In dit artikel wil ik inzoomen op vetten in relatie tot diabetes. Wil je eerst iets meer weten over diabetes? Bekijk dan mijn artikel over diabetes, waarin ik vertel wat diabetes is. Dat we geen suiker moeten eten en dat het door veel diëten komt, dat weten we natuurlijk allemaal. Maar hoe zit het met vet?
Vet op je lichaam
Het hebben van te veel lichaamsvet is het grootste risico voor diabetes type 2. 90% van de mensen met diabetes type 2 hebben overgewicht.
Als we ouder worden dan groeit het aantal vetcellen niet, maar zwellen de vetcellen eenvoudigweg op. Dus mensen met overgewicht en obesitas hebben zoveel vet in hun cellen, dat het gaat overstromen. Het overtollige vet gaat zo het bloed in. Daar gaat het vervolgens de signalering van de insuline in de knoop. Je kunt dit signaal vergelijken met het signaal van het eten van een vette maaltijd. Als je obesitas hebt, kan het lijken alsof je de hele dag heel veel eet, terwijl je heel gezond eet. De bron van het vet in je bloed maakt dus niet uit.
Als het vetgehalte in je bloed stijgt, dan daalt het vermogen om suiker uit je bloed op te nemen.Dat is de oorzaak van diabetes 2. Suiker in je bloed kun je meten met een glucosemeter.
Verzadigde vetten en diabetes
We weten allemaal natuurlijk dat er een verschil zit tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Die vetten reageren natuurlijk ook anders op onze cellen. Verzadigde vetten kunnen problemen veroorzaken in spiercellen en toxische afvalstoffen en vrije redicalen verzamelen. Dr. Michael Greger haalt twee soorten vet aan in zijn boek Hoe overleef je:
- Palmiaat, het verzadigde vet dat je vooral vindt in vlees, zuivel en eieren. Dit type vet kan insulineresistentie veroorzaken.
- Oleaat, een enkelvoudig onverzadigd dat je vindt in noten, olijven en avocado’s. Dit type vet helpt je beschermen tegen de nadelen van verzadigd vet.
Dus allemaal aan de noten, olijven en avocado’s!
Plantaardig eten de oplossing?
In hetzelfde boek geeft Dr. Michael Greger aan dat mensen die plantaardig eten beter beschermd zijn tegen diabetes. Wetenschappers hebben veganisten vergeleken met omnivoren (die eten alles). Het vetpercentage in de spieren van de veganisten was veel lager. Naast het fenomeen dat zij slanker waren. Het indirecte effect is dat het onttrekken van vet uit de spieren kan helpen met afvallen.
Hij haalt een onderzoek aan waarin twee groepen mensen met overgewicht vergeleken zijn. De ene groep ging 200 gram peulvruchten per dag eten en de andere groep 500 gram minder calorieën. De groep die meer peulvruchten at, was net zo goed af gevallen en had de bloedsuiker onder controle. Maar deze groep had nog een gezondheidsvoordeel: betere cholesterol- en insuline regulatie!
Kortom wil je diabetes (en overgewicht) voorkomen, heb ik drie tips voor je op basis van dit onderzoek:
- ga zo veel mogelijk plantaardig eten
- laat vooral verzadigde vetten staan
- voeg vaker peulvruchten toe aan je maaltijd
Zelf ben ik daar ook steeds meer aan het experimenteren met peulvruchten. Dit is iets dat ik zelf echt moet leren eten. Afgelopen week Chili sin carne gemaakt uit het kookboek van Vivian Reijs. Dat was zeker lekker 😉
En hummus vind ik super lekker, dus dat ga ik nog vaker doen. Ik vind wortels dippen in hummus met harissa altijd erg lekker als makkelijke lunch.
Kijk op onze site voor inspiratie om plantaardig te eten.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Silvie zegt
Ik de boeken van Jason Fung staat dat je wél vlees eieren en zuivel mag eten.
Vanessa zegt
Hallo Silvie
Dank voor je reactie. Er zijn verschillende inzichten en goed om te horen dat het vanuit zijn visie wel toegestaan is.
Groeten, Vanessa