Groenten uit de nachtschadefamilie hebben een slechte naam als het om gezond eten gaat. Maar zijn ze echt zo slecht voor je of passen ze gewoon in een gezond dieet?
Veel nachtschade groenten maken deel uit van ons dagelijks eten. Denk aan tomaten, aubergine, paprika en aardappel. Ook Goji bessen en Kaapse kruisbessen (lampionnetjes) behoren tot dezelfde familie. De plant die alle nachtschade groenten zo’n slechte naam bezorgd, is belladonna of wolfskers. Dat is een zeer giftige plant, die je zeker niet moet eten. Hoewel veel gezonde mensen prima voeding uit de nachtschadefamilie kunnen eten, hebben alle planten in de nachtschadefamilie stoffen in zich die bij bepaalde mensen voor problemen kunnen zorgen.
Alkaloïden zijn de boosdoeners
De stoffen in nachtschade groenten die voor problemen kunnen zorgen, zijn de zogenoemde alkaloïden. Deze anti-nutriënten zijn bedoeld om de planten te beschermen, zodat hij niet zomaar wordt opgegeten. Bij witte aardappels (dus geen zoete aardappels) zitten deze stoffen vooral in de schil. Bij aubergine vind je alkaloïden vooral in de pitjes en het vruchtvlees, maar deze zijn minder sterk dan de anti-nutriënten in aardappels. Voor gezonde mensen vormen deze hoeveelheden geen enkel probleem. Hun darmen zorgen ervoor dat een groot gedeelte van deze stoffen het lichaam niet kunnen binnendringen. Toch zijn er mensen die het beste geen nachtschade groenten kunnen eten.
Wie moet nachtschade groenten vermijden?
Mensen met darm- en immuunproblemen of een auto-immuunziekte kunnen nachtschade groenten het beste vermijden. Zij kunnen namelijk gevoelig zijn voor deze voedingsmiddelen, waardoor ze allerlei klachten kunnen krijgen. Denk aan misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid en prikkelbare darm syndroom (PDS). Maar ook klachten die op het eerste gezicht helemaal niets met voedsel te maken hebben, zoals gewrichtspijn, hoofdpijn, angst, artritis, fibromyalgie en osteoporose.
Ons dieet versterkt het probleem
Een dieet dat rijk is aan suiker, koolhydraten en omega 6 kunnen de problemen nog verergeren. Deze voedingsmiddelen veranderen namelijk de darmflora, waardoor deze niet meer in staat is om alkaloïden tegen te houden. Ga dus voor gezond eten: een koolhydraatarm dieet dat bestaat uit natuurlijke vetten en eiwitten, groenten, fruit, zaden en pitten. En heb je last van je darmen of immuunsysteem, laat witte aardappels, tomaten, aubergine en paprika dan staan.
—
(red) Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de bekende expert in gezond afvallen, Jasper Alblas. Hij is onder andere bekend van het Smoothie Afslankplan. Meer informatie over Jasper en zijn team vind je hieronder.
Laatste berichten van Jasper Alblas (toon alles)
- 6 Holistische voedingstips als je teveel hebt gegeten - 22 december 2019
- Striae verminderen, hoe doe je dat? - 4 oktober 2019
- Voedsel als medicijn, nu ook in de Westerse wereld - 13 juni 2019
Laat een reactie achter