zout eet. Zoals:
- verhoogde bloeddruk
- hart- en vaatziekten
- nierziekten
- maagkanker
- botontkalking
Eet je eens een keer te veel zout, dan verwerkt je lichaam dit en plas je het gewoon uit. Bij chronisch te veel zout eten, kunnen deze ziektes ontstaan.
Recepten op onze site met weinig zout
Ons advies is: voeg vooral veel kruiden en specerijen toe aan je gerecht om zo het zout niet te missen. Vaak zetten we bij de ingrediënten zout & peper naar smaak (en dan dus niet te veel), maar we hebben een aantal pareltjes voor je opgezocht.
- Ontbijtcake van havermout
- Kruidenboter, zonder zout
- Snelle pasta met aubergine
- Zelfgemaakte zongedroogde tomaten
- Zelfgemaakte groentespreads
We hebben je nu wat tips gegeven om thuis minder zout te eten. Buitenshuis weet je het niet altijd.
Wil je eens genieten van een heerlijk zoutbewust gerecht in een restaurant? Bekijk dan de restaurants, die speciaal voor de campagne periode van de Nierstichting een zoutbewust menu serveren. Meer informatie vind je op: proefdeongezoutenwaarheid.nl
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Margo zegt
“Om antwoord te geven op deze vraag, heeft de Nierstichting een ontwikkeld” . Wat heeft de Nierstichting ontwikkeld?
Verder geen link in het artikel!
Vanessa zegt
Hallo Margo,
Heel bijzonder dat je de link en tekst Zoutmeter niet ziet staan. Wij zien ‘m gewoon. Voor de zekerheid hierbij : https://www.nierstichting.nl/zoutmeter?utm_source=zout_feb_mrt_2017&utm_medium=Gezondetengezondleven&utm_campaign=zout_feb_mrt_2017#/
Succes,
Vanessa