Denk je aan kalkoen, dan denk je vaak aan gevulde kalkoen van een traditioneel Kerstrecept of als een alternatief voor een kipfilet. Maar je kunt kalkoen in de zomer ook heel lekker eten! Het is een mager stukje vlees. Zeker nu ik wat meer magere vleesproducten wil eten (lees mijn blog over het risico van verhoogd cholesterol), kies ik vaker voor kip en kalkoen. Lees onder de foto over de gezondheidsvoordelen en inspiratie voor recepten met kalkoen.
Gezondheidsvoordelen van kalkoen
Kalkoen bevat erg weinig calorieën en enorm veel proteïnen. Verder zit er verhoudingsgewijs veel van de volgende voedingstoffen in:
- ijzer
- selenium
- vitamine B6
Maar het is vooral een enorm goed stukje vlees als je op je calorie-inname wilt letten. Er zijn vele mogelijkheden met kalkoen! Kies wel voor een verantwoord stukje vlees, maar dat geldt voor ieder stukje vlees. Een keertje minder eten is natuurlijk absoluut iets dat we aanraden, maar als je vlees wenst is kalkoen een prima product.
Zeker als je even wat extra eiwitten nodig hebt, omdat je weerstand verlaagd is of als je veel gesport hebt is het eten van eiwitten belangrijk. Eiwitten zijn de bron van groei/herstel van je lichaam. Doordat je soms iets te veel vraagt van je lichaam is het goed om dit aan te vullen op natuurlijke wijze. Dit kun je onder andere doen door te kiezen voor een als kalkoen.
Jenny heeft een artikel geschreven over goede voedingsmiddelen als je last hebt van PMS (je menstruatie). Daarin komt kalkoen ook naar voren als goede voeding!
Waarin kun je kalkoen goed eten?
- Gril een filet en doe deze door de salade. Naast wat pijnboompitjes en pompoenzaadjes geeft een stukje kalkoenfilet extra body aan salade. Dat is absoluut nodig om niet gelijk weer trek te krijgen en het risico loopt om je te laten verleiden door iets ongezonders.
- Lekker door de (courgette)pasta met pesto en gegrilde tomaatjes.
- In een Mexicaanse (volkoren) wrap met veel gebakken paprika, uitjes, mais, tomaten, rauwe avocado en een beetje geraspte kaas. Heerlijk simpel!
- Lasagne met mozzarella
- Kalkoen is ook een heerlijk product om te gebruiken op de barbecue. Dat is een mooi mager alternatief voor ‘vette’ worsten. Marineer blokjes kalkoen in een marinade van soja of met knoflook, steek ze aan stokjes (die je 10 minuten in water hebt gelegd) en doe ze kort op de barbecue. Let goed op dat je het niet te lang doet, want kalkoen loopt dan het risico om droog te worden.
- Maak je een stevige soep, van linzen of pompoen en je vindt het lekker om er wat vlees bij te doen. Dan is kalkoen ook een heel goed product.
- Nog een laatste tip. Maak een zomerse tagliatelle met tuinerwten, groene (gegrilde) asperges, courgette en een sausje van creme fraiche met bouillonpoeder. Bak wat blokjes kalkoen en maak het geheel af met pardano en verse munt.
Ik kwam ook nog een leuk recept tegen op boodschappen.nl voor gevulde kalkoen met bessenglazuur. Nog een goede tip die ik heb. Maak zelf een gezonde(re) clubsandwich door te kiezen voor volkoren brood, met kalkoen, zelfgemaakte dressing een gedroogde tomaatjes in plaats van uitgebakken bacon.
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024
recepten bloggers zegt
Ziet er gezond uit, ga het proberen te maken tijdens vakantie met mijn familie.