Een salade is een lekkere en voedzame manier om je groente-inname te vergroten. De salade moet dan echt lekker knapperig, vers en verrassend zijn. Bovendien wordt een salade extra aantrekkelijk door het gebruik van kleur. Dit recept is het helemaal! Ik heb dit afgelopen week gemaakt voor mijn bezoek, in combinatie met een stoofschotel, en het was echt heerlijk. Maar ik kan mij voorstellen dat het ook lekker is bij een biefstuk of biefreepjes.
De wortel in de salade zit vol vitamine A en bèta –caroteen. De noten en amandelen in de salade geven niet alleen een lekkere bite maar bevatten ook de bouwstoffen –eiwit- die je eveneens nodig hebt, goed voor de ijzer en vitamine B12.
De dressing
De dressing geeft een heerlijke smaak met de juiste vetten, tahin en extra vierge olijfolie. Tahin is een Arabisch voedingsproduct, gemaakt uit sesamzaad en is rijk aan voedingstoffen, een vitamine B-complex door dat vrijwel alle vitamine B’s er in zitten, maar ook mineralen als magnesium.
Bovendien bevat Tahin essentiële vetzuren als omega-3 en omega-6. Deze zijn goed voor de hersenen, dit omdat deze vetzuren het zenuwnetwerk in ons lichaam onderhouden.
Kortom, deze salade is niet alleen heel lekker en een streling voor het oog maar zit ook nog vol powerfoods!
Ingrediënten wortelsalade
- 500 g wortels, geschild en in dunne, schuine plakjes
- 2 grote rode ui, in dunne halve ringen
- 100 gram walnoten, gehalveerd of grof gehakt
- 100 gram amandelen
- 20 g munt, blaadjes fijngehakt
Voor de dressing:
- 2 el tahin
- 4 el extra vierge olijfolie
- fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
- Zout, liefst zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 2 el water
Bereiden van deze wortelsalade:
Doe de wortels met de rode ui, de hazelnoten en de munt in een kom en meng goed. Rooster de amandelen en walnoten in een heel licht ingevette pan –pas op dat het niet aanbrandt -en laat ze daarna even op een stukje keukenpapier liggen.
Doe voor de dressing de tahin, de olijfolie, de geraspte citroenschil, het citroensap en het water (om de dressing wat te verdunnen) in een kleine kom en roer goed.
Breng flink op smaak met zout en peper. Schenk de dressing over de salade en meng tot de wortel goed met dressing is bedekt. Serveer direct, heerlijk bij stoofvlees en couscous en/of een stukje brood.
Eet smakelijk!
—
(Red) Dit recept hebben wij van onze gastblogger Charlotte Meynen. Lees meer over haar in het auteursprofiel hieronder.
Laatste berichten van Charlotte Meynen (toon alles)
- Recept wortelsalade met noten, kleurrijk en gezond! - 10 november 2016
- Oven-geroosterde paddenstoelensoep - 5 maart 2016
- Tips tegen Constipatie - 30 november 2015
Laat een reactie achter