Er zijn maar weinig mensen die niet van frambozen houden. Ook kinderen vinden de zoete, fluweelachtige vrucht vaak heerlijk. Frambozen zijn vanaf juni tot oktober vers verkrijgbaar, maar diepvries frambozen zijn ook lekker en op allerlei manieren te eten. Bovendien…. frambozen zijn heel gezond!
Hoe gezond zijn frambozen?
We hebben hieronder 8 gezondheidsvoordelen van frambozen voor je op een rijtje gezet. Vers of bevroren, frambozen zijn het echt waard om meer te eten!
1 Frambozen bevatten veel voedingsstoffen
Een kopje frambozen biedt meer dan 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (25mg per 100 gram frambozen). Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem en een gezonde (jonge) huid. De vitamine C helpt tevens de productie van collageen.
Frambozen bevatten ook mangaan en vitamine K, die beide een rol spelen bij de gezondheid van de botten. Vitamine K-tekorten zijn recentelijk genoemd bij mensen met het COVID-19-virus die op de intensive care lagen (bron). In mindere mate, maar nog zeker van belang, bevatten frambozen vitamine E, B-vitamines, magnesium, koper, ijzer en kalium.
Lees ook: Fruit en groenten met veel vitamine C
2 Frambozen bevatten veel antioxidanten
Frambozen bevatten veel krachtige antioxidanten. Deze beschermende antioxidanten verlagen het risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes en obesitas. Frambozenantioxidanten helpen ook (laaggradige) ontstekingen te verminderen. Ontstekingen zijn een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering en de bron van veel ziekten.
3 Frambozen bevatten veel vezels
Een kopje frambozen bevat maar liefst 8 gram voedingsvezels, een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dit vezelrijke gehalte is heel belangrijk voor een goede spijsvertering. De vezels in frambozen helpen ook mee aan een gezonde darmflora. Een goede darmflora is gerelateerd aan een beter immuunsysteem, maar ook een beter humeur!
Lees ook: Relatie tussen darmen, darmflora en depressies
4 Frambozen bevatten weinig suiker (fructose)
Frambozen zijn ook een van de vruchten met het laagste suikergehalte. Ongeveer 5 gram per kopje verse frambozen, terwijl een middelgrote appel ongeveer 20 gram suiker bevat.
5 Frambozen beschermen tegen kanker
Steeds meer onderzoek toont aan dat de fytonutriënten in frambozen en bessen, daadwerkelijk kunnen helpen bepaalde kankercellen te bestrijden. Er moet nog verder onderzoek worden gedaan, maar het ziet er veelbelovend uit (bron).
Lees ook: Voeding met resveratrol, helpt tegen buikvet
6 Frambozen kunnen diabetes helpen voorkomen
Uit een (kleine) studie van het Illinois Institute of Technology bleek dat proefpersonen naarmate zij meer frambozen aten minder insuline nodig hadden om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Als er twee schaaltjes frambozen aan de maaltijd werden toegevoegd, dan was het glucosegehalte lager dan wanneer de maaltijd helemaal geen frambozen bevatte (bron).
Op de site van het Diabetesfonds zie je hoe goed frambozen scoren ten opzichte van andere fruit.
7 Frambozen zijn goed voor je brein
Frambozen helpen oxidatieve stress tegen te gaan. Oxidatieve stress is een factor die bijdraagt aan ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Frambozen Van de flavonoïden in bessen is ook aangetoond dat ze de coördinatie, het geheugen en de stemming helpen verbeteren en ook een mogelijk gunstig effect hebben op de Ziekte van Alzheimer (bron).
8 Frambozen zijn extra goed voor vrouwen
Heb je veel last van een pijnlijke menstruatie? Neem een schaaltje frambozen of, nog beter, frambozenbladthee! Ook helpen frambozen goed tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Lees ook: naar de dermatoloog zonder verwijsbrief
Recepten met frambozen
Omdat nu wel duidelijk is hoe gezond frambozen zijn, kun je best eens wat vaker frambozen eten. En het is er weer helemaal de tijd voor!
Frambozen kun je toepassen in zoete als hartige maaltijden. Denk aan het toevoegen aan havermout, pannenkoeken, smoothies, sausjes, salades, pasta en in desserts.
Dit zijn een aantal lekkere recepten met frambozen:
- Luchtige frambozentaart
- Shake met ananas, frambozen en spinazie
- Veldsla met geitenkaas en frambozen
- Proteïnefluff (in plaats van diepvries blauwe bessen of aardbeien, gebruik je frambozen)
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Tips uit het boek 101 Essays die je denkwijze zullen veranderen - 31 maart 2023
- Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt? - 26 maart 2023
- Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht! - 24 maart 2023
Laat een reactie achter