Wil je glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken eten? Dan is dit echt een geslaagd recept! Kinderen vinden deze pannenkoeken ook heel lekker ;-))
Hieronder geef ik niet alleen een goed basisrecept voor koolhydraatarme en glutenvrije pannenkoeken, ik geef je ook tips voor allerlei variaties en hoe pannenkoeken een volwaardige en gezonde maaltijd kunnen zijn.
Hoe maak je glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken?
Ingrediënten (voor ongeveer 6-8 pannenkoeken):
- 450 ml rijstmelk (rijstdrank genoemd in de supermarkt)
- 150 gram boekweitmeel
- 1 ei
- 8 tot 10 gr kokosolie (ligt aan de pan) of olijfolie
- snufje zout
Bereidingswijze:
Meng de boekweitmeel en de rijstmelk door elkaar, en met de mixer op de hoogte stand mix je de rest van de ingrediënten door elkaar.
Doe ongeveer 1/2 eetlepel kokosolie in de koekenpan en verhit de pan goed (paar minuten op middel-vuur). Omdat je ook olie in het beslag hebt, hoef je daarna niet elke keer weer olie in de pan te doen – maar dat ligt uiteraard aan het soort pan dat je gebruikt. De koekenpan moet dus goed heet zijn.
Doe een beetje beslag in de pan (zeker de eerste pannenkoek niet te groot maken) Deze zal ook ‘te vet’ zijn – en gooi ik meestal weg. Ongeveer 1 tot 1 ½ minuut per kant.
Daarna gewoon de rest van de pannenkoeken bakken.
Vaker pannenkoeken eten met gezonde toppings
Wij eten ze met agavesiroop, appelstroop of kaas – vandaar ‘suikervrij’.
Maar ik ben ook fan van een pannenkoek rijkelijk beleggen met allerlei soorten (gezonde) ingrediënten. Dan is het prima om pannenkoeken vaker te eten. Je kunt eindeloos variëren.
Weet je wat ik vaak doe? Dan kijk ik naar het menu bij een pannenkoekenrestaurant. Dan krijg je hele goede ideeën om pannenkoeken eens anders te beleggen. Zelfs sla kan op een pannenkoek!
Enkele ideeën voor een gezonde, koolhydraatarme pannenkoek:
- Pannenkoek met zalm met een mosterd-dille-dressing en eventueel wat schijfjes citroen
- Pannenkoek met meegebakken spinazie en geitenkaas (eventueel gezoet met wat agavesiroop of honing)
- Pannenkoek met meegebakken appel en walnoten
- Pannenkoek met champignons, ui en paprika
- Pannenkoek met ham, brie en bieslook (let op, deze heeft minder voedingswaarde)
- Pannenkoek met kip, taugé, ui, champignons, ketjap en atjar
- Pannenkoek met stoofvlees en gebakken ei
Als je de pannenkoek koolhydraatarm wilt eten, gebruik dan wel het basisrecept van hierboven.
Tip voor simpele kaaspannenkoeken
Ik maak kaaspannenkoeken zo: De basis staat hierboven, dus ik maak glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken. Als ik de eerste kant heb gebakken in 1 ½ minuut, draai ik hem om – en leg op één helft kaas. De andere helft flap ik daarover heen en bak de kaasflap nog aan elke kant bruin – met deksel erop. Als je deze kaaspannenkoek combineert met een lekkere salade, heb je een heerlijke, goed vullende en gezonde maaltijd.
Koolhydraatarme pannenkoek met gezonde poedersuiker
Houd je van een een lekkere pannenkoek met alleen poedersuiker? Dat kan ook. Zelfs koolhydraatarm en zonder extra calorieën. Kies voor de poedersuiker voor Sukrin. Dit ziet eruit en smaakt als poedersuiker. Maar zonder calorieën en het is een gezond alternatief voor suiker. De basis is erythritol, een natuurlijke zoetstof zonder schadelijke effecten. Je kunt het nauwelijks in de winkel vinden, maar online gelukkig wel. Bestel Sukrin poedersuiker bij LowCarbCenter. Hier vind je nog meer goede zoetstoffen die helpen bij een koolhydraatarm dieet.
Extra pannenkoeken maken
Ik maak vrijwel altijd een dubbele hoeveelheid – en bewaar de overgebleven pannenkoeken in de koelkast een dag of 2. Ik eet ze dan koud, of warm ze even in de pan met deksel op. Maak ze dan een klein beetje vochtig, zodat ze niet hard worden. Ook kun je dus pannenkoeken heel goed gebruiken als een alternatief voor wraps.
Variaties qua basis voor een koolhydraatarme pannenkoek
Omdat we pannenkoeken best vaak eten – experimenteer ik wel eens met een deel kokosmeel i.p.v. boekweitmeel (bijvoorbeeld 20 gram vervang ik dan door kokosmeel), of ik vervang een deel van de rijstmelk door amandelmelk, of ik gooi kaneel en anijs door het beslag. Heerlijk! We gebruiken ze ook als ‘onderlegger’ voor ijs – of als basis voor een hartige wrap (groentesaus met taugé of zo). Ook kun je een schepje vanille-eiwitpoeder aan je beslag toevoegen voor je het mixt, waardoor de pannenkoeken ook nog eens eiwitrijk zijn. Handig als je wilt afvallen. Deze eiwitpoeder bevat geen suiker of chemische alternatieven (gezoet met stevia) en kun je ook als maaltijdvervanger gebruiken (bevat vitaminen en mineralen).
Bekijk ook ons recept voor glutenvrije pannenkoeken met havermeel (zonder banaan).
Tip
Ik heb deze pannenkoeken waarschijnlijk meer dan 50 keer gebakken in de afgelopen 5 jaar. Raak niet ontmoedigd als ze de eerste keren niet helemaal mooi uit de pan komen. Ze zijn vooral heel lekker en ‘gezond’ – of in ieder geval vele malen gezonder dan melk-gluten pannenkoeken. Het is even een handigheidje. Heb je goede en gezonde tips waardoor jouw pannenkoeken altijd goed lukken? Laat het ons dan hieronder weten!
Heb je ook een lekker en gezond recept wat je graag wil delen? Stuur het ons via info@goedetengezondleven.nl, bij voorkeur samen met een foto van het resultaat. Je maakt er ons en onze lezers op onze site blij mee!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024