De meeste reacties die ik krijg als ik zo’n heerlijke wortelcake heb gemaakt: ik proef helemaal geen wortel. Dat klopt.
Wortelcake smaakt heerlijk, maar niet naar wortel. Wortel is een van de gezonde zoetmakers in dit recept. Verder smaakt het vooral ook heel erg naar kaneel. Het recept bestaat alleen maar uit gezonde ingrediënten. Dubbel smullen dus!
Ingrediënten voor een suikervrije wortelcake
- 250 gram volkoren (spelt)meel
- 16 gram bakpoeder
- 1 snufje zeezout
- 2 tl kaneel
- 80 gram walnoten (ongebrand en ongezouten)
- 115 gram olie
- 90 gram gedroogde dadels
- 3 middelgrote wortels
- 3 rijpe bananen
- 120 ml sinaasappelsap (liefst versgeperst)
Extra nodig
- cakevorm
- eventueel bakpapier
Bereiding
- verwarm de oven voor op 175 graden
- snij de dadels heel fijn
- hak je walnoten heel fijn
- rasp de wortels
- pureer de bananen en mix de sinasappelsap er door heen
- meng het meel, zeezout, kaneel, dadels, bakpoeder en walnoten door elkaar
- voeg de olie toe
- voeg langzaam de bananenpuree toe
- voeg als laatste de wortels toe
- doe alles in het ingevette bakblik
Zelf doe ik altijd een velletje bakpapier in het blik in plaats van invetten. Dan kun je de cake ook altijd makkelijk uit het blik halen.
- zet de cake ongeveer 45-50 minuten in de oven. Je kunt testen of de cake gaar is door een sateprikker in de cake te steken en als de prikker schoon is, dan is de cake klaar.
Tip:
- Lekker met een laagje mascarpone met snufje kaneel
- Leuk om met de kinderen te doen.
Kijk dan eens bij een leuke kinderbakset.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Do zegt
Vandaag dit recept geprobeert, met wat aanpassingen, omdat ik het beslag niet helemaal vond smaken zoals ik het in gedachten had.
Extra: Ik heb dus wel 80 gram lichte basterd suiker toegevoegd en heb 50 ml zonnebloemolie gebruikt en 2 eieren. Extra zakje baking powder.
Weggelaten: Ik lust geen dadels dus die heb ik er niet in gedaan (vandaar dat er wat anders zoets in moest)
Vervangen/gewijzigd: ipv sinasappelsap, 2 mandarijntjes met partjes in 2en gesneden erdoor gedaan en als noten 100 gram lichtelijk plat geslagen walnoten.
Wortels was bij mij 250 gram, de 2 mandarijnen wogen 150 gram.
Dit was voor mij aan beslag ca 18 tot 24 cupcakes.
Heb met 1/3 van het beslag nog geexperimenteerd door daar havermoutvlokken in te doen ipv bloem, maar ook nog wat bloem, deze zijn ook wel lekker, maar die met alleen bloem zijn beter.
Op basis van 18 cupcakes heb je dan ca 150 Kcal per cupcakeje.
Geen frosting gebruikt, maar als ik dat zou gebruiken is het bij mij 200 gram roomkaas (Gewoon van de lidl of aldi in zo’n rechthoekig bakje ) met 80 gram poedersuiker.
Nu niet gedaan, maar ipv frosting zalig in wortel muffins, doe in cupcakepapiertje beetje beslag daarop flinke theelepel volle kwark, daarover weer beslag, dan zijn ze echt zalig!
Vanessa zegt
Dank voor je reactie! Klinkt ook goed met mandarijntjes…
cilia zegt
Enig idee hoeveel calorieën per 100 gram deze cake bevat?
Vanessa zegt
Hallo Cilia
Denk wel ergens tussen 100 en 200 calorieën. Het is zeker geen calorie-arme cake. Maar omdat het puur natuur is, wel verantwoord om te eten. Met mate natuurlijk!
Groetjes,
Vanessa
Vanessa zegt
Dank voor je terugkoppeling. En inderdaad: volgende keer beter!
Als ik weer eens ga experimenteren met dit recept, laat ik het je weten.
Groetjes,
Vanessa
Anouschka zegt
Hallo Vanessa,
Ik heb uiteindelijk diksap gebruikt, want niets anders in huis. Helaas is de wortelcake te nat gebleven. Hij smaakt op zich wel aardig, maar denk toch anders doordat het te vochtig is gebleven.
Volgende keer beter 😉
Vanessa zegt
Hoi Anouschka
Ik heb het nog nooit met iets anders gemaakt, maar misschien kan appel- of perensap ook. Dan zou je ook nog kleine stukjes appel in de cake kunnen verwerken.
Of cranberrysap voor iets meer bite.
We horen graag jouw ervaring als je het hebt geprobeerd!
Succes,
Vanessa
Anouschka zegt
Lijkt me lekker eens te maken! Kan ik ook iets anders gebruiken dan de sinaasappelsap?
Vanessa zegt
Hoi Corina,
Misschien een beetje extra bakpoeder? Ik heb het zelf ook hoor – het gaat immers om de smaak 😉
Groetjes,
Vanessa
Corina zegt
Iedee keer als ik m
Maak rijst ie als m cake om vervolgens in te zakken. De smaak is heerlijk ik vries altijd wat in anders gaat ie in een keer op da’s nou weer niet goed voor mijn lijnen.
Vanessa zegt
Hoi Elvisa,
Leuk dat je aan het experimenteren bent geweest met andere ingrediënten.
Groetjes,
Vanessa
Elvisa zegt
Hij is erg lekker hoor, en niet eens zoveel werk. Ik heb wel ander meel gebruikt, havermout en boekweit, perfect als tussendoortje!