7 Gezondheidsvoordelen van knoflook
Knoflook heeft een sterke smaak en hoort bij de lookfamilie, waar ook uien en bieslook bij horen. Het staat al eeuwenlang bekend als een natuurlijk geneesmiddel. In dit artikel lees je waar knoflook dit aan te danken heeft.
1. Versterkt het immuunsysteem
Knoflook versterkt het immuunsysteem en helpt tegen verkoudheid en griep. Het is een oude traditie om bij de eerste tekenen van een verkoudheid of griepje, een knoflookteen in honing te dippen en op te eten.
2. Reguleert de bloedsuikerspiegel
Knoflook helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan knoflook zorgen voor een betere insulinegevoeligheid. Hierdoor is knoflook ideaal voor diabetespatiënten. Overleg wel altijd even met je arts als je knoflook in wil zetten om je diabetes beter onder controle te krijgen.
3. Helpt je lichaam bij het gebruiken van ijzer
Recent onderzoek toont aan dat knoflook waarschijnlijk een belangrijke rol speel bij je ijzermetabolisme. Je lichaam slaat ijzer namelijk op in je cellen. Om deze ijzer er vervolgens weer uit te halen, is een ‘bruggetje’ nodig. Dit bruggetje heet ferroportin. Dit is een eiwit dat door het celmembraan heen kan. Knoflook ondersteunt je lichaam bij het aanmaken van ferroportin.
4. Antibacteriële en antivirus werking
De meest gunstige eigenschap van knoflook is de antibacteriële en antivirus werking. Hier staat knoflook namelijk al eeuwenlang om bekend en er wordt al lange tijd onderzoek gedaan naar deze werking. Knoflook kan zelfs helpen tegen bacteriën die resistent zijn tegen reguliere antibiotica. Naast het bestrijden van virussen en bacteriën, is knoflook ook effectief tegen schimmelinfecties en wormen.
5. Sterke en gezonde botten
Knoflook helpt bij het sterk en gezond houden van je botten. Een onderzoeksteam van de University of California onderzocht 60 mensen die het risico liepen om atherosclerose te ontwikkelen. Een jaar lang kreeg een deel van hen een placebo en het andere deel kreeg een supplement met knoflook, vitamine B12, vitamine B6, foliumzuur en L-arginine. De groep die het supplement kreeg, had toen het jaar om was een hogere botdichtheid en minder arteriële verkalking.
6. Bloeddrukverlagend
Veel mensen lijden aan een hoge bloeddruk. Dit kan ernstige gevolgen hebben, waaronder hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of een beroerte. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat knoflooksupplementen de bloeddruk aanzienlijk kunnen verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk.
Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar knoflooksupplementen dat geplubliceerd werd in het tijdschrift Molecular and Cellular Biochemistry. Om dit effect te bereiken is wel aardig wat knoflook nodig. De dagelijkse dosis aan supplementen komt overeen met vier tenen knoflook.
Overgewicht is een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk. Een goede strategie om de bloeddruk te verlagen is door gezond te eten, deze afslanktips toe te passen en knoflook toe te voegen aan je maaltijden, zoals bij deze heerlijke bloemkoolschotel.
7. Helpt tegen metaalvergiftiging
Bij hoge doseringen, helpt de zwavel in knoflook tegen metaalvergiftiging. Tijdens een studie werden 117 medewerkers van een fabriek die autoaccu’s produceert onderzocht. Na vier weken bleek de hoeveelheid lood in hun bloed met 19% te zijn gedaald door het eten van knoflook. Ook verminderde het eten van knoflook veel symptomen van de metaalvergiftiging, zoals hoofdpijn en een hoge bloeddruk.
Niet te veel knoflook
Knoflook biedt ons dus vele gezondheidsvoordelen. Het fijne is dat knoflookpoeder en knoflookvlokken net zo effectief zijn als verse knoflook. Zo voeg je dagelijks gemakkelijk wat knoflook aan je eten toe. Overdrijf echter niet: het wordt aangeraden om maximaal twee tot drie teentjes knoflook per dag te eten. Kinderen kunnen beter niet meer dan één knoflookteentje per dag eten.
Houd er ook rekening mee dat knoflook in je bloed terecht komt. Hierdoor is het zeer effectief, maar het zorgt er ook voor dat de knoflook uiteindelijk in je zweet terecht komt. Met andere woorden: van veel knoflook eten kan je lichaamsgeur minder fris worden.
In dit artikel lees je wat je tegen een knoflookgeur kunt doen.
Laatste berichten van Bernard Favier (toon alles)
- 6 soorten voeding met ontstekingsremmende functie - 2 oktober 2016
- Abrikozen zijn gezond! 8 Gezondheidsvoordelen van abrikozen - 27 juni 2016
- Waarom olijfolie goed voor je is - 22 mei 2016
Elisabeth Glastra zegt
Ik eet dagenlijks knoflook, en ik zal u zeggen het is zeker aan te raden, geeft energie en kracht in de benen, en bottengestel.
Verder als je 4tenen knoflook eet en je ruikt uit je mond of porieen, dan helpt het eten van een handje verse peterselie fijn kauwen,verder is het ook waar voor diabetische patienten, om dit te nuttigen rauw met wat eten erbij.
met vr. grt. mevr E.M.Glastra