• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Word je vergiftigd door gezond eten?

Word je vergiftigd door gezond eten?

Gepubliceerd op: 14 oktober 2015 - Door Jill Mooij | Leestijd ca. 3 minuten

Amandelen, vlierbessen, lijnzaad, cassave, pruimen, perziken, kersen.
Klinkt gezond: zij leveren ons vezels, vitaminen en mineralen en zijn ook nog eens heerlijk. Noten en fruit eten als tussendoortje wordt aangeraden en daar vallen deze producten ook onder.

Helaas zit er een addertje onder het gras.. Deze producten hebben van nature, natuurlijke plantengifstoffen in zich, welke zelfs een dodelijke afloop kunnen geven.
Hoe (on)gezond zijn deze ‘gezonde’ producten?

Vergiftigd door gezond eten? Hoe gezond zijn fruit en zaden eigenlijk?

Cyanide oftewel blauwzuur

De gifstof cyanide ontstaat in ons lichaam doordat ‘cyanogene glucosiden’ worden omgezet in cyanide. Cyanide is ook wel bekend als ‘blauwzuur’. Deze natuurlijke plantengifstof komt voor in o.a. steenvruchten en cassave. Ook bevatten de zaden van lijnzaad nog sporen van blauwzuur. Kleine hoeveelheden worden gemakkelijk door onze lever afgebroken, maar een te hoge dosis zorgt voor vergiftiging.

Lichaam vergiftigd door gezond eten
Als men een te grote hoeveelheid blauwzuur in haar bloed heeft, wordt het lichaam vergiftigd. Cyanide zorgt ervoor dat hemoglobine (Hb) in je bloed inactief wordt. Hb zorgt ervoor dat zuurstof en koolstofdioxide wordt vervoerd, dit proces wordt (deels) gestaakt, waardoor ademhalingsproblemen kunnen optreden, hoofdpijn en indien het proces geheel komt stil te liggen verstikking tot gevolg; doordat weefsels/organen geen zuurstof meer krijgen.

Ook kan je schildklierproblemen krijgen door een teveel aan blauwzuur omdat zij zich in je lichaam bindt aan jodium, een mineraal welke essentieel is voor de werking van de schildklier en die voldoende aanwezig dient te zijn. Doordat de jodium aan cyanide wordt gebonden kan zij niet meer ‘gebruikt’ worden door de schildklier waardoor tekorten ontstaan.

De EU houdt de maximale waarden die worden toegevoegd aan producten streng in de gaten. Voor o.a. cassavemeel, marsepein, noga en producten met amandelen zijn maximale hoeveelheden gesteld.

(On)Bewust

Doordat men steeds bewuster wilt gaan leven, eet zij meer gezondheid bevorderende producten. Zo eten we gezamenlijk ook steeds meer (steen)vruchten en noten. Maar onbewust krijgen we ook automatisch meer natuurlijke giffen binnen. Het voedingscentrum -die namens het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorlichting geeft over gezonde en veilige voeding (welke de gezondheidsraad van NL heeft opgesteld)- heeft een aantal voedingsadviezen om de inname van cyanogene glucosiden te beperken:

  • Maak geen thee van plantendelen met cyanogene glycosiden, zoals perzikbladeren.
  • Schil cassave en rasp of snijd deze in kleine stukjes vóór het bakken.
  • Eet tamme vlierbessen in plaats van wilde, omdat daar minder cyanogene glycosiden in zitten.
  • Kook vlierbessen voor gebruik.
  • Gebruik liever gebroken dan gemalen lijnzaad. Naarmate lijnzaad fijner wordt gemalen, is de hoeveelheid cyanogene glycosiden die wordt opgenomen door het lichaam groter. Een tijdelijk (!houdt na 1 a 2 weken tussenpozen zodat er niet teveel gif opstapelt!) gebruik van plusminus 15gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen.
  • Eet zoete amandelen in plaats van bittere soorten. In marsepein worden zo weinig bittere amandelen gebruikt dat het gehalte cyanogene glycosiden laag is.

Tekst: Jill Mooij – Voedingsdeskundige met Dermatherapie op natuurlijke wijze

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Geef je immuunsysteem een boost met ... de vlierbes!
    Geef je immuunsysteem een boost met ... de vlierbes!
  • Lijnzaad gezond?
    Lijnzaad gezond?
  • Welke fruitsoort is gezonder: de perzik of de nectarine?
    Welke fruitsoort is gezonder: de perzik of de nectarine?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profielMy Instagram profile

Jill Mooij

Ik ben Jill Mooij, Voedingsdeskundige en Kindervoedingsadviseur met daarbij dermatherapie op natuurlijke wijze. Het schrijven voor een gezondheidsplatform, waarin zoveel variëteit en voor een ieder een passend artikel te vinden is vind ik erg leuk! Ik hoop mensen dan ook vanuit vakkennis en eigen ervaringen te kunnen stimuleren tot een gezonder leven en te helpen bij de hoogst haalbare kwaliteit van het leven eruit te halen!
Mijn Facebook profielMy Instagram profile

Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)

  • Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
  • Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
  • Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: amandelen, blauwzuur, cassave, fruit, kersen, lijnzaad, perziken, pruimen, Vlierbessen, zaden

Lees Interacties

Reacties

  1. Antoine Claes zegt

    30 mei 2016 om 12:26

    Hallo Jill. Ik hoop dat u me kunt helpen met een voor mij groot probleem. Ik heb namelijk een allergische reactie gekregen na het eten van zelfgemaakt lijnzaadbrood (500 gram) zo’n maand geleden. Ik had het gebroken lijnzaad (450 gr.) fijngemalen en dit volledig verwerkt in het brood. Na het eten van dat brood ben ik ’s avonds kortademig geworden en ik heb sindsdien constant last aan de maag en ook last van kortademigheid bij inspanning. Door het innemen van vit. B12 + ijzer en chlorella (gelezen op internet) is dit sommige momenten beter maar na een maaltijd en ook bij het slapen heb ik praktisch constant last van een nerveus gevoel aan de maag + hartkloppingen, ik word er ook dikwijls wakker van. Ik ben ook naar de huisdokter gegaan en na bloedonderzoek was er en verhoogde allergie-waarde te zien. Hij heeft me dan ook een antihistamine hiervoor voorgeschreven, maar dit geeft bijwerkingen. Hebt u als deskundige misschien een oplossing met bepaalde kruiden of andere natuurlijke remedies? Zou een inname van jodium mij kunnen helpen? Alvast hartelijk dank voor uw antwoord!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Welke voeding helpt tegen een opgeblazen gevoel?
  • Doe dit om angst te verminderen en beter te slapen!
  • Witlof uit de oven, maar dan echt lekker!
  • Manifesteren voor nuchtere mensen: 7 stappen!
  • Wat is het verschil tussen stress en vermoeidheid?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven