Rauwe cacao is super goed voor je gezondheid en wordt dus ook al een tijd als superfood gezien. Waarom eigenlijk?
Eerst even dit. Rauwe/ natuurlijke cacao en bewerkte chocola zijn twee totaal verschillende voedingsmiddelen. De bewerkte chocola is eigenlijk de ‘gewone chocola’, dus de chocola die in repen in de supermarkt verkocht worden. Deze bewerkte chocola is gemaakt van geroosterde cacao, suiker, melk en andere ingrediënten die de chocola stevig maken.
We hebben het hier dus alleen over rauwe, niet bewerkte cacao of cacaopoeder. Zeven gezondheidsvoordelen van rauwe cacao:
1. Je voelt je gelukkiger
Cacao bevat dé verbeteraar van je humeur, namelijk anadamide. Dit geeft je een euforisch gevoel! Een ander stofje dat je geluk uiteindelijk ook laat toenemen is PEA. Dit stofje wordt normaal geactiveerd als we verliefd zijn of seksueel actief zijn. Ook stimuleert cacao de aanmaking van het stofje serotine in je hersenen. Hierdoor ga je je ook prettiger voelen!
2. Goed voor de bloeddruk en doorstroming
In rauwe cacao zijn stofjes gevonden die ontstekingsremmend werken en die je beschermen tegen hart-en vaatziekten. Een onderzoek toont ook aan dat cacao het bloed verdunt en dat het bloedklonten tegengaat. Het verlaagt je bloeddruk dus op een natuurlijke manier.
3. Het creëert veel energie
Van de natuurlijke voedingsbronnen bevat cacao een van de hoogste concentraties magnesium. Magnesium gaat vermoeidheid tegen en vermindert diabetes type 2 en verlaagt je bloeddruk.
4. Je stofwisseling herstellen
Een tekort aan antioxidanten kan op lange term gevaarlijke gevolgen hebben. Cacao vermindert in twee weken tijd al het stresshormoon cortisol en verbetert ook nog eens je stofwisseling. Het geeft trouwens niet alleen een boost aan je stofwisseling, maar ook aan je spijsvertering. De vezels die in cacao zitten stimuleren de enzymen die zorgen voor de spijsvertering.
5. Goed voor de huid
Een leuk feitje om te weten is dat mensen die 20 gram cacao per dag aten gedurende 12 weken, twee keer zo lang in de zon konden zitten dan degene die dat niet deden. En dit allemaal zonder verbrand te raken! Ook is uit onderzoek bewezen dat vrouwen die een lange tijd cacao dronken een betere huidstructuur hadden. Cacao zou uit onderzoek ook kunnen helpen tegen bepaalde zonnestralen die huidkanker veroorzaken.
6. Tegen hoesten
Theobromine helpt goed tegen hoesten. Rauwe cacao bevat theobromine en dit schijnt nog effectiever te zijn dan de codeïne die veel voorgeschreven wordt.
7. Voorkomt tandbederf
Recente studies toonden aan dat een extract van cacaopoeder nog effectiever is dan fluoride in het voorkomen van gaatjes. Het extract in de cacao zorgt voor het verharden van tandglazuur.
Hoe kun je cacao gebruiken?
Genoeg redenen dus om eens vaker een schepje cacao door je eten te doen! Bijvoorbeeld door de yoghurt, of in een smoothie. Je kunt ook havermout-chocoladerepen zelf maken. Of chocoladepannenkoeken met rauwe cacao.
Kopen
Je kunt rauwe cacao bij reformzaken kopen. Of bestel online rauwe cacaonibs of cacaopoeder.
Laat een reactie achter