Frambozen zijn niet alleen heerlijk, maar ook zeer voedzaam en bieden tal van gezondheidsvoordelen. Frambozen worden zelfs gezien als een heerlijke snack vanwege hun zoete smaak. Ook bij kinderen dus populair, al zijn frambozen relatief duur. Je kunt ook kiezen voor frambozen uit de diepvries.
Ondanks dat frambozen zoet zijn, bevatten ze per 100 gram maar ongeveer 40 calorieën. Een prima snack voor diegenen die hun calorie-inname willen beheersen. Waarom frambozen zo gezond zijn, lees je hieronder!
Voedingsstoffen van frambozen
Stel dat je 100 gram frambozen eet, dan krijg je het volgende binnen:
Vitamine C
Ongeveer 32 mg vitamine C, wat ruim 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is. Vitamine C is belangrijk voor een gezond immuunsysteem, huid, en helpt bij de opname van ijzer.
Vitamine K
Ongeveer 7,8 mcg, wat ongeveer 6% van de ADH is. Vitamine K speelt een rol in de bloedstolling en botgezondheid.
Mangaan
Ongeveer 0,67 mg, wat ongeveer 33% van de ADH is. Mangaan is essentieel voor de botontwikkeling en het metabolisme van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.
Magnesium
In 100 gram frambozen vind je ongeveer 19 mg magnesium, goed voor 6,5% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Magnesium ondersteunt je gezondheid door bij te dragen aan spier- en zenuwfunctie, energiemetabolisme, botsterkte en de regulatie van de hartslag.
Vitamine B1
Door 100 gram frambozen te eten, krijg je ruim 8% van de ADH vitamine B1 binnen. Vitamine B1, ook bekend als thiamine, speelt een cruciale rol in het omzetten van voedsel in energie en ondersteunt de functie van het zenuwstelsel en het hart.
IJzer
De 1,5 mg ijzer in 100 gram frambozen is goed voor bijna 20% van de ADH. IJzer is essentieel voor je gezondheid omdat het helpt bij de productie van hemoglobine, waardoor zuurstof door het bloed naar je lichaamscellen wordt getransporteerd.
Koper
De 0,1mg koper is goed voor 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Koper heb je nodig voor een goede gezondheid omdat het helpt bij de vorming van rode bloedcellen, ondersteunt het immuunsysteem, en bevordert gezond bot- en zenuwweefsel.
Vezels
Frambozen bevatten ongeveer 2,5 gram voedingsvezels per 100 gram, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering, kan helpen bij gewichtsbeheersing en de bloedsuikerspiegel stabiliseert.
Antioxidanten en polyfenolen
Frambozen zijn rijk aan antioxidanten zoals quercetine en ellaginezuur, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals kanker en hartziekten.
De vele goede voedingsstoffen in frambozen, zorgen ervoor dat frambozen heel gezond zijn. Maar wat betekent dat concreet voor je gezondheid?
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van frambozen?
1 Frambozen verbeteren je immuunsysteem en je huid
Een kopje frambozen biedt meer dan 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (25mg per 100 gram frambozen). Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem en een gezonde (jonge) huid. De vitamine C helpt tevens de productie van collageen.
Lees ook: Fruit en groenten met veel vitamine C
2 Frambozen helpen mee om ontstekingen te verminderen
Frambozen bevatten veel krachtige antioxidanten. Deze beschermende antioxidanten verlagen het risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes en obesitas. Frambozenantioxidanten helpen ook (laaggradige) ontstekingen te verminderen. Ontstekingen zijn een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering en de bron van veel ziekten.
3 Frambozen voor een gezonde darmflora
Een kopje frambozen bevat maar liefst 8 gram voedingsvezels, een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dit vezelrijke gehalte is heel belangrijk voor een goede spijsvertering. De vezels in frambozen helpen ook mee aan een gezonde darmflora. Een goede darmflora is gerelateerd aan een beter immuunsysteem, maar ook een beter humeur!
Lees ook: Relatie tussen darmen, darmflora en depressies
4 Frambozen bevatten nutriënten die mogelijk helpen tegen kankercellen
Steeds meer onderzoek toont aan dat de fytonutriënten in frambozen en bessen, daadwerkelijk kunnen helpen bepaalde kankercellen te bestrijden. Er moet nog verder onderzoek worden gedaan, maar het ziet er veelbelovend uit (bron).
Lees ook: Voeding met resveratrol, helpt tegen buikvet
6 Frambozen kunnen diabetes helpen voorkomen
Uit een (kleine) studie van het Illinois Institute of Technology bleek dat proefpersonen naarmate zij meer frambozen aten minder insuline nodig hadden om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Als er twee schaaltjes frambozen aan de maaltijd werden toegevoegd, dan was het glucosegehalte lager dan wanneer de maaltijd helemaal geen frambozen bevatte (bron).
Op de site van het Diabetesfonds zie je hoe goed frambozen scoren ten opzichte van andere fruit.
7 Frambozen zijn goed voor je brein
Frambozen helpen oxidatieve stress tegen te gaan. Oxidatieve stress is een factor die bijdraagt aan ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Frambozen Van de flavonoïden in bessen is ook aangetoond dat ze de coördinatie, het geheugen en de stemming helpen verbeteren en ook een mogelijk gunstig effect hebben op de Ziekte van Alzheimer (bron).
8 Frambozen zijn extra goed voor vrouwen
Heb je veel last van een pijnlijke menstruatie? Neem een schaaltje frambozen of, nog beter, frambozenbladthee! Ook helpen frambozen goed tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Lees ook: naar de dermatoloog zonder verwijsbrief
Natuurlijk zorgen niet alleen frambozen hiervoor, maar je ziet dat ze wel een goede bijdrage leveren aan je gezondheid. Door gevarieerd en gezond te eten, versterk je de werking van alle voedingsstoffen.
Wat zijn de verschillen tussen zomer- en herfstframbozen?
Zomerframbozen en herfstframbozen verschillen voornamelijk in hun oogsttijd, groeicyclus en enkele teeltkenmerken. Hier zijn de belangrijkste verschillen:
Zomerframbozen worden meestal geoogst van juni tot begin augustus. Ze produceren één grote oogst per jaar in de zomer. Herfstframbozen worden geoogst van augustus tot de eerste vorst, vaak doorlopend tot in oktober of november. Ze produceren fruit later in het seizoen, en sommige variëteiten kunnen zelfs een kleine oogst in de zomer produceren en dan opnieuw in de herfst.
Zomerframbozen dragen vruchten op tweejarige stengels (kaneel). Dit betekent dat de stengels die dit jaar groeien, het volgende jaar vrucht zullen dragen.
Herfstframbozen dragen vruchten op eenjarige stengels (primocanes). De stengels die in de lente groeien, dragen dezelfde zomer en herfst vrucht. Na de oogst kunnen de stengels worden teruggesnoeid om plaats te maken voor nieuwe groei het volgende jaar.
Zomerframbozen zijn meestal iets groter dan herfstframbozen en hebben vaak een rijkere smaak, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke variëteit.
Wie moet oppassen met het eten van frambozen?
Voor de meeste mensen is het eten van frambozen heel gezond. Echter, soms kunnen er problemen ontstaan door het eten van frambozen en kun je het daarna beter niet meer doen.
Allergische reacties:
Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor frambozen. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn: jeuk, zwelling, huiduitslag, ademhalingsproblemen en anafylaxie in ernstige gevallen.
Spijsverteringsproblemen:
Hoewel de vezels in frambozen meestal gunstig zijn voor de spijsvertering, kunnen sommige mensen last krijgen van maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel of diarree, als ze grote hoeveelheden frambozen eten.
Oxalaten en nierstenen:
Frambozen bevatten oxalaten, die bij gevoelige individuen kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen. Mensen die gevoelig zijn voor oxalaten of een geschiedenis van nierstenen hebben, moeten hun consumptie van frambozen mogelijk beperken.
Suikergehalte:
Hoewel frambozen relatief weinig suiker bevatten in vergelijking met veel andere vruchten, bevatten ze nog steeds natuurlijke suikers. Mensen met diabetes of die hun suikerinname moeten beheersen, moeten zich bewust zijn van hun totale consumptie.
Interactie met medicijnen:
Polyfenolen en andere verbindingen in frambozen kunnen de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Mensen die medicijnen gebruiken, vooral bloedverdunners zoals warfarine, moeten overleggen met hun arts voordat ze grote hoeveelheden frambozen consumeren.
Pesticiden
Frambozen kunnen net als ander fruit resten van pesticiden bevatten, vooral als ze niet biologisch geteeld zijn. Het is belangrijk om ze grondig te wassen voor consumptie of te kiezen voor biologische frambozen om de blootstelling aan pesticiden te minimaliseren. Anders is het niet gezond om te eten…. Inmiddels weten we dat iemand die te vaak pesticiden binnenkrijgt een grotere kans heeft op o.a. de Ziekte van Parkinson. Nu hoef je echt niet meteen bang te worden, want zo’n vaart loopt het niet meteen. Maar het is verstandig om fruit goed af te spoelen en je kunt bewuste keuzes maken waar je je fruit koopt.
Recepten met frambozen
- Luchtige frambozentaart
- Ontbijtsmoothie met frambozen en havermout
- Shake met ananas, spinazie en frambozen
- Spinaziesalade met frambozen
- Frambozen-bramen-smoothie
Lees ook: Hoe gezond zijn aalbessen?
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024