In Nederland eten we gemiddeld maar 153 gram groenten per persoon per dag terwijl de aanbevolen hoeveelheid minimaal 250 gram is. (bron: Voedingscentrum.nl) Zelf eet ik zo’n 400 gram groenten gemiddeld per dag. Dat is de ene dag wat meer en soms wat minder. Maar ik ben dan ook een echte liefhebber van groenten. Dat…lees verder
Goed eten & koken
Waarom is zelf koken gezonder dan in restaurants eten?
Heb je je ooit afgevraagd waarom zelfgemaakt eten vaak als gezonder wordt beschouwd dan maaltijden die je in restaurants kunt bestellen? Vooral in een tijdperk waarin uit eten gaan en afhaalmaaltijden zo populair zijn geworden, is dit relevanter dan ooit. In dit artikel leg ik daarom de voordelen van zelf gekookte maaltijden uit en beantwoord…lees verder
Hoe gezond is een kiwi?
Een klein maar heel fijn gezondheidsbommetje, maar wat is er zo gezond aan een kiwi? In dit artikel vertel ik hier graag meer over. Ik weet zeker dat het je stimuleert om vaker een kiwi te eten. Maar ook bespreek ik, eerlijk is eerlijk, een paar nadelen van de kiwi. Kiwi’s hebben een hoog voedingsgehalte.…lees verder
Is eenzaamheid de reden van mijn ongezonde eetpatroon?
Eenzaamheid kan de motivatie om goed te eten verminderen. Maar juist het consumeren van voedzame voedingsmiddelen kan helpen om het lichaam en geest te voeden, waardoor een persoon zich beter kan voelen en meer energie heeft om sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Het is belangrijk om te weten, dat hoewel voeding een…lees verder
Wat de traditionele Chinese voedingsleer mij aan gezondheidsvoordelen opleverde!
Voor een aantal gezondheidsklachten ben ik naar een acupuncturist gegaan. Door hem maakte ik voor het eerst kennis met de Chinese voedingsleer. Hij gaf aan dat de traditionele Chinese voedingsleer (TCV) me kon helpen met mijn prikkelbare darm en vermoeidheidsklachten. Omdat ik inderdaad door een paar aanpassingen al verbeteringen merkte, ben ik me verder gaan…lees verder
Hoe gezond zijn maiskolven?
Mensen eten graag maïskolven om verschillende redenen, waaronder smaak, textuur en het plezier van het eten ervan. Hier zijn enkele redenen waarom maïskolven populair zijn: 1. Door de smaak Maïskolven hebben een zoete en hartige smaak die veel mensen lekker vinden. De natuurlijke suikers in de maïskorrels komen tot hun recht wanneer de maïs wordt…lees verder
5 x gezonde alternatieve ingrediënten voor het bakken
Bakken is een super leuke bezigheid en ook nog eens heel erg lekker! Ben jij een echte bakfanaat maar zou je graag wat gezonder willen bakken, bijvoorbeeld met wat minder suiker en verzadigde vetten, overweeg dan eens om met alternatieve bak ingrediënten aan de slag te gaan. Zo zijn er voor veel ongezonde ingrediënten goede…lees verder
Hoe gezond zijn augurken?
Augurken zijn in principe gezond, maar hun gezondheidsvoordelen hangen wel af van verschillende factoren, zoals hoe ze worden bereid. Zo is het goed om te weten dat de zoet-zure augurk wat suiker bevat, maar de zure augurken niet. Ook bevatten de meeste augurken een klein gehalte aan zout. Voedingsstoffen in augurken Augurken bevatten verschillende gezonde…lees verder
Muntbladeren? Daar doe je meer mee dan alleen muntthee maken!
Verse muntthee is heel populair en in de meeste restaurants kun je nu ook wel een verse muntthee bestellen. Dat is niet voor niets. Het is niet alleen lekker, het is ook goed voor je. Net na het eten, kalmeert het bijvoorbeeld je maag en zorgt voor een frissere adem. Thuis hebben mensen ook steeds…lees verder
Welke groentesoorten stimuleren de vetverbranding?
Groenten eten is natuurlijk altijd goed als je wilt afvallen. Maar zijn er groentesoorten die het afvallen een extra zetje geven? Ja, er zijn bepaalde groenten die inderdaad de vetverbranding stimuleren. Welke dat zijn, ga ik in dit artikel vertellen. Groenten eten en afvallen Ten eerste is het goed om te beseffen dat alleen een…lees verder
Ontmaskering van Superfoods: Waarom ze geen wondermiddel zijn, maar nog steeds geweldig
De term “superfoods” werd voor het eerst populair in de jaren 1990 en het begin van de 21e eeuw. Het werd gebruikt om voedingsmiddelen te beschrijven die bijzonder rijk waren aan voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen boden. Hoewel de term “superfoods” misschien nieuw lijkt, zijn de voedingsmiddelen die onder deze categorie vallen al eeuwenlang bekend om hun…lees verder
Voeding met veel magnesium
Als het gaat om je gezondheid, speelt voeding een cruciale rol vanwege de noodzakelijke voedingsstoffen in gezonde voeding. Een essentieel mineraal dat van onschatbare waarde is voor onze gezondheid, is magnesium. Je lichaam heeft altijd voldoende magnesium nodig, om zo goed te kunnen functioneren. In dit artikel vertel ik meer over magnesium en welke voeding…lees verder
Hoe gezond zijn linzen?
Nog lang niet iedereen gebruikt linzen met regelmaat in de keuken. Toch is dat wel het overwegen waard, want linzen zijn heel voedzaam, linzen zijn gezond en linzen zijn veelzijdig te gebruiken. In dit artikel beantwoord ik de volgende vragen over linzen: Wat zijn linzen? Welke soorten linzen zijn er? Wat is de voedingswaarde van…lees verder
Zijn Granny Smith appels gezonder dan andere appels?
Granny Smith appels vallen al snel op vanwege hun felgroene kleur. Bij andere appelsoorten kan het nog wel eens zijn dat je geen idee hebt om welke appelsoort het gaat. Ik vind de Granny Smith appel het allerlekkerst. Maar dan moet hij wel nog helemaal groen zijn en lekker zuur. Wordt de Granny Smith een…lees verder
Wat zijn de verschillen tussen bloemkool en broccoli?
Bloemkool en broccoli behoren tot dezelfde plantenfamilie en hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook enkele duidelijke verschillen tussen de twee. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen bloemkool en broccoli. Wat zijn de verschillen tussen bloemkool en broccoli? 1. Andere kleur en samenstelling Het meest voor de hand liggende verschil tussen bloemkool…lees verder
De 3 meest gemaakte fouten tijdens een ontbijt
Het ontbijt begint weer steeds populairder te worden na een periode van intermittent fasting. Nu vinden wij zeker niet dat je aan trends mee moet doen als het om voeding gaat. Het belangrijkste is om goed bij jezelf te voelen wat voor jou het beste is. Over intermittent fasting en de voordelen hiervan hebben we…lees verder
Van emotie-eten naar gezonde koolhydraatarme producten
Emotie-eten is een veelvoorkomende reactie op bijvoorbeeld stress, verdriet of verveling. Vaak grijpen mensen naar ongezonde, koolhydraatrijke voedingsmiddelen om zich tijdelijk beter te voelen. Dit kan echter leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen op de lange termijn. Gelukkig biedt een koolhydraatarm dieet een duurzame oplossing om emotie-eten om te zetten in een gezond voedingspatroon. Wat is…lees verder
Zoute haring: De perfecte proteïnebom voor een gezonde levensstijl!
Veel mensen weten helemaal niet dat zoute haring ook een goede bron is van eiwitten (proteïnes). Terwijl dit wel goed is om te weten, want je moet genoeg eiwitten op een dag eten voor een gezond gewicht en een gezond lichaam. Het exacte eiwitgehalte in zoute haring kan variëren afhankelijk van de grootte van de…lees verder
Hoe gezond zijn roze garnalen?
Roze garnalen zijn een bron van voedsel die over het algemeen als gezond wordt beschouwd. Ze bevatten verschillende voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor je gezondheid. Roze garnalen worden voornamelijk gevangen in koude wateren, zoals de noordelijke Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. Ze komen voor in verschillende regio’s, waaronder Canada, de Verenigde Staten en…lees verder
Tip: Groente bereiden en preppen op de barbecue!
Preppen is eten voorbereiden voor latere momenten. Ik doe dat graag, want het helpt mee om gezonde keuzes te maken. Weet je dat je ook eten kunt preppen op de barbecue? We zijn gek op de rooksmaak van barbecue en het is doordeweeks niet altijd mogelijk om uitgebreid te gaan barbecueën. Dus zo kan ik…lees verder
Wat is gezonder, yoghurt of kwark?
Het is altijd belangrijk om voldoende eiwitten te eten op een dag. Als je wilt afvallen, dan is het zelfs aan te raden om bij elke maaltijd een natuurlijke eiwitbron te eten. Kwark en yoghurt worden gezien als een goede bron van eiwitten. Maar wanneer kies je voor kwark en wanneer voor yoghurt? Wat is…lees verder
Hoe gezond is broccoli?
Broccoli gebruiken we veel in onze maaltijden en dat is niet zomaar. Broccoli is namelijk een van de gezondste groentesoorten die er is. Waarom broccoli gezond is en wat het doet voor je gezondheid, lees je in dit artikel. Welke voedingsstoffen bevat broccoli? Broccoli is dus een zeer voedzame groente en bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen,…lees verder
Borrelen tijdens een dieet? Zo kan je op een gezonde manier borrelen
Een dieet volgen betekent niet dat je alle plezier uit je leven moet bannen, inclusief gezellige borrel momenten met vrienden en familie. Het is mogelijk om verantwoordelijk te genieten van een borreltje terwijl je je dieet doelen behoudt. Maar hoe doe je dit dan precies? En heb je hier een gezonde borrelplank voor nodig? In…lees verder
Hoe gezond is maisbrood?
Maisbrood kan deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, maar het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Want maisbrood is juist vaak minder gezond dan je denkt en dat leg ik hieronder uit. Maisbrood op zich is ook een bron zijn van voedingsvezels, vitamines en mineralen, zoals vitamine B, vitamine E, magnesium en…lees verder
Bongiorno biologische detox drinks: azijndrankjes die lekker zijn?
Steeds meer mensen zijn overtuigd van de voordelen van appelazijn en gebruiken dit dagelijks. Dat is niet gek, want het is ook goed voor je (zie hieronder). Maar laten we eerlijk zijn. Het is ook gewoon niet lekker en het is ook nog slecht voor je gebit. Dat loste ik op door een eetlepel appelazijn…lees verder