Uiteraard is gezond eten voor iedereen goed, ook voor fibromyalgiepatiënten. Maar welke voedingsmiddelen zijn het meest geschikt om je beter door te voelen?
Fibromyalgie
Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide musculoskeletale pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap, geheugen en stemmingsstoornissen. Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke sensaties versterkt door invloed uit te oefenen op de manier waarop je hersenen pijnsignalen verwerken.
De symptomen beginnen soms na een duidelijke gebeurtenis, zoals een infectie, hevige stress, een operatie, of iets anders. In andere gevallen stapelen de symptomen zich geleidelijk op in de loop van de tijd zonder dat er direct aanleiding voor is.
Er is geen medicijn tegen fibromyalgie. Vooral ontspanning en stressverminderende maatregelen zijn goed, omdat de aandoening veel energie kost. Maar ook een gezond voedingspatroon kan helpen om de symptomen iets te verminderen.
Allergieën
Veel fibromyalgiepatiënten hebben last van allergieën of intoleranties. Het lichaam reageert snel en op een verkeerde manier op veel stoffen. Dit zorgt voor problemen in de darmen en ontstekingen in je lichaam. Juist daarom is het zo belangrijk om heel goed en kritisch te kijken of jij ook overgevoelig op bepaalde voeding reageert.
Hieronder vind je overzichten met goede voeding bij fibromyalgie, maar ook voeding die je beter kunt mijden.
Fibromyalgie en voeding volgens Medical Medium
Medical Medium is een populair en goed boek waarover we al vaker hebben geschreven. In zijn tweede boek, Lifechanging Foods, behandelt de schrijver Anthony William vooral de relatie tussen ziektes/symptomen en voeding. Ook is er een goed Nederlands boek op de markt, waarin je anders leert kijken naar fibromyalgie.
Ik heb nu specifiek gekeken wat dit boek voor voeding aanraadt bij fibromyalgie-patiënten:
- Papaya’s
- Abrikozen
- Avocado
- Chaga paddenstoelen (extract)
- Kersen
- Blauwe bessen
- Selderij
- Asperges
- Radijs
- Komkommer
- Koriander
- Oregano
- Rosemarijn
- Kliswortel
- Zoethout
In dit boek van Medical Medium: Lifechanging Foods, vind je per product nog veel meer informatie over waarom dit zo goed voor je is. Niet alleen als je fibromyalgie hebt, maar ook voor meer aandoeningen en ziektes.
Sowieso is het eten van veel en voldoende groenten natuurlijk erg belangrijk.
Meer adviezen van voedingsdeskundigen bij fibromyalgie
Juglen Zwaan benoemt in zijn zelfhulpwijzer in De Voedingswijzer deze voedingsmiddelen die goed helpen tegen symptomen bij fibromyalgie:
- Gepelde hennepzaad
- Vis
- Zonnebloempitten
Jesse van der Velde benoemt in een artikel over fibromyalgie voeding, die ontstekingsremmend werkt:
- Knoflook
- Omega-3 rijke vis (bv. sardines, ansjovis)
- Krill olie
- Eieren
- Kurkuma
- Blauwe bessen
- Walnoten
- Gember
- Granaatappels
- Alfalfa
- Broccoli
- Groene thee
- Gojibessen
- Acaibessen
- Rauwe cacao
- Hennepzaad
- Psyllium
- Echinacea
- Paddenstoelen
Let op: overigens staat in het boek Lifechanging Foods van Medical Medium, dat mensen die het Epstein-Barr virus hebben gehad en dit actief is geworden in een andere aandoening, zoals fibromyalgie of MS, beter geen of weinig eieren kunnen eten.
Water
Water drinken is altijd belangrijk, maar zeker als je fibromyalgie hebt. Voldoende water drinken helpt om de afvalstoffen af te voeren. Denk wel aan de volgende regels:
- Gedurende de dag af en toe een vol glas water in één keer leeg drinken.
- Neem niet teveel water, ongeveer 8-10 grote glazen naast bijvoorbeeld (kruiden)thee.
- Beperk het drinken na 20 uur ’s avonds, zodat je je darmen niet teveel belast vlak voor het slapengaan. En je ’s nachts je bed niet uit hoeft om te plassen.
Zuur-base-balans
Een gezonde zuurbase-balans is heel belangrijk bij fibromyalgiepatiënten. En belangrijk voor je darmflora. Dit zijn producten die dan heel goed voor je zijn:
- Gerstegras en tarwegras
- Spirulina en Chlorella
- Acerolabes
- Lecithine
- Alfalfazaadkruid
- Rode bietensappoeder
- Appelazijn (helpt vetopslag te voorkomen en vetweefsel te verminderen. Bovendien remt het de eetlust en de zin in zoetigheid)
- Appelpectine bindt zware metalen.
- Acidophylus/L Bifidus zijn gezonde darmbacteriën. Ons darmkanaal bevat goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën helpen ons voedsel te verteren.
- Lijnzaadextract (gewichtscontrole)
- Knoflook
- Gemberwortel
- Groene thee
- Aloe Vera
- Ginkgo Biloba
Supplementen
De hierboven genoemde voedingsstoffen kun je niet altijd maar als voeding innemen. Daarom kunnen eventueel supplementen goed helpen om je beter te voelen als je fibromyalgie hebt. Het Reumafonds geeft aan dat calcium erg belangrijk is. Als je geen of weinig zuivel neemt, moet je zorgen voor extra calciuminname. Juglen Zwaan geeft aan dat goede visolie (Omega-3) goed kan helpen.
Vanuit de orthomolecolaire hoek wordt vitamine D aangeraden tegen pijn en stress (veel mensen hebben sowieso een tekort), vitamine B12 (voor je iets gaat slikken, laat eventueel testen of je een vitamine B12 tekort hebt!), magnesium (tegen spierkrampen, verbeter de nachtrust).
Verder kun je ook kiezen voor goede multi-vitaminen. Het kwaliteitsverschil is groot, laat je goed voorlichten!
Vermijd dit soort voeding bij fibromyalgie
Voeding die je juist moet vermijden als je fibromyalgie hebt (volgens Medical Medium / Lifechanging Foods):
- Zuivel
- Koolzaadolie (wordt ook in bepaalde producten verwerkt)
Suiker en gluten
Daarnaast is suiker natuurlijk voor iedereen slecht, maar zeker bij fibromyalgiepatiënten kan het ontstekingsbevorderend werken. Net als gluten. Goed om hier dus mee te experimenteren of dit voor jou ook geldt.
Bedenk dus wel dat als je glutenvrije voeding wilt proberen, je kritisch kijkt op de verpakking van glutenvrije producten. Vaak zit er namelijk wel veel suiker in (en/of weinig voedingswaarde).
Zuurvormende voeding
We schrijven wel vaker over het ontzuren (zie ook ons artikel over ontzuren en fibromyalgie). Veel fibromyalgie-patiënten lijken hier baat bij te hebben. Daarom is het goed om niet te veel zuurvormende voeding te eten. Voorbeelden van zuurvormende voeding zijn:
- vlees, vleeswaren
- kaas, zuivel (melk)
- melkchocolade
- geraffineerde suiker
- koffie en zwarte theevetten
- mosselen
- eieren
- alcohol
- sojaproducten
- granen
- snacks, koekjes (verzadigd vet)
- zout
Hoe te beginnen?
Je vindt hier dus veel adviezen over wat je wel of niet kunt eten als fibromyalgie-patiënt. Soms zijn er duidelijke overeenkomsten. Vrijwel iedereen is het er over eens dat je moet zorgen voor een goede darmflora en zorgen voor een goede zuur-base-balans. Dat betekent dat suiker en verzadigd vet, sowieso geen aanrader zijn.
Ook veel toevoegingen in voeding uit pakjes en zakjes kan nadelig werken qua klachten. Het advies van ons is dus ook om vooral puur te gaan eten en kritisch te kijken naar risicovolle voedingsmiddelen. Wat doet melk bijvoorbeeld bij jou? Of koffie? Er zijn veel overeenkomsten tussen fibromyalgiepatiënten, maar ook veel verschillen. Misschien kun jij goed tegen koffie en krijgt een andere fibromyalgie-patiënt hier buikpijn of spierkrampen door.
Het beste is om een voedseldagboek bij te houden. Hierin schrijf je wat je eet en drinkt en hoe je je voelt die dag. Overigens kun je ook last van voeding hebben, die je drie dagen daarvoor hebt gegeten. Het is daarom belangrijk om patronen te onderzoeken in je eigen dagboek.
Maak een studie van jezelf!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Gea zegt
Zelf ooit ( 22 jaar geleden)fibromyalgie diagnose gekregen. Door aanpassingen met voeding. Vooral biologisch en de volgende supplementen Mangaan magnesium ijzer zink vitamines e c , koper selenium en silicium. Daarnaast aanpassingen in huis ben ik al 18 jaar klachten vrij met betrekking tot fibromyalgie.
Ringer Heringa zegt
Heel veel van de geadviseerde voedingsmiddelen zijn juist weer verboden als je last hebt van PDS. En veel Fibromyalgie patiënten hebben dat ook, dus kun je die soorten voedsel weer niet nemen. Zo wordt het een enorme puzzel nog iets te vinden, dat je wel kunt eten.