• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Recept voor koolhydraatarme en glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel

Recept voor koolhydraatarme en glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel

Laatste update: 16 december 2022 - Door Vanessa | Leestijd ca. 5 minuten

Wil je glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken eten? Dan is dit echt een geslaagd recept! Kinderen vinden deze pannenkoeken ook heel lekker ;-))

Hieronder geef ik niet alleen een goed basisrecept voor koolhydraatarme en glutenvrije pannenkoeken, ik geef je ook tips voor allerlei variaties en hoe pannenkoeken een volwaardige en gezonde maaltijd kunnen zijn.

Hoe maak je glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken?

Recept voor glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken. Op de foto een pannenkoek in een pannenkoekenpan.

Ingrediënten (voor ongeveer 6-8 pannenkoeken):

  • 450 ml rijstmelk (rijstdrank genoemd in de supermarkt)
  • 150 gram boekweitmeel
  • 1 ei
  • 8 tot 10 gr kokosolie (ligt aan de pan) of olijfolie
  • snufje zout

Bereidingswijze:

Meng de boekweitmeel en de rijstmelk door elkaar, en met de mixer op de hoogte stand mix je de rest van de ingrediënten door elkaar.

Doe ongeveer 1/2 eetlepel kokosolie in de koekenpan en verhit de pan goed (paar minuten op middel-vuur). Omdat je ook olie in het beslag hebt, hoef je daarna niet elke keer weer olie  in de pan te doen – maar dat ligt uiteraard aan het soort pan dat je gebruikt. De koekenpan moet dus goed heet zijn.

Doe een beetje beslag in de pan (zeker de eerste pannenkoek niet te groot maken) Deze zal ook ‘te vet’ zijn – en gooi ik meestal weg. Ongeveer 1 tot 1 ½ minuut per kant.

Daarna gewoon de rest van de pannenkoeken bakken.

Vaker pannenkoeken eten met gezonde toppings

Wij eten ze met agavesiroop, appelstroop of kaas – vandaar ‘suikervrij’.

Maar ik ben ook fan van een pannenkoek rijkelijk beleggen met allerlei soorten (gezonde) ingrediënten. Dan is het prima om pannenkoeken vaker te eten. Je kunt eindeloos variëren.

Weet je wat ik vaak doe? Dan kijk ik naar het menu bij een pannenkoekenrestaurant. Dan krijg je hele goede ideeën om pannenkoeken eens anders te beleggen. Zelfs sla kan op een pannenkoek!

Enkele ideeën voor een gezonde, koolhydraatarme pannenkoek:

  • Pannenkoek met zalm met een mosterd-dille-dressing en eventueel wat schijfjes citroen
  • Pannenkoek met meegebakken spinazie en geitenkaas (eventueel gezoet met wat agavesiroop of honing)
  • Pannenkoek met meegebakken appel en walnoten
  • Pannenkoek met champignons, ui en paprika
  • Pannenkoek met ham, brie en bieslook (let op, deze heeft minder voedingswaarde)
  • Pannenkoek met kip, taugé, ui, champignons, ketjap en atjar
  • Pannenkoek met stoofvlees en gebakken ei

Als je de pannenkoek koolhydraatarm wilt eten, gebruik dan wel het basisrecept van hierboven.

Tip voor simpele kaaspannenkoeken
Ik maak kaaspannenkoeken zo: De basis staat hierboven, dus ik maak glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken. Als ik de eerste kant heb gebakken in 1 ½ minuut, draai ik hem om – en leg op één helft kaas. De andere helft flap ik daarover heen en bak de kaasflap nog aan elke kant bruin – met deksel erop. Als je deze kaaspannenkoek combineert met een lekkere salade, heb je een heerlijke, goed vullende en gezonde maaltijd.

Koolhydraatarme pannenkoek met gezonde poedersuiker

Houd je van een een lekkere pannenkoek met alleen poedersuiker? Dat kan ook. Zelfs koolhydraatarm en zonder extra calorieën. Kies voor de poedersuiker voor Sukrin. Dit ziet eruit en smaakt als poedersuiker. Maar zonder calorieën en het is een gezond alternatief voor suiker. De basis is erythritol, een natuurlijke zoetstof zonder schadelijke effecten. Je kunt het nauwelijks in de winkel vinden, maar online gelukkig wel. Bestel Sukrin poedersuiker bij Body&Fit of AfvallenmetBregje.nl.

Ook bij LowCarbCenter vind je diverse goede zoetstoffen die helpen bij een koolhydraatarm dieet.

Extra pannenkoeken maken

Ik maak vrijwel altijd een dubbele hoeveelheid – en bewaar de overgebleven pannenkoeken in de koelkast een dag of 2. Ik eet ze dan koud, of warm ze even in de pan met deksel op. Maak ze dan een klein beetje vochtig, zodat ze niet hard worden. Ook kun je dus pannenkoeken heel goed gebruiken als een alternatief voor wraps.

Variaties qua basis voor een koolhydraatarme pannenkoek

Omdat we pannenkoeken best vaak eten – experimenteer ik wel eens met een deel kokosmeel i.p.v. boekweitmeel (bijvoorbeeld 20 gram vervang ik dan door kokosmeel), of ik vervang een deel van de rijstmelk door amandelmelk, of ik gooi kaneel en anijs door het beslag. Heerlijk! We gebruiken ze ook als ‘onderlegger’ voor ijs – of als basis voor een hartige wrap (groentesaus met taugé of zo). Ook kun je een schepje vanille-eiwitpoeder aan je beslag toevoegen voor je het mixt, waardoor de pannenkoeken ook nog eens eiwitrijk zijn. Handig als je wilt afvallen. Deze eiwitpoeder bevat geen suiker of chemische alternatieven (gezoet met stevia) en kun je ook als maaltijdvervanger gebruiken (bevat vitaminen en mineralen).

Bekijk ook ons recept voor glutenvrije pannenkoeken met havermeel (zonder banaan).

Tip
Ik heb deze pannenkoeken waarschijnlijk meer dan 50 keer gebakken in de afgelopen 5 jaar. Raak niet ontmoedigd als ze de eerste keren niet helemaal mooi uit de pan komen. Ze zijn vooral heel lekker en ‘gezond’ – of in ieder geval vele malen gezonder dan melk-gluten pannenkoeken. Het is even een handigheidje. Heb je goede en gezonde tips waardoor jouw pannenkoeken altijd goed lukken? Laat het ons dan hieronder weten!

Heb je ook een lekker en gezond recept wat je graag wil delen? Stuur het ons via info@goedetengezondleven.nl, bij voorkeur samen met een foto van het resultaat. Je maakt er ons en onze lezers op onze site blij mee! 

Hoe maak je glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken?

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Koolhydraatarme club sandwich
    Koolhydraatarme club sandwich
  • Glutenvrije spinaziepannenkoeken met zalm
    Glutenvrije spinaziepannenkoeken met zalm
  • Pannenkoek met zalm en appel
    Pannenkoek met zalm en appel
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Witlof uit de oven, maar dan echt lekker! - 24 januari 2023
  • Gezond beginnen: maak deze gezonde, verrukkelijke smoothie! - 10 januari 2023
  • Hoe maak je een bloemkoolschotel met kaas en gehakt? - 31 december 2022

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: boekweit, Glutenvrij, Koolhydraatarm, lactosevrij, pannenkoeken, suikervrij

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Wat wij hebben geleerd over melanoomkanker
  • Welke voeding helpt tegen een opgeblazen gevoel?
  • Doe dit om angst te verminderen en beter te slapen!
  • Witlof uit de oven, maar dan echt lekker!
  • Manifesteren voor nuchtere mensen: 7 stappen!

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven