Ik stap de deur weer binnen en dan begint het. Mijn lijf staat in brand. Alles gloeit, maar je ziet niks aan de buitenkant. Ik voel me niet lekker, ben ook wat duizelig.
Dat ben ik. Als ik op warme dagen een rondje (2 of 3 kilometer) heb gelopen met de hond en ik kom terug in huis. Mijn lichaam is namelijk ontregeld, of eigenlijk het autonome zenuwstelsel. Ik transpireer bijvoorbeeld nauwelijks. Ik ben nog helemaal droog na een uurtje stevig doorstappen in de zon. Mijn hartslag stijgt, mijn bloeddruk daalt tijdens het lopen, maar ik transpireer nauwelijks. Zolang ik niet té lang loop en goed blijf doorademen (niet oppervlakkig dus), kan ik het wandelen redelijk volhouden. Ik drink wel goed tussendoor en in verband met spierkrampen, die ontstaan tijdens het lopen, neem ik bij voorbaat al een pijnstiller in die de spieren ook ontspant. Want ik loop dagelijks graag een flink rondje met de hond. Of het nu door het dorp is, de polder, het bos of het strand, ik zou dit niet graag willen missen!
Genieten van het mooie weer
Natuurlijk vind ik het wel heerlijk dat het mooi weer is. Op de warmste momenten van de dag en als de schaduw ook weinig verkoeling brengt, ga ik graag even binnen zitten. Mijn honden vinden dat ook fijn trouwens. Ik kies uiteraard de gunstige momenten uit om te wandelen met de honden. Als het nog zonnig en toch wel warm is, dan liever in het dichtbegroeide bos, dan op de hei in de volle zon.
Het is goed dat ik eruit moet met mijn jongste hond. Anders heb ik tijdens erg warme dagen de neiging om mij een beetje te verstoppen op koele plekken. En bewegen/wandelen is gewoon goed voor mijn lijf. Dus dat wil ik ook zeker doen, ondanks dat ik me niet optimaal voel. Ik neem de nodige voorzorgsmaatregelen:
- Ik zorg dat ik vooraf eerst wat gegeten heb (goede brandstof!) en drink voldoende.
- Ik neem water mee, voor mezelf en de hond (soms is het bos nogal waterloos met mooi weer).
- Het water doe ik in een lichte rugtas, dan heb ik mijn handen vrij.
- Ik draag goede schoenen, die niet knellen en niet te zwaar zijn.
- Ik heb vrijwel altijd een goede zonnebril op, ook in de schaduw.
- Ik ga niet op het heetst van de dag wandelen.
- Omdat ik weer veel last heb van spierkrampen, ook tijdens het bewegen, neem ik een pijnstiller in, zodat ik ontspannen blijf wandelen. Misschien niet de meest ideale manier, maar voor mij werkt dit goed en effectief (ik neem daarnaast al extra vitamines en supplementen (ook via injectie voor mijn B12 tekort) in omdat ik tekorten heb).
- Ik neem altijd mijn telefoon mee, zodat ik contact met iemand kan opnemen als het even niet gaat.
- Na het wandelen neem ik wat rust. Ik weet dat ik dan niet lekker ben, dat mijn lichaam moeilijk herstelt en op temperatuur komt. Toch zou ik het wandelen niet willen missen!
- Aanvulling: ik ben nog meer water gaan drinken. Ik mis soms de signalen dat ik water nodig heb, dus ik drink regelmatig op een dag een groot glas water in één keer leeg. Of ik nu wel of geen dorst heb (let op, als je echt teveel water drinkt, kun je ook een watervergiftiging krijgen!).
In de tuin, op een terras…
Ik zoek altijd de schaduw op. Te lang in de zon maakt mij beroerd en leidt tot hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Ik krijg last van warmte-uitslag als het echt heet is. Tijdens vakanties ren ik zowat van schaduw naar schaduw. De zon maakt mij blij, maar voelt ook een beetje als vijand. Nogal dubbel dus.
Iedereen reageert anders!
Maar veel chronisch zieken kunnen slecht tegen hitte…
Of je nu op bed ligt, of gewoon nog best veel kunt doen, warm weer heeft een grote invloed op mensen die chronisch ziek zijn. Nu ben ik iemand die dagelijks “worstelt” met mijn gezondheid, maar gelukkig vooral nog heel veel kan doen. Alleen wat meer gedoseerd en soms met wat aanpassingen, omdat mijn linkerarm/hand en -voet niet meer goed meedoet. Zo heeft iedereen zijn eigen problemen of beperkingen als je (chronisch) ziek bent. Er zijn ook mensen die juist beter functioneren met warmte. Ik wil hier wat specifieker ingaan op problemen, die kunnen ontstaan bij bepaalde ziekten.
Warmte-intolerantie
Zoals bij mij is het transpireren sterk afgenomen. Bij veel aandoeningen kan de temperatuur-regulatie in het lichaam niet goed meer werken. Er is een ontregeling vanuit de hersenen, maar waarom dit precies gebeurd bij warmte is onduidelijk. Het kan zijn dat je in het buitenland bij hoge temperaturen minder last hebt, bijvoorbeeld doordat de luchtvochtigheid dan lager is. Maar het kan ook zijn dat de luchtvochtigheid daar nog hoger is, dus de klachten verergeren. Je lichaam koelt niet meer goed, of niet op de juiste wijze. Hierdoor ontstaan allerlei klachten.
Vooral mensen met MS, ziekte van Lyme, CVS/ME, ziekte van Graves, hersenletsel en de ziekte van Parkinson hebben hier last van. Ook sommige mensen met kanker kunnen hier last van hebben. Bij MS is warmte-intolerantie een groot probleem en kan voor een flinke toename van klachten zorgen.
Benauwdheid
Langdurig warm, droog en stoffig weer kan leiden tot meer benauwdheid. Zeker bij mensen met chronische luchtwegproblemen zoals astma. Ook is er vaak toename van smog in de lucht. Ook deze vervuiling kan de ademhaling bemoeilijken, waardoor benauwdheid ontstaat.
Mensen met hartproblemen moeten ook heel goed oppassen. Door de warmte kan het hart moeilijker pompen en dit leidt tot een extra belasting voor het hart. Zeer belangrijk om je dan juist niet in te spannen bij (erg) warm weer en de koelte op te zoeken.
Bloedsuikerspiegel
Door warm weer kan de bloedsuikerspiegel dalen, doordat insuline sneller werkt. Mensen met diabetes of hypoglycemie moeten hier rekening mee houden. Overigens kan het omgekeerde ook gebeuren. Door de hitte stijgt de bloedsuikerspiegel, omdat bloedvaten verwijden en de insuline en glucose anders verwerkt worden.
Kijk dus goed wat warmte met jou doet als je diabetes of hypoglycemie hebt! Let dan ook extra op je voeding, bijvoorbeeld door kiwi’s te eten.
Spierkrampen
Door de warmte kun je extra veel last hebben van spierkrampen. Eigenlijk zijn het dan meer hittekrampen door vocht- en zoutverlies. Belangrijk dus om genoeg water te drinken. Krijg je ineens pijnlijke krampen in bijvoorbeeld je benen, bedenk je dan of je wel genoeg water hebt gedronken.
Sommige aandoeningen of ziektes zorgen sowieso al voor spierkramp en dan moet je extra goed opletten. Denk aan fibromyalgie en de ziekte van Parkinson. Magnesium kan helpen bij het beter ontspannen van je spieren. Een supplement innemen kan helpen tijdens deze warme dagen. Let wel op, als je medicijnen gebruikt of twijfelt of dit wel goed voor je is, moet je altijd je arts raadplegen!
Heb je snel (hitte) spierkrampen, dan moet je je echt rustig houden tijdens warme dagen en altijd water bij je hebben! Ik heb zelf ook snel van spierkrampen en nu met dit warme weer helemaal. Toch wil ik ook wel wat in beweging blijven, en dus kies ik ervoor om een pijnstiller te nemen die mijn spieren ook ontspant. Daarna loop ik rustig in mijn eigen tempo één tot vier kilometer (afhankelijk hoe ik me voel en hoe warm het is).
Bij hittekrampen is het verstandig niet intensief te sporten (denk ook aan wandelen, fietsen, of wat je nog graag doet of kunt doen), maar ook niet te zwaar inspannen qua huishouden.
Huidproblemen
Ik heb ook vaak last van warmte-uitslag op mijn arm (alleen links, mijn slechte kant, dat is wel weer typisch ahum). Dat komt waarschijnlijk doordat mijn huid droog is en ik niet goed transpireer. Je kunt ook uitslag krijgen door teveel transpiratie. Maar veel mensen met een slechte gezondheid hebben snel last van eczeem, jeuk of uitslag.
Ik gebruik hier zelf een natuurlijke ontzurende crème tegen, die het bij mij echt minder maakt en zorgt voor minder jeuk. Soms kan ook alleen kokosolie helpen, maar doe dat niet als je daarna nog naar buiten gaat. Dan kan de olie ook de warmte aantrekken. Soms kunnen histaminetabletjes (tegen bijvoorbeeld hooikoorts) ook helpen.
Na warme vakanties kan ik heel lang last hebben van een vreselijke jeuk. Dat zet thuis ook nog door, alsof ik helemaal platgeprikt ben door muggen. Een beetje overdreven reactie van mijn zenuwen, dus ik weet dat het een soort verkeerde signalen zijn. Maar ja, ik heb wel last van die jeuk…
Eigenlijk is het dan een beetje zoeken naar de beste oplossing. In bad zitten bijvoorbeeld (niet te warm en geen zeep gebruiken). Of natte doeken tegen mijn benen en armen. En dus die ontzurende crème, maar die smeer ik dan maar twee keer per dag. De huisarts kan ook iets voorschrijven. Veel medicijnen tegen jeuk bevatten echter stoffen die weer andere problemen kunnen veroorzaken. Maar als je ten einde raad bent, zou ik toch het advies van de huisarts opvolgen!
Hoofdpijn
Vaak is hoofdpijn (na vermoeidheid) een eerste signaal dat je over je grenzen bent gegaan. Bij veel ziektes en aandoeningen, al kan het zijn dat de een er meer last van heeft dan de ander. Als ik teveel heb gedaan (fysiek), dan krijg ik gegarandeerd hoofdpijn. Als het warm is, kun je nog eerder hoofdpijn krijgen. Ik draag echt heel snel een zonnebril. Door het felle zonlicht, door te veel lichaamswarmte, door te weinig vocht…. Je hebt zo een drukkende hoofdpijn of zelfs een migraine-aanval. Rust, rust, rust en koelte is dan de enige remedie!
Laatst heb ik ook nog een heerlijke smoothie gemaakt die ook kan helpen tegen hoofdpijn.
Slecht slapen
Als je gezondheid niet goed is, ben je vaak ook erg snel moe. Als je door het warme weer niet goed kunt slapen, dan word je gezondheid natuurlijk niet beter! Ook zweet je misschien vaak ’s nachts, waardoor je ook wakker wordt. Het kan aantrekkelijk zijn om overdag te gaan slapen, maar daardoor lig je misschien extra wakker ’s nachts.
Je kunt ervoor kiezen om op een zachte handdoek te slapen, die je eventueel ’s nachts makkelijk kunt wisselen. Leg de andere handdoek naast je bed zodat je die snel kunt pakken. Meestal voelt die weer heerlijk koel aan. Je kunt dit ook doen met een handdoek (of hamamdoek) op je hoofdkussen. Slaap onder een dun laken of ook eventueel een groot badlaken. Als je snel last hebt van pijn en daardoor wakker wordt, neem dan voor het slapen gaan een paracetamol in. Dit kan helpen dat je toch beter doorslaapt.
Er zijn natuurlijk ook veel natuurlijke slaapmiddelen, maar eerlijk is eerlijk, bij mij helpt dat niet als ik heel veel last heb (maar in normale situaties, is dat wel een aanrader!). Zorg er in ieder geval voor dat alle voorwaarden voor een koele slaapkamer zijn afgevinkt.
Coole tips bij erg warm weer
Luister goed naar je lichaam of bespreek met je (huis)arts wat voor jou belangrijk is. In zijn algemeenheid is het goed om niet teveel in de zon te zijn, luchtige katoenen kleding te dragen en veel te drinken (geen zoete frisdranken, maar liefst water of bronwater).
Om extra te koelen kun je aan de volgende dingen denken:
- Een opblaasbad voor volwassenen in de tuin. Of een opblaasbaar bad waar je heerlijk in kunt afkoelen.
- Een koelmat voor honden is ideaal om zelf je voeten op te zetten of bijvoorbeeld in je rug te plaatsen als je op een tuinstoel zit. Deze koelmatten zijn betaalbaar en heel effectief!
- Tips om koel te gaan slapen vind je in dit artikel op onze site: 10 Tips voor een koele slaapkamer.
- Neem een gezond ijsje, zoals dit zelfgemaakte ijs van bevroren banaan.
- Houd een (schone) plantenspuit bij de hand, waarmee je je af en toe kunt vernevelen. Zorg wel dat je een goede waterproof zonnebrandcrème gebruikt. Ook in de schaduw!
- Eet lichte maaltijden. Een zware/grote maaltijd zorgt ervoor dat je lichaam meer opgewarmd wordt.
- Pas op met koelen in echt koud water als je lichaamstemperatuur al ontregeld is. Dan kan er een verkeerde reactie van je lichaam ontstaan.
- Toch even eruit? Doe dat voor elf uur ’s ochtends of na zeven uur ’s avonds.
- Drink regelmatig een glas water leeg. Niet steeds een slokje, maar in 1x bijv. 250ml water drinken. Hoeveel water je kunt drinken hangt af van veel factoren, maar houd er rekening mee dat téveel water ook niet goed is! Zie ook dit artikel over hoeveel water goed voor je is.
- Laat de boel de boel. Je hoeft nu niet het hele huis te stofzuigen of je ramen te lappen. Soms is het daar gewoon te warm voor en ook huishoudelijk werk wat je normaal nog wel kan doen, nu echt teveel!
- Koken kan ook leiden tot veel extra warmte. Laat iemand anders koken, of beperk je zelf tot een koude salade. Voel je je echt slecht? Dan is een verse maaltijd van de groenteman ook een prima keuze.
Heb je zelf ook snel last tijdens deze warme zomerdagen omdat je gezondheid niet goed is? En heb je andere tips? We lezen ze graag hieronder.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Eric j zegt
Ben helaas geplaagd van een chronische longziekte. Tijdens de hitte heb ik maar 1 extra maatregel en dat is minder lichamelijke activiteit op maximaal niveau. Daar bedoel ik mee dat ik niet passief wordt. Beweging blijft belangrijk en ook in de zon is dat geen probleem maar de volgende punten zijn voor mij absoluut belangrijk en dat is niet weersafhankelijk.
Geen ijs: te grote temperatuurverschillen met het lichaam van binnen
Geen hete dranken heet drinken: zelfde reden
Ca 1000mg extra vitamine c Elke dag, verdeeld over de dag.
Wegblijven uit omgevingen met verhoogde luchtvervuiling. Dus in Nederland vrijwel overal.
Zeker 2 liter water over heel de dag drinken
Bij zeer hoge luchtvochtigheid extra opletten op overbelasting van het lichaam
Niet onnodig veel eten en geen suiker of zout toevoegen, alleen specerijen.
Sowieso geen producten met veel toegevoegde suikers consumeren.
Stress absolut vermijden.