Amandelen, vlierbessen, lijnzaad, cassave, pruimen, perziken, kersen.
Klinkt gezond: zij leveren ons vezels, vitaminen en mineralen en zijn ook nog eens heerlijk. Noten en fruit eten als tussendoortje wordt aangeraden en daar vallen deze producten ook onder.
Helaas zit er een addertje onder het gras.. Deze producten hebben van nature, natuurlijke plantengifstoffen in zich, welke zelfs een dodelijke afloop kunnen geven.
Hoe (on)gezond zijn deze ‘gezonde’ producten?
Cyanide oftewel blauwzuur
De gifstof cyanide ontstaat in ons lichaam doordat ‘cyanogene glucosiden’ worden omgezet in cyanide. Cyanide is ook wel bekend als ‘blauwzuur’. Deze natuurlijke plantengifstof komt voor in o.a. steenvruchten en cassave. Ook bevatten de zaden van lijnzaad nog sporen van blauwzuur. Kleine hoeveelheden worden gemakkelijk door onze lever afgebroken, maar een te hoge dosis zorgt voor vergiftiging.
Lichaam vergiftigd door gezond eten
Als men een te grote hoeveelheid blauwzuur in haar bloed heeft, wordt het lichaam vergiftigd. Cyanide zorgt ervoor dat hemoglobine (Hb) in je bloed inactief wordt. Hb zorgt ervoor dat zuurstof en koolstofdioxide wordt vervoerd, dit proces wordt (deels) gestaakt, waardoor ademhalingsproblemen kunnen optreden, hoofdpijn en indien het proces geheel komt stil te liggen verstikking tot gevolg; doordat weefsels/organen geen zuurstof meer krijgen.
Ook kan je schildklierproblemen krijgen door een teveel aan blauwzuur omdat zij zich in je lichaam bindt aan jodium, een mineraal welke essentieel is voor de werking van de schildklier en die voldoende aanwezig dient te zijn. Doordat de jodium aan cyanide wordt gebonden kan zij niet meer ‘gebruikt’ worden door de schildklier waardoor tekorten ontstaan.
De EU houdt de maximale waarden die worden toegevoegd aan producten streng in de gaten. Voor o.a. cassavemeel, marsepein, noga en producten met amandelen zijn maximale hoeveelheden gesteld.
(On)Bewust
Doordat men steeds bewuster wilt gaan leven, eet zij meer gezondheid bevorderende producten. Zo eten we gezamenlijk ook steeds meer (steen)vruchten en noten. Maar onbewust krijgen we ook automatisch meer natuurlijke giffen binnen. Het voedingscentrum -die namens het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorlichting geeft over gezonde en veilige voeding (welke de gezondheidsraad van NL heeft opgesteld)- heeft een aantal voedingsadviezen om de inname van cyanogene glucosiden te beperken:
- Maak geen thee van plantendelen met cyanogene glycosiden, zoals perzikbladeren.
- Schil cassave en rasp of snijd deze in kleine stukjes vóór het bakken.
- Eet tamme vlierbessen in plaats van wilde, omdat daar minder cyanogene glycosiden in zitten.
- Kook vlierbessen voor gebruik.
- Gebruik liever gebroken dan gemalen lijnzaad. Naarmate lijnzaad fijner wordt gemalen, is de hoeveelheid cyanogene glycosiden die wordt opgenomen door het lichaam groter. Een tijdelijk (!houdt na 1 a 2 weken tussenpozen zodat er niet teveel gif opstapelt!) gebruik van plusminus 15gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen.
- Eet zoete amandelen in plaats van bittere soorten. In marsepein worden zo weinig bittere amandelen gebruikt dat het gehalte cyanogene glycosiden laag is.
Tekst: Jill Mooij – Voedingsdeskundige met Dermatherapie op natuurlijke wijze
Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)
- Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
- Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
- Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016
Antoine Claes zegt
Hallo Jill. Ik hoop dat u me kunt helpen met een voor mij groot probleem. Ik heb namelijk een allergische reactie gekregen na het eten van zelfgemaakt lijnzaadbrood (500 gram) zo’n maand geleden. Ik had het gebroken lijnzaad (450 gr.) fijngemalen en dit volledig verwerkt in het brood. Na het eten van dat brood ben ik ’s avonds kortademig geworden en ik heb sindsdien constant last aan de maag en ook last van kortademigheid bij inspanning. Door het innemen van vit. B12 + ijzer en chlorella (gelezen op internet) is dit sommige momenten beter maar na een maaltijd en ook bij het slapen heb ik praktisch constant last van een nerveus gevoel aan de maag + hartkloppingen, ik word er ook dikwijls wakker van. Ik ben ook naar de huisdokter gegaan en na bloedonderzoek was er en verhoogde allergie-waarde te zien. Hij heeft me dan ook een antihistamine hiervoor voorgeschreven, maar dit geeft bijwerkingen. Hebt u als deskundige misschien een oplossing met bepaalde kruiden of andere natuurlijke remedies? Zou een inname van jodium mij kunnen helpen? Alvast hartelijk dank voor uw antwoord!