“Je gaat toch niet detoxen? Je tante heeft er een bijna een nier door verloren.” Herken je die verhalen? Deels zeker terecht, want als je een ongezonde sapkuur doet, loop je een gezondheidsrisico.
Wat ik doe aan detoxen is absoluut gezond en het helpt me op verschillende manieren. Het is een heerlijke voorjaarsschoonmaak voor mijn lijf, maar helpt me mentaal ook op verschillende vlakken. Ik zie verschillende gezondheidsvoordelen in het detoxen.
Laat ik eerst even duidelijk zijn over mijn manier van detoxen. Ik doe géén strenge sapkuur, daar ben ik zelf niet (meer) zo’n fan van. Vanuit mijn herziene mening is het namelijk niet goed om niet te kauwen. Ik maak mijn groentesmoothies ook zo dat er altijd iets van structuur in blijft, zodat je nog steeds wat moet kauwen.
Ik denk namelijk dat het essentieel is voor een goede spijsvertering dat je door te kauwen het signaal afgeeft dat er eten aan komt. Dit is mijn simpele logica..
Wat ik wel en niet eet en drink bij een gezonde detox
Eerst even een lijstje van dingen die ik niet meer eet en drink.
- Cafeïne
- Alcohol
- Suiker
- Gluten (eet ik normaal bij hoge uitzondering)
- Rood & varkensvlees (ook varkensvlees eet ik niet)
En geen producten uit pakjes en zakjes, maar die eet ik normaal ook al niet.
Dan denk je misschien; er blijft helemaal niets over. Maar dat valt mee hoor. Er zijn heel veel soorten groenten en fruit, kip, vis, eieren, noten en zaden en kaas. Sommige adviseurs raden ook kaas af, maar ik eet het beperkt en neem vooral oude ‘droge’ kaas, zoals Parmezaan. Het is een keuze, het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt.
Tijdens zo’n detoxkuur, ik doe er een of twee per jaar, eet ik vooral veel groenten. Ik probeer deze ook veel gaar te eten, dus niet alleen salades. Rauwe groente is namelijk ook pittig voor de spijsvertering. En die heeft al een en ander te ‘verduren’ deze week. Ik varieer in duur, soms vijf dagen en soms iets langer. Mijn maximum staat op negen dagen.
Even een paar voorbeelden van heerlijke gerechten:
- Gevulde pompoen
- Oosterse salade (binnenkort online)
- Broccolisoep met knoflook
- Makkelijke linzensalade
- Glutenvrij pompoenbrood
- Bietencarpaccio (deze keer als salade, zonder blauwe kaas)
Dit zijn dus de recepten die ik nu ook gewoon eet, anders had ik ze niet op de site gezet. Heerlijk genieten van veel variatie… vooral veel verschillende groentes.
Maar waarom doe ik eigenlijk zo’n detox?
Het is heel goed voor je lichaam om even heel schoon te eten. Even geen voeding nemen die niet zo gezond is of die je in mate kunt nemen. We krijgen al zoveel toxinen binnen. Ik eet normaal voor zo’n 80% heel gezond en kies er voor 20% voor om makkelijker te eten en niet te streng te zijn voor mezelf.
Ik zal eerlijk zijn, want misschien herken je het wel. Want wat gebeurt er soms na verloop van tijd? Langzaamaan rekt de 20% toch weer op. Dan neem ik toch iets vaker een glaasje wijn, want ja we zitten nu toch wel erg gezellig bij elkaar. Of ik neem een stukje chocolade extra, een handje chips of een extra kop koffie.
Deze producten zijn niet voor niets erg verleidelijk en dat is ook bewust zo door de voedingsindustrie opgezet. Maar dat is een andere discussie 😉 Als ik merk dat ik meer ongezonde dingen ga eten, dan voel ik me vaak ook minder goed in mijn vel zitten. Het is een wisselwerking, want de voeding heeft absoluut een effect op je humeur. Dus komen er ook wat kilootjes aan en opeens is het genoeg. Dan stop ik er mee en gooi helemaal het roer om. Voor mij een tijd om te detoxen!
Na deze week, zo noem ik het maar even, dan is het 80% gezond eten weer heel makkelijk. Dan mag ik weer veel meer en dat is dan ook prima vol te houden. Dan is mijn lichaam en balans en is er geen hunkering naar dingen die minder goed voor je zijn. Hooguit geniet ik weer van een glaasje wijn op z’n tijd.
Is detoxen makkelijk vol te houden?
Mentaal is het detoxen wel een uitdaging om aan te gaan. Zelfs als je het op een goede, gezonde manier doet, zoals ik het doe. Want je komt jezelf zeker tegen, is mijn ervaring. Bij mij is altijd de tweede dag moeilijk. Ook de laatste keer kwam ik mezelf weer flink tegen. De afkickverschijnselen van die paar kopjes koffie die ik op een dag neem, waren flink.
Meestal neem ik maar een of twee kopjes koffie per dag. Het is niet normaal wat een effect dat kan hebben. Het gevolg was dat ik hoofdpijn had, me slapjes en futloos voelde. Direct kwam toen natuurlijk de vraag oppoppen, waarom doe je jezelf dit aan? Waarom doe je niet gewoon een beetje minder? Terwijl je rationeel weet dat het detoxen je echt goed gaat doen.
Op dag 3 voelde ik me gelukkig juist heel sterk en was ik ook trots op mezelf. Ik had de moeilijkste dag doorstaan, juist door ’s avonds niets te hoeven en even te relaxen met een heerlijke feelgood-movie.
Woensdag, dag 3, ben ik gaan genieten van een dagje sauna. Dat is echt een perfecte timing. Net na de ergste dip even een dagje niets hoeven en nog meer afvalstoffen uit mijn systeem verwijderen. Die dag heb ik ook heel veel water gedronken, dat helpt echt enorm.
Veel, heel veel, water drinken tijdens het detoxen is goed. Doe dat vooral overdag en ’s avonds met mate, zodat het niet ten koste gaat van je nachtrust.
Op dag vier kwam er weer wat lichte hoofdpijn en in plaats van een paracetamol (nu gevoelsmatig helemaal uit den boze) ben ik even extra water gaan drinken. Water drinken is altijd belangrijk, maar helemaal is het belangrijk om veel water te drinken als je wilt afvallen.
Afvallen tijdens het detoxen?
Ja dat lees je het goed, vaak gaat de wens om af te vallen samen met een detoxkuur. Je zult tijdens het kuren zeker een paar kilo kwijt raken. Als je het tenminste eerlijk en goed doet.
Voor mij betekent dat dat ik de kilo’s die ik kort daarvoor ben aangekomen, zo snel weer kwijt ben. Zo werkt het bij mij wel in ieder geval. Dus die drie kilo die er onlangs aangekomen was, vliegen er weer af tijdens het detoxen.
Kilo’s die er al heel lang zitten, die zijn lastiger om weg te krijgen. Juist door een reset te doen als een detox, ga je daarna makkelijker gezonder eten en zullen ook die andere kilo’s verdwijnen. Dat lees je ook in het boek van Vivian Reijs over de Viv methode.
Voorbereiding voor de overgang
Ja ik zit in de overgang, maar merk hier weinig van. Daar doe ik ook alles aan. Een tip die ik kreeg had te maken met het wisselen van de temperatuur in je lichaam in het kader van de bekende opvliegers. Om je lichaam aan temperatuurschommelingen te wennen is het dus heel goed om naar de sauna te gaan (check ✔️) en het nemen van koude douches (check ✔️). Daarnaast het reinigen van je lichaam is heel goed voor de overgang en even wat af te vallen. Niet graatmager, want als je in de overgang gaat of bent, heb je 2 kilo extra nodig. Nou heb ik er wat meer dan 2, dus mag dat er af.
Door geen cafeïne te nemen, neemt de cortisol af en dat is ook een hormoon dat je behoorlijk in de weg kan zitten tijdens de overgang. Dus dat is ook een plus. Nu ik een week geen koffie drink, merk ik dat ik zo nu en dan wel trek heb in even iets ‘stevigs’. Dat kan ik na de detox gewoon weer doen, maar vanaf dan neem ik maximaal twee koffie en dan voor 14 uur ’s middags. Mijn nachtrust wil ik graag goed houden. Mijn ervaring is dat de kwaliteit van slaap wat minder wordt als ik te laat nog koffie drink.
Het helpt mij in ieder geval enorm om na deze periode weer meer te mogen, maar niet op het niveau waar ik zat. De suikerverslaving ligt op de loer en die kan ik echt doorbreken door nu helemaal niets te mogen. Dat is zo fijn. Het werkt bij mij in ieder geval heel goed om echt heel strikt te zijn, nu even helemaal niets..
Detoxen, goed voor het brein
Ja je leest het goed: detoxen is goed voor je brein. Ik gaf eerder al aan dat het goed is voor je mind, want je hebt wel even doorzettingsvermogen nodig om niet te stoppen op moeilijke momenten of toe te geven als mensen zeggen ‘doe niet zo saai’. Ja je mind krijgt het te verduren en daar wordt je alleen sterker van. De beloningen van het goed voelen zijn enorm, dus dat is zo fijn!
Ook is het goed voor het herstellen van de schade waar je hersenen aan blootgesteld worden. Laatst vertelde hoogleraar neuropsychologie, Eric Scherder tijdens een lezing dat het heel belangrijk is voor gezonde hersenen om regelmatig buiten je comfortzone te gaan.
Gelukkig kom ik vaak genoeg dit soort momentjes tegen. Daardoor komen de juiste hormonen vrij en voel ik me heerlijk trots dat ik het vol blijf houden. Je hersenen blijven je hele leven in ontwikkeling en alle toxinen die we binnenkrijgen kunnen nu ook deels verdwijnen uit je hersenen.
Nu zijn je hersenen niet het enige deel van je brein. Het is alom erkend dat je darmen je tweede brein zijn. Dus die neem ik hier gelijk in mee. Doordat er deze week nauwelijks toxinen in de darmen komen en die vanuit heerlijkheid kan werken, wordt enerzijds de spijsvertering weer helemaal gezond maar ook alle andere functies die de darmen hebben als tweede brein.
Wat levert het detoxen nog meer op?
Na 9 dagen detoxen levert het mij het volgende op:
- Meer energie
- Die paar overtollige kilo’s zijn weg
- Betere huid (een natuurlijke verjongingskuur dus 😉)
- Verbeterde spijsvertering (vet- in plaats van suikerverbranding)
- Terugdringen suikerbehoefte
Nou, als ik nu niet enthousiast genoeg ben geweest om je te inspireren om ook eens aan een detox te beginnen, dan….
Nee hoor het is mijn verhaal en jij mag doen wat je wilt. Ieder mens is anders en voor mij is dit een relatief eenvoudige methodes, terwijl het voor een ander een veel grotere stap is.
Ik heb een tijd terug ook wat tips om te detoxen uitgewerkt, of lees maar eens onze andere artikelen over detoxen. Ook vind je daar kant-en-klaar makkelijke kuurtjes als je niet zo’n keukenprinses bent, maar wel wilt detoxen. Ik adviseer je om in ieder geval de basisregels toe te passen die ik aan het begin van dit artikel schreef. Detox verder wel op een gezonde, normale manier, zodat je je gezondheid niet schaadt.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter