• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • WellnessVakanties
U bevindt zich hier: Home   Goed eten & koken   Hoe gezond zijn frambozen?

Hoe gezond zijn frambozen?

Gepubliceerd op: 28 juni 2020 - Door Jenny | Leestijd ca. 4 minuten

Er zijn maar weinig mensen die niet van frambozen houden. Ook kinderen vinden de zoete, fluweelachtige vrucht vaak heerlijk. Frambozen zijn vanaf juni tot oktober vers verkrijgbaar, maar diepvries frambozen zijn ook lekker en op allerlei manieren te eten. Bovendien…. frambozen zijn heel gezond!

Hoe gezond zijn frambozen?

We hebben hieronder 8 gezondheidsvoordelen van frambozen voor je op een rijtje gezet. Vers of bevroren, frambozen zijn het echt waard om meer te eten!

Hoe gezond zijn frambozen?

1 Frambozen bevatten veel voedingsstoffen

Een kopje frambozen biedt meer dan 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (25mg per 100 gram frambozen). Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem en een gezonde (jonge) huid. De vitamine C helpt tevens de productie van collageen.

Frambozen bevatten ook mangaan en vitamine K, die beide een rol spelen bij de gezondheid van de botten. Vitamine K-tekorten zijn recentelijk genoemd bij mensen met het COVID-19-virus die op de intensive care lagen (bron).  In mindere mate, maar nog zeker van belang, bevatten frambozen vitamine E, B-vitamines, magnesium, koper, ijzer en kalium.

Lees ook: Fruit en groenten met veel vitamine C

2 Frambozen bevatten veel antioxidanten

Frambozen bevatten veel krachtige antioxidanten. Deze beschermende antioxidanten verlagen het risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes en obesitas. Frambozenantioxidanten helpen ook (laaggradige) ontstekingen te verminderen. Ontstekingen zijn een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering en de bron van veel ziekten.

3 Frambozen bevatten veel vezels

Een kopje frambozen bevat maar liefst 8 gram voedingsvezels, een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dit vezelrijke gehalte is heel belangrijk voor een goede spijsvertering. De vezels in frambozen helpen ook mee aan een gezonde darmflora. Een goede darmflora is gerelateerd aan een beter immuunsysteem, maar ook een beter humeur!

Lees ook: Relatie tussen darmen, darmflora en depressies

4 Frambozen bevatten weinig suiker (fructose)

Frambozen zijn ook een van de vruchten met het laagste suikergehalte. Ongeveer 5 gram per kopje verse frambozen, terwijl een middelgrote appel ongeveer 20 gram suiker bevat.

5 Frambozen beschermen tegen kanker

Steeds meer onderzoek toont aan dat de fytonutriënten in frambozen en bessen, daadwerkelijk kunnen helpen bepaalde kankercellen te bestrijden. Er moet nog verder onderzoek worden gedaan, maar het ziet er veelbelovend uit (bron).

Lees ook: Voeding met resveratrol, helpt tegen buikvet

6 Frambozen kunnen diabetes helpen voorkomen

Uit een (kleine) studie van het Illinois Institute of Technology bleek dat proefpersonen naarmate zij meer frambozen aten minder insuline nodig hadden om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Als er twee schaaltjes frambozen aan de maaltijd werden toegevoegd, dan was het glucosegehalte lager dan wanneer de maaltijd helemaal geen frambozen bevatte (bron).

Op de site van het Diabetesfonds zie je hoe goed frambozen scoren ten opzichte van andere fruit.

7 Frambozen zijn goed voor je brein

Frambozen helpen oxidatieve stress tegen te gaan. Oxidatieve stress is een factor die bijdraagt aan ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Frambozen Van de flavonoïden in bessen is ook aangetoond dat ze de coördinatie, het geheugen en de stemming helpen verbeteren en ook een mogelijk gunstig effect hebben op de Ziekte van Alzheimer (bron).

8 Frambozen zijn extra goed voor vrouwen

Heb je veel last van een pijnlijke menstruatie? Neem een schaaltje frambozen of, nog beter, frambozenbladthee! Ook helpen frambozen goed tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Lees ook: naar de dermatoloog zonder verwijsbrief

Recepten met frambozen

Omdat nu wel duidelijk is hoe gezond frambozen zijn, kun je best eens wat vaker frambozen eten. En het is er weer helemaal de tijd voor!

Frambozen kun je toepassen in zoete als hartige maaltijden. Denk aan het toevoegen aan havermout, pannenkoeken, smoothies, sausjes, salades, pasta en in desserts.

Dit zijn een aantal lekkere recepten met frambozen:

  • Luchtige frambozentaart
  • Shake met ananas, frambozen en spinazie
  • Veldsla met geitenkaas en frambozen
  • Proteïnefluff (in plaats van diepvries blauwe bessen of aardbeien, gebruik je frambozen)

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Groenten en fruit met veel vezels
    Groenten en fruit met veel vezels
  • 8 gezondheidsvoordelen van spinazie
    8 gezondheidsvoordelen van spinazie
  • 3 lekkere recepten voor gezonde smoothies om af te vallen
    3 lekkere recepten voor gezonde smoothies om af te vallen

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: frambozen, fruit, zelfzorg

Lees Interacties

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind

Footer Widget Header

Footer

Meest recente berichten

  • Waarom co-enzym Q10 slikken?
  • Boekreview WAYOOH!, origineel en nieuw kookboek van Ramon Beuk
  • Wat is de oorzaak van jullie relatieproblemen?
  • Recept | Stoofpot Paddenstoelen met Pastinaakpuree
  • Als gezond eten niet meer zo gezond is

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Stamppot boerenkool met zoete aardappel
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. Gezond afvallen

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2021 Goed Eten Gezond Leven