Blauwe en witte druiven hebben beide gezondheidsvoordelen, maar ze verschillen in hun voedingsstoffen en antioxidanten. Over het algemeen bevatten blauwe druiven meer antioxidanten, zoals resveratrol en anthocyanen, die geassocieerd worden met een verminderd risico op hartziekten en ontstekingsziekten. Resveratrol lijkt daarnaast een rol te spelen bij het verminderen van buikvet (zie dit artikel over buikvet…lees verder
Goed eten & koken
Wat is de gezondste slasoort?
Er zijn veel verschillende soorten sla. Sommige vind je misschien lekkerder dan andere. Maar heb je wel eens aan de voedingswaarde gedacht? Sla bestaat namelijk niet alleen uit water en wat vezels. Alle slasoorten bevatten weer andere vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Sommige soorten zijn duidelijk voedzamer dan andere. Welke slasoort is het gezondst? We…lees verder
Hoe kies je de gezondste koffie voor je dagelijkse routine?
In de zoektocht naar een gezonder leven is koffie een veelbesproken onderwerp. Het gaat niet alleen om de cafeïne, maar ook om de kwaliteit van de koffiebonen, de verwerking ervan, en de uiteindelijke impact op onze gezondheid. Dit artikel verkent hoe je de gezondste koffie kunt kiezen die past bij jouw levensstijl en welzijn. Oorsprong…lees verder
Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten
Er zijn veel verschillende soorten honing te koop. Elke honing heeft zijn eigen werkzaamheid en de specifieke eigenschappen. Een aantal honingsoorten en hun gezondheidsvoordelen zijn: Lindehoning: deze honing kalmeert de zenuwen. Klaverhoning: deze honing werkt tegen diarree. Heidehoning: voorkomt nier-, blaas- en prostaatklachten. Heidehoning heeft een speciale pittige smaak. Boekweithoning: deze honing versterkt je bij…lees verder
13 voedingsmiddelen voor meer ijzer in je bloed
IJzer is zeer belangrijk voor je lichaam. Het maakt hemoglobine aan en dat is nodig voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Een ijzertekort kan je herkennen aan: rusteloze benen, snel buiten adem zijn, vermoeidheid en een bleke huid. Je kan dan denken aan ijzertabletten, maar het is natuurlijk nog beter om in…lees verder
Hoe denken tieners over eten?
“Ik snap die tieners vandaag de dag echt niet! Ze eten zo ongezond! Ze hebben totaal geen idee wat ze willen!” Aldus een ouder tegen een andere ouder, of een volwassene tegen een andere volwassene. Iedereen heeft het vast wel eens gedacht, iedereen heeft het vast wel eens gezegd. En eerlijk gezegd zijn wij als…lees verder
Wat zijn complexe koolhydraten en waar dienen ze voor?
Juist de complexe koolhydraten zijn goed voor de goede stoelgang en voor een goede bloedsuikerspiegel. Dit in tegenstelling tot de snelle koolhydraten, die kunnen zorgen voor gewichtstoename en een gevoel van vermoeidheid. Hoe komt dat? Weinig voedingsstoffen in snelle koolhydraten In de snelle koolhydraten zitten weinig tot geen voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ze…lees verder
Vlees zonder toevoegingen en van hoge kwaliteit
In een wereld waar plantaardig eten steeds meer de norm lijkt te zijn, is het goed om te weten dat vlees ook nog een hele goede bron is van voedingsstoffen, die je soms minder goed uit plantaardige voeding kunt halen. Wel kun (ik wil eigenlijk zeggen ‘moet’ je bewuste keuzes maken in het kopen van…lees verder
Helpt het eten van noten bij afvallen?
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten en zaden bij het afvallen kan helpen om meer vetmassa te verliezen dan wanneer er net zoveel kcal gegeten worden, maar dit geen noten en zaden zijn. Hieronder zal ik dit verder toelichten en uitleggen waarom het juist goed is om noten en zaden te eten als…lees verder
Hoe behoud je de voedingswaarde in voeding tijdens het koken?
De manier waarop we ons eten bereiden, bewaren, en zelfs hoe we het selecteren en transporteren, kan een aanzienlijke impact hebben op de voedingswaarde. Zo kan meer dan de helft van de vitamines in ons voedsel verloren gaan tijdens het kookproces! Wij benadrukken graag het belang van bewuste voedselbereiding en delen graag acht tips voor…lees verder
Dit kunnen we leren van de laatste onderzoeken naar voeding (2024)
Voortdurend komt er meer kennis beschikbaar over voeding. Dat komt doordat er steeds meer informatie uit onderzoeken naar voren komt over gezonde en minder gezonde producten. Dit zijn drie uitkomsten van onderzoeken waar we van kunnen leren voor een gezond voedingspatroon: 1. Het Mediterrane dieet is blijvend gezond In de laatste onderzoeken komt het Mediterrane…lees verder
Hoe gezond is grapefruit?
Lees in dit artikel meer over de kracht van grapefruit. Waarom is grapefruit gezond? Welke goede voedingsstoffen bevat grapefruit en wat zijn de gezondheidsvoordelen? Grapefruit, met zijn verfrissende smaak en levendige kleur, is niet alleen een heerlijke toevoeging aan je fruitmand, maar het biedt ook een scala aan voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.…lees verder
Het belang van goede hydratatie bij ouderen
Het behoud van een goede gezondheid naarmate we ouder worden, vereist aandacht voor verschillende aspecten van ons welzijn. Er is veel aandacht voor voeding. Echter, één cruciaal maar vaak over het hoofd gezien element, is hydratatie. Water en thee, vaak als eenvoudig beschouwd, spelen een essentiële rol in het bevorderen van de gezondheid van ouderen.…lees verder
Je ruikt naar knoflook… 7 tips tegen een knoflooklucht
Je hebt lekker gegeten, beetje veel knoflook, maar ach het smaakte heerlijk. En knoflook is gezond! Maar plotseling realiseer je je dat je nog weg moet. En nu? Hoe kom je af van de knoflooklucht uit je mond of van je handen? Of zoals de Vlamingen zeggen, een lookadem? Want knoflook is niet alleen een…lees verder
Zo maak je snel en gezonde maaltijden in je keuken
De keuken is een belangrijk gedeelte van ons huis, hier worden immers maaltijden bereid en vele gesprekken gevoerd. Het is fijn wanneer dit een prettige ruimte is waar je uitgebreid kunt koken, maar we hebben tegenwoordig ook allemaal een druk leven en tijdgebrek, waardoor het soms best een uitdaging kan zijn om gezond en lekker…lees verder
Hoe gezond zijn bananen?
Laten we het eens hebben over de banaan. Zo’n beetje het meest gegeten fruit in Nederland. Hoe gezond zijn bananen eigenlijk? Want bananen worden ook steeds vaker gebruikt als vervanger voor boter en suiker in vele cake- en koekrecepten. Of zijn bananen vooral koolhydraatrijk en maken ze je dik? Ik vertel in dit artikel meer…lees verder
De beste 12 voedingsmiddelen voor een langer leven!
We kwamen online een interessant artikel tegen over voeding waardoor je langer kunt leven. Aan drie professionele experts is gevraagd welke voeding helpt met een gezond en langer leven. Nu kun je hier natuurlijk nooit alleen deze voeding hiervoor verantwoordelijk houden. Je moet bijvoorbeeld ook voldoende bewegen, niet roken, niet te veel alcohol, enzovoort. Je…lees verder
Dit kun je eten om gezond te blijven tot het einde van de winter
Aan het einde van de winter kan het zijn dat je te maken hebt met vermoeidheid en een minder optimale weerstand. Gelukkig zijn er heel wat voedingsmiddelen die bijdragen aan je energiepeil en een gezond immuunsysteem. Ik geef je in deze blog tips voor een aantal voedingsmiddelen die je kunt eten voor een optimale gezondheid.…lees verder
Hoe gezond zijn bosuien (lente-uien)?
Bosuien en lente-uien zijn nagenoeg hetzelfde, maar er zijn subtiele kleine verschillen. Die bespreek ik hieronder. Ook leg ik uit waarom bosuien gezond zijn en ze niet alleen lekker zijn, maar ook heel goed voor je om ze vaker te gebruiken in gerechten. Bosuien zijn een heerlijke smaakmaker in veel gerechten. De smaak vinden veel…lees verder
Hoe gezond is peterselie?
Peterselie is veel meer dan alleen een decoratieve garnering op je bord. Dit groene kruid heeft een verbazingwekkend scala aan gezondheidsvoordelen en kan een waardevolle toevoeging zijn aan je (dagelijkse) voeding. Ik vertel je graag meer waarom peterselie zo gezond is en dat het daarom verstandig is als je peterselie vaak in gerechten gebruikt. Gelijk…lees verder
Hoe gezond zijn kikkererwten?
Kikkererwten zijn wereldwijd populair en worden in veel culturen veel gegeten. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de keukens in het Midden-Oosten, India, Noord-Afrika, het Middellandse Zeegebied en Zuid-Azië. In deze regio’s worden kikkererwten gebruikt in een breed scala aan gerechten, zoals hummus, falafel, curry’s, stoofschotels en salades. Bovendien zijn kikkererwten gezond. In de afgelopen…lees verder
Trends 2024 op gebied van voeding, gezondheid en leefstijl
Het is weer zover! Ons jaarlijkse trendoverzicht. Geen hogere wetenschap, maar wel de verwachting van ons voor 2024 als het gaat om de thema’s voeding, gezondheid en leefstijl. Laten we eerst nog even terugkijken op 2023 en onze verwachtingen voor dat jaar. Hier vind je de trends van afgelopen jaar (2023). Met name punt 9…lees verder
Zo kun je gezond eten en het tegelijk betaalbaar houden
In gezinnen die weinig te besteden hebben, zie je over het algemeen vaker ongezonde maaltijden op tafel komen. Gezond eten lijkt steeds meer een luxeproduct te zijn en daarmee belangt de volksgezondheid in een neerwaartse spiraal. Maar is gezond eten wel zo duur als vaak wordt geschetst? Is het niet vooral een kwestie van een…lees verder
Een kerstmenu maken zonder stress: makkelijk en betaalbaar!
Met kerst wil ik graag iets speciaals op tafel zetten. Maar de boodschappen zijn in 2023 erg duur geworden, ik vind het altijd last om voor veel mensen te koken met maar één oven en ik heb ook geen zin om de hele dag in de keuken te staan en niet mee te kunnen genieten…lees verder
Culinaire techniek uitgelegd: au bain marie
Velen zijn opgegroeid met het traditionele agv-bord als avondeten (voor de jongeren: aardappelen, groenten, vlees). En een kommetje vla toe. Gelukkig is de gemiddelde hedendaagse keuken een stuk afwisselender. Niet alleen als het gaat om ingrediënten, maar ook om kooktechnieken. Bij veel gerechten en recepten zie je tegenwoordig bijvoorbeeld ‘au bain marie’ staan. Wat dat…lees verder