Er zijn nog steeds veel vragen als het gaat om aubergines. Voor veel mensen is de aubergine nog redelijk onbekend. Aubergines zijn dan wel te koop in vrijwel alle supermarkten, maar het is nog steeds een select groepje wat het koopt. Net als de courgette trouwens, maar die is wel iets populairder geworden door courgettespaghetti en de gebakken courgetteschijfjes (alsof je gebakken aardappeltjes hebt).
Kortom, tijd om eens wat meer uit te leggen over de aubergine in dit artikel. We geven eerst antwoord op vaak gestelde vragen over aubergines. Daarna vertellen we op welke manieren je aubergine kunt bereiden.
Maar waarom zou je aubergines eten? Nou, vooral omdat het gezond is! Hieronder vertellen we alles wat je wilt weten over de aubergine.
Veel gestelde vragen over aubergines:
Kun je de schil van een aubergine eten?
Ja, juist. Natuurlijk bak of grill je wel eerst de aubergine, maar dat kan met schil. Je snijdt wel de twee uiteinden eraf. Als je een soort moes van de aubergine gaat maken, kun je wel eerst beter de aubergine schillen. Als je gevulde aubergine gaat eten, kun je het kroontje en kontje er ook beter op laten zitten tijdens de bereiding, dan blijft de aubergine steviger.
Kun je de aubergine ook rauw eten?
Rauwe aubergines zijn niet giftig, maar je kunt er wel maagproblemen van krijgen. Het ligt ook niet zo voor de hand om het rauw te eten.
Wat is het verschil tussen een aubergine en een courgette?
Qua uiterlijk is er natuurlijk een groot verschil tussen de paarse aubergine en de groene courgette. Toch halen veel mensen ze door elkaar. Het zijn ook beide vruchten die vaak als groenten gegeten worden. Een opvallend verschil is de hoeveelheid vezels in een aubergine. Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen.
Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes. Daarom worden aubergines vaak eerst gezouten, dat onttrekt de vocht. Van courgettes kun je courgettespaghetti maken (en ook rauw eten), terwijl aubergines meer een stevige basis zijn als vervanging voor lasagnebladen. Aubergine is ook een goed bindmiddel, bijvoorbeeld in de soep.
Zijn aubergines gezond?
Absoluut. Kort samengevat zijn aubergines koolhydraatarm, laag in calorieën, bevatten ze veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Aubergines zijn ook ideaal bij een glutenvrij of vegan dieet, omdat het een goede vervanger is voor vlees of bijvoorbeeld lasagnebladeren.
Veel meer informatie vind je in ons artikel: Hoe gezond zijn aubergines?
Hoe kun je zien of een aubergine goed is?
Een verse aubergine heeft een stevige schil die geen vlekken of deuken vertoont.
Waar smaakt een aubergine naar?
Het is een milde, niet zo’n opvallende smaak, waardoor het een goede basis is voor diverse recepten. Sommige mensen vinden het een beetje bitter smaken (zie de vraag hieronder).
Waarom smaakt mijn aubergine bitter?
Hoe langer je de aubergine laat liggen, des te meer de kwaliteit achteruit gaat. En dat proef je aan de smaak. De neutrale, milde smaak wordt bitterder. Het lekkerste is om aubergines snel te bereiden.
Kan ik allergisch zijn voor aubergine?
Aubergines behoren tot de nachtschade familie. Voeding die onder de nachtschade valt, kunnen sommige mensen niet goed verdragen. Alle planten van de Solanaceae familie behoren tot de nachtschade familie. Ook bijvoorbeeld aardappels, tomaten. paprika en pepers.
Hoe bewaar je een aubergine?
Niet in de koelkast, maar wel het liefst in een niet te warme, donkere en droge ruimte. Je kunt de aubergine over het algemeen zo’n vijf tot zeven dagen bewaren, daarna kan de kwaliteit wel wat minder worden. Dat zie je doordat de aubergine wat deukjes en rimpels begint te vertonen. Je houdt de aubergine nog wat langer vers door hem in huishoudfolie te wikkelen. Leg aubergines niet direct bij tomaten.
Is een aubergine groente of fruit?
Aubergines zijn eigenlijk vruchten, maar veel mensen eten ze als groenten.
Ideeën hoe je aubergines kunt bereiden
Je kunt aubergines op verschillende manieren bereiden. De aubergine is heel geschikt om te grillen, maar er zijn nog veel meer toepassingen. Aubergines zijn zeer veelzijdig. Hieronder geef ik je graag enkele suggesties wat je kunt doen met aubergine. En daaronder volgen meer tips voor lekkere en gevarieerde recepten met aubergines.
Plakjes snijden en bakken
Je kunt heerlijke en gezonde hapjes maken door de aubergines in ronde plakken te snijden en dit in de oven, of grillpan te bakken. Je kunt bijvoorbeeld auberginepizzaatjes maken. Wrijf de plakken in met een mix van zout, olijfolie en Italiaanse kruiden. Bak deze courgetteplakjes alvast 10 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden). Leg hier vervolgens een schijfje tomaat en een plakje mozzarella op. Nog ongeveer 10 minuten bakken en dan…. smullen maar!
Gevulde aubergines
Je kunt de aubergines door midden snijden over de lengte en dan flink uithollen. Het vruchtvlees gebruik je dan weer in de vulling. De vulling kan uit allerlei soorten ingrediënten bestaan. Er zijn veel recepten te vinden voor gevulde aubergine. Vaak gecombineerd met gehakt, maar je kunt ook een vegetarische aubergine maken. In de oven grillen en je hebt een heerlijke, gezonde maaltijd.
Aubergine in de soep
In plaats van aardappel, kun je kleine aubergineblokjes toevoegen. Aubergine werkt als een soort bindmiddel en je krijgt hierdoor na het pureren een heerlijke romige, gebonden soep.
Plakken aubergine voor een koolhydraatarme lasagne
Snijd over de lengte zeker 2 aubergines in lange plakken. Smeer de plakken aubergine aan beide kanten in met een beetje zout en wat olijfolie. Bak ze even kort aan beide kanten in de koekenpan (even een paar keer achter elkaar omdat je meer plakken hebt dan in de pan passen). Vul daarna de lasagneschotel zoals je gewend bent. Alleen in plaats van lasagnebladeren gebruik je de aubergineplakken.
Recepten met aubergines
Je vindt online en dus ook op Pinterest en sociale media (Facebook en Instagram) nog veel meer lekkere recepten met aubergines. Heerlijk om bijvoorbeeld wekelijks aubergine op het menu te zetten, omdat je het op zoveel verschillende manieren kunt eten.
Recepten met aubergine op onze website
Ook op onze site maken we regelmatig recepten met aubergine. Zoals deze lekkere recepten:
- gegrilde auberginedip
- aubergine uit de oven, recept van Ottolenghi
- aubergines met pecannoten
- auberginehapjes van de barbecue
- pasta met aubergine en tomaat
- Flammkuchen met aubergine
- risotto met citroen en aubergine
- gevulde aubergines met olijven en kappertjes
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter