Doordat het nieuwe boek van Nanneke Schreurs uit is gekomen, ben ik naar Mijdrecht naar haar studio gereden om haar te interviewen over haar keuze voor vegan, het nieuwe boek en om haar beter te leren kennen. Het is een inspirerende energieke vrouw.
Je kunt Nanneke kennen via de recepten in de Killerbody boeken van Fajah Lourens en Vivian Reijs. Zelf heeft ze ook al eerder een heel mooi boek uitgegeven over feesten of vasten.
Waarom koos Nanneke voor vegan?
Een jaar geleden is ze overgestapt naar 100% plantaardig eten. Ze heeft een avontuur opgezocht met haar zoon en ging een aantal dagen de natuur in. Ze gingen leven zoals ‘oermensen’ en kwamen er achter dat ze geen dier konden doden om te eten. Ze hadden wel wat bessen e.d. meegekregen van de gids omdat het wel verantwoord te maken. Thuis heeft ze besloten om door te gaan. Waarom stoppen als het goed beviel?
Het boek heeft ze geschreven omdat ze veel mensen in haar orthomoleculaire therapiepraktijk tegen kwam die veel producten (vlees, vis en zuivel) lieten staan, maar daardoor te korten kregen. Ze heeft daarom dit boek geschreven. Een hulpmiddel hoe je verantwoord vegetarisch of veganistisch kunt eten. Duidelijk uitgelegd, met wel hier een daar een moeilijke term. Daarvoor is een hele makkelijke oplossing, hoeveel je van welk voedingsmiddel moet eten om te voorkomen dat je de tekorten oploopt. Dan hoef je de ingewikkeld heden niet te onthouden 😉
Handige tips die ik op gepikt heb
Eigenlijk heb ik een hele belangrijke les geleerd. We eten dan wel niet vegan thuis, maar toch hebben we regelmatig een plantaardige maaltijd op tafel staan. Nu weet ik welke voedingsmiddelen belangrijk zijn om te eten om te voorkomen dat er geen te korten zijn.
Echt een prachtige duidelijke vergelijking maakt Nanneke voor het nemen van de juiste eiwitten. Een eiwit kun je zien als een kralenketting, die bestaat uit verschillende aminozuren. De aminozuren zijn de verschillende gekleurde kralen. De ketting wordt door je lichaam afgebroken. Je kunt helaas geen voorraad eiwitten aanleggen in je lichaam.
Er zijn 8 essentiële aminozuren, die je dagelijks nodig hebt en een aantal semi-essentiële aminozuren. Dan legt ze ook uit welke je nodig hebt, maar wat ik het makkelijkst vind is dat ze uitlegt welke voedingsmiddelen je moet eten. Want waarin zit nu isoleucine, lysine en tyrosine?
Je ziet nu ook gelijk de combinatie van ‘moeilijke’ termen en een hele makkelijke oplossing. Wat eet je wel als je 100% plantaardig eet. Dat is ook de reden waarom Nanneke dit boek heeft uitgebracht.
Ik vind dit boek echt een must als je echt minder vlees of vis gaat eten!
Oh ja er zitten ook nog heerlijke recepten in het boek! Ook fijn als je niet 100% plantaardig wilt eten, maar vaker vlees en vis wilt laten staan. Tekorten oplopen kun je gemakkelijk doen, zonder dat je het in de gaten krijgt. Pas bij grote tekorten krijg je de rekening pas gepresenteerd.
Erg inspirerend.
Meer over Fit Vega(n) Food
Recepten, weekmenu’s en tips
Auteur: Nanneke Schreurs & José van Riele
Nederlands – Paperback| 192 pagina’s | Kosmos Uitgevers | mei 2018 | ISBN 9789021569635
Prijs 20
Te koop bij bol.com, Ako en Bruna
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter