Iedereen die wel eens een slank product op zij of haar boterham of cracker heeft gesmeerd kent hüttenkäse wel. Een magere witte kaas, die eerder neigt naar kwark dan kaas. Lekker met avocado, zalm of een paar plakjes komkommer, peper en zout.
Ook ben ik gek op groentespreads. Graag ga ik naar de Turkse groentemannen, waar ik verse bakjes fetaspread met tomaat, baba anoesh of een andere mediterrane spread meeneem. Maar toen ik deze week thuis wilde gaan lunchen, had ik geen tijd om eerst naar de Turkse groenteman te gaan en ben ik gaan experimenteren met hüttenkäse en heb drie verschillende spreads gemaakt. Iets te veel, want dan heb ik nog een voorraadje in de koelkast staan. Dat kan niet te lang blijven staan, omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten. Een paar dagen lukt echter wel!
Ik gebruik een hakmolen voor het maken van de spreads. Maar je kunt ze ook met de hand maken, snijd de groente dan heel fijn. In een keukenmachine of ook nog kunnen op een hele lage stand. De blender raad ik af, omdat het dan snel te vochtig wordt. Hieronder heb ik de ingrediënten per spread gezet.
Recepten voor heerlijke slanke en gezonde spreads
1 Recept Hüttenkäse met komkommer
Een lekkere frisse spread. Ik heb het op roggebrood gedaan, dat compenseert de stevige smaak goed. Een mooi alternatief voor een boterham (zeker als je net als ik niet tegen gluten kan).
- 8 cm komkommer
- 1-2 eetlepels hüttenkäse
- 1 theelepel dille
- Zout en peper naar smaak
2 Recept Hüttenkäse met gegrilde paprika
- 1 gegrilde paprika uit een pot
- 1 eetlepel hüttenkäse
- Klein bosje peterselie
- Zout en peper naar smaak
3 Recept Hüttenkäse met frambozen
- 1 eetlepel frambozen (vers of ontdooid uit de vriezer)
- 1 eetlepel hüttenkäse
- 1/2 theelepel honing
Zelf heb ik boekweitgrutten over deze spread gestrooid. De wafel waar ik deze spread op at (zie foto) geeft me onvoldoende vulling, dus vul ik het meestal aan. Heb je geen boekweitgrutten, dan kun je ook gehakte nootjes erover strooien.
Bereidingswijze
Per spread doe je de ingrediënten in de hakmolen en je mixt alles goed door. Dan is het al klaar!
Je kunt de spreads op roggebrood, crackers of dunne wafels eten. Maar natuurlijk ook op een lekker volkorenbroodje.
Eet smakelijk!
PS Zie ook mijn recept voor een tomatensalade met hüttenkäse.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter