Aan het einde van de winter kan het zijn dat je te maken hebt met vermoeidheid en een minder optimale weerstand. Gelukkig zijn er heel wat voedingsmiddelen die bijdragen aan je energiepeil en een gezond immuunsysteem. Ik geef je in deze blog tips voor een aantal voedingsmiddelen die je kunt eten voor een optimale gezondheid.
Welke voedingsmiddelen helpen extra goed in de winter voor je gezondheid?
1. Verse groenten van het seizoen
Groenten die in het winterseizoen geoogst worden, zijn in dit seizoen op hun best wat betreft hoeveelheid vitamines en mineralen. Ze bevatten alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.
Het schijnt zelfs dat de groenten die je zelf teelt, binnen of in een kas, zich aanpassen aan wat jij nodig hebt qua voedingsstoffen.
Wist je dat je zelf gemakkelijk binnen witlof kunt telen uit witlofwortels? De groente is zowel goed voor je weerstand als je energiepeil. In dit artikel lees je hoe gezond deze typische wintergroente is.
Ook boerenkool en andere kolen zijn perfect om te eten aan het einde van de winter. Boerenkool bevat veel vitamine C en dat is de weerstandsvitamine bij uitstek. Ook witte kool is een prima leverancier van deze vitamine, net als rode kool, spruitjes en Savooie kool.
2. Kiemgroenten
Aan het einde van de winter krijg je wellicht zin in verse, knapperige groenten. Kiemgroenten zijn dan ideaal om in deze behoefte te voorzien. Ze zijn ook nog eens heel vitaal en voedzaam omdat ze alle voedingsstoffen bevatten die de plant nodig heeft om uit te groeien tot een volwassen exemplaar.
Met kiemgroenten als alfalfa, tuinkers en broccolikiemen krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen. Hier vind je nog een aantal redenen om vaker kiemgroenten te eten.
3. Linzen en bonen
Linzen en bonen zijn ook aan het einde van de winter prima voedingsbronnen. Ze bevatten namelijk eiwitten voor je cellen en weefsels en B-vitamines die bijdragen aan je energieniveau. Wil je meer weten over lezen, lees dan hier verder.
4. Veldsla
Een plantje dat je in de winter gewoon in je tuin of koude kas kunt telen, is veldsla. Ondanks zijn geringe afmeting is deze slasoort is heel voedzaam. Het bevat bijvoorbeeld veel vitamine A, C en K.
Ook het mineraal ijzer is in dit kleine plantje te vinden. Samen met de vitamine C geeft je net dat beetje extra energie aan het einde van de winter. Maak eens deze lekkere salade met veldsla en granaatappelpitjes.
5. Radijsjes
Radijsjes hebben een pittige smaak en daarmee geven ze je een lekkere opkikker als je aan het einde van de winter een beetje bent ingezakt. Radijsjes bevatten bovendien vitamine C voor het vrijmaken van energie.
Ook vind je in deze vroege lentegroente stoffen die je helpen ontgiften. Dat laatste is perfect om je lichaam aan het einde van het winterseizoen te ontdoen van opgeslagen afvalstoffen. Lees hier alles over de gezondheidsvoordelen van radijsjes.
6. Zelfgemaakte zuurkool
Zelfgemaakte zuurkool bevat probiotica die de gunstige bacteriën in je darmen aanvullen. Deze heb je nodig voor een goede weerstand. Ideaal dus als je aan het einde van de winter merkt dat je immuunsysteem wel een oppepper kan gebruiken.
7. Vette vis
Aan het einde van de winter raakt je vitamine D-voorraad uitgeput. De beste bron van deze vitamine is de zon, maar in de winter en het vroege voorjaar is deze niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken.
Misschien ben je in het najaar al begonnen met het slikken van vitamine D. Vette vis is ook een goede bron van deze weerstandvitamine, net als van omega 3-vetzuren. Je kunt dit gezonde vetzuur ook vinden in krillolie en algenolie.
Er zijn aanwijzingen dat omega 3 een positieve invloed kan hebben op je immuunsysteem. Dat maakt vette vis een perfecte keuze voor een lekkere maaltijd aan het einde van de winter.
Bronnen
Poggioli, R. et al. (2023). Modulation of inflammation and immunity by omega-3 fatty acids: a possible role for prevention and to halt disease progression in autoimmune, viral, and age-related disorders. European review for medical and pharmacological sciences. 27(15), 7380-7400.
Fadiyah, N.N. et al. (2022). Potential of Omega 3 Supplementation for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): A Scoping Review. International journal of general medicine, 15, 3915–3922.
Hathaway, D. et al. (2020) Omega 3 Fatty Acids and COVID-19: A Comprehensive Review. Infection & chemotherapy, 52(4), 478–495.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter