Wil je een koolhydraatarme pannenkoeken eten? Dan is dit echt een geslaagd recept! En de kinderen vinden het ook heel lekker ;-))
Ongeveer 8 tot 12 glutenvrije pannenkoeken
- 450 ml rijstmelk
- 150 gram boekweitmeel
- 1 ei
- 8 tot 10 gr kokosolie (ligt aan de pan)
- snufje zout
Meng de boekweitmeel en de rijstmelk door elkaar, en met de mixer op de hoogte stand mix je de rest van de ingrediënten door elkaar.
Doe ongeveer 1/2 eetlepel kokosolie in de koekenpan en verhit de pan goed (paar minuten op middel-vuur). Omdat je ook olie in het beslag hebt, hoef je daarna niet elke keer weer olie in de pan te doen – maar dat ligt uiteraard aan het soort pan dat je gebruikt. De koekenpan moet dus goed heet zijn.
Doe een beetje beslag in de pan (zeker de eerste pannenkoek niet te groot maken) Deze zal ook ‘te vet’ zijn – en gooi ik meestal weg. Ongeveer 1 tot 1 ½ minuut per kant.
Daarna gewoon de rest van de pannenkoeken bakken.
Suikervrije pannenkoeken
Wij eten ze met agavesiroop, appelstroop of kaas – vandaar ‘suikervrij’.
De kaaspannenkoeken maak ik zo: als ik de eerste kant heb gebakken in 1 ½ minuut, draai ik hem om – en leg op één helft kaas. De andere helft flap ik daarover heen en bak de kaasflap nog aan elke kant bruin – met deksel erop.
Extra pannenkoeken
Ik maak vrijwel altijd een dubbele hoeveelheid – en bewaar de overgebleven pannenkoeken in de koelkast een dag of 2. Ik eet ze dan koud, of warm ze even in de pan met deksel op. Maak ze dan een klein beetje vochtig, zodat ze niet hard worden. Ook heel lekker als wraps.
Variaties
Omdat we ze zo vaak eten – experimenteer ik wel eens met een deel kokosmeel i.p.v. boekweit meel (bijvoorbeeld 20 gram vervang ik dan door kokosmeel), of ik vervang een deel van de rijstmelk door amandelmelk, of ik gooi kaneel en anijs door het beslag. Heerlijk! We gebruiken ze ook als ‘onderlegger’ voor ijs – of als basis voor een hartige wrap (groentesaus met taugé of zo).
Tip
Ik heb deze pannenkoeken waarschijnlijk meer dan 50 keer gebakken in de afgelopen 5 jaar. Raak niet ontmoedigd als ze de eerste keren niet helemaal mooi uit de pan komen. Ze zijn vooral heel lekker en ‘gezond’ – of in ieder geval vele malen gezonder dan melk-gluten pannenkoeken met heel veel ei- in boter gebakken met poedersuiker.
Heerlijk recept gekregen van een van onze zakenrelaties. Dat vinden we fijn. We gaan het proberen.
Heb je ook een mooi gezond recept? Stuur het ons via info@goedetengezondleven.nl Ons maak je er in ieder geval blij mee!