Vandaag komt de Goedheiligman weer aan in ons land. Al wekenlang liggen de winkels vol met pepernoten, banketstaven en gevulde speculaas. Voor veel mensen is het een ritueel geworden om jaarlijks rond Sinterklaas en Kerst het vele snoepgoed in de supermarkten te mijden. Omdat dit best lastig is, hebben we een zo gezond mogelijke banketstaaf gemaakt met amandelvulling. Want je mag jezelf af en toe best verwennen.
Van origine zit er veel suiker in een banketstaaf. Ik heb in dit recept het geraffineerde suiker vervangen door kokosbloemsuiker. Kokosbloemsuiker is rijk aan voedingsstoffen, waaronder verschillende B-vitamines en allerlei mineralen, zoals ijzer, kalium, zink en magnesium.
Ingrediënten
- 250 gram amandelmeel
- 250 gram kokosbloemsuiker
- schil van 1 kleine citroen
- 50 ml water
- 1 ei
- 1 pakje bladerdeeg (je kunt ook bladerdeeg zelf maken)
- bloem
Bereiding amandel banketstaaf
Voeg het amandelmeel, de kokosbloemsuiker, de geraspte citroen en een klein beetje water samen in een kom. Zorg ervoor dat je een gladde maar stevige pasta krijgt die zeker niet te nat is, maar ook niet te droog.
Wikkel de pasta in wat folie en laat het ongeveer één dag in de koelkast liggen. Hoe langer je het in de koelkast laat liggen, hoe beter het amandelmeel en de kokosbloemsuiker zich kunnen vermengen. Dit maakt het alleen maar lekkerder. Je zou het spijs tot een week kunnen laten rijpen in de koelkast.
Nadat het spijs goed heeft kunnen rijpen, haal je het uit de koelkast voor verder gebruik. Als het spijs een beetje hard aanvoelt, kan je een eierdooier gebruiken om het wat losser te krijgen. Zo kan je er makkelijker mee werken.
Voordat je het bladerdeeg gaat gebruiken, bestuif je het werkblad met wat bloem. Leg vervolgens de plakjes bladerdeeg erop en plak deze aan de uiteinden aan elkaar vast met wat water. Maak van het amandelspijs een rol, die net zo lang is als het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg om de amandelspijs en plak het weer vast met wat water.
Wanneer de rol klaar is, laat je hem even op de naad liggen zodat hij goed afsluit. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 200°C. Als de oven op temperatuur is, kan de banketstaaf op bakpapier voor 25 minuten de oven in. Houd de banketstaaf in de gaten tot hij mooi goudbruin is. Eet smakelijk!
—
(Red) Dit recept hebben wij ontvangen van gastblogger van Sinterklaasgedichten.net. Dank je wel!
Laat een reactie achter