Heeft kokos al een prominente plek in jouw keuken? Ik vind kokos echt een veelzijdig ingrediënt dat je op veel verschillende manier kan toepassen. Zoals geraspt, in chunks, olie of gewoon als verfrissend drankje. Hieronder vertel ik op welke manieren ik kokos gebruik en waarom het zo goed voor je is.
Kokos geeft aan gerechten een heerlijke, zoete smaak. Je kunt het ook juist combineren met hartig en pittig. De kokosnoot is gewoon heel veelzijdig en veel mensen vinden het erg lekker.
Naast de veelzijdigheid is kokos nog eens ongelooflijk gezond.
Hierbij de voornaamste redenen voor het eten van kokosproducten…
- Kokos bevat veel vitamines en mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, vitamine B en C.
- Kokos heeft antivirale en schimmeldodende eigenschappen.
- Kokos zorgt voor een betere spijsvertering en snellere stofwisseling. Dat komt doordat kokos veel goede vezels bevat.
- Kokos geeft een boost aan het immuunsysteem.
- Het stimuleert de werking van de schildklier waardoor gifstoffen eerder worden afgevoerd
- Kokos bevat nagenoeg geen cholesterol en is zelfs van goede invloed op de cholesterolwaarden
- Kokos ondersteunt en reguleert een gezonde hormoonproductie, waaronder het verjongingshormoon ‘pregnenolon’ (en van verjongingshormonen krijgen we zeker nooit genoeg toch?)
- Het is van goede invloed op de bloedsuikerspiegel (daarom is kokosbloesesuiker beter dan gewone witte suiker)
Tip
Kies voor het bakken in kokosolie altijd voor de extra virgin kokosolie (biologisch). Deze kokosolie is koudgeperst, waardoor het vitamineverlies minimaal is. Gebruik dus geen geurloos, (gedeeltelijk) gehard, of geraffineerd kokosvet.
Waar kun je kokos nog meer voor gebruiken?
- Je kunt kokosolie ook gebruiken om je gebit mee te spoelen. Het doodt de bacteriën, normaliseert de zuurgraad en heeft zelfs een blekende werking.
- Kokoswater is een goed en gezond sportdrankje om zo sneller tekorten in je lichaam aan te vullen (in plaats van gewoon water).
- Met kokosmeel bak je makkelijk glutenvrije koekjes. Kokosmeel bevat relatief weinig koolhydraten.
- Vers en schoon kokoswater kan gebruikt worden om wondjes mee schoon te maken.
- Kokosolie schijnt goed tegen wallen te werken. Dat hebben we nog niet uitgeprobeerd.
- Kokosolie werkt ook heel goed als erotische olie. De smaak, geur en warmte van deze olie geven een zwoele dimensie.
- Kokosolie werkt heel goed tegen jeuk of een geïrriteerde huid.
- Maak zelf een gezichtsmasker met honing en kokosolie.
Een paar tips om kokos te eten of te drinken:
- Kokosmelk is een goed en superlekker alternatief voor gewone melk in de koffie.
- Strooi wat kokossnippers over de yoghurt of kwark.
- Stukjes kokos als tussendoortje
- In een smoothie (zie deze kokos-chocolade smoothie)
- Bij het ontbijt, zie dit gezonde ontbijtrecept.
- In de soep, bekijk deze kokos-spinaziesoep met zalm of, nog spannender: knoflook-kokossoep
- Kokos is een geliefd ingrediënt bij zoete, gezonde snackballetjes.
- Een curry maken met kokos.
Let wel op: kokosolie bevat voor meer dan de helft verzadigde vetten uit laurinezuur. Dat heeft mogelijk gevolgen voor het hart, dus oppassen met te veel gebruiken van kokosolie tijdens maaltijden. Gebruik je het met mate, dan is het alleen maar een zeer waardevol voedingsmiddel in een gezond eetpatroon.
Nog een kritiek puntje: Sommige kokosplantages zorgen er voor dat bossen worden gekapt. Tijdens de landbouw van kokos kunnen dan ook bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en is er veel water nodig. Kies daarom in ieder geval voor biologische kokosolie.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter