Gezond leven en toch ook pannenkoeken eten? Dat kan met dit basisrecept voor speltpannenkoeken. Wil je glutenvrij eten, vervang de bloem dan door boekweitmeel.
Basisrecept speltpannenkoeken: Hoe maak je pannenkoeken van spelt?
Ingrediënten voor 6 tot 8 pannenkoeken
- 250 gram speltbloem
- 0,5 liter water
- 2 eieren
- snufje zout
- olie/boter
Bereiden van speltpannenkoeken
Doe alle ingrediënten, behalve het water in een beslagkom. Voeg beetje bij beetje het water toe voor een mooi glad beslag. Begin met de mixer op een lichte stand. Later kun je de mixer op hoog zetten voor het meest fijne resultaat. Pas de hoeveelheid water aan om dikkere of dunnere pannenkoeken te maken. Persoonlijk gaan wij voor iets meer water, om zo lekkere dunne flensjes te bakken.
Bak de pannenkoeken vervolgens op half-hoog vuur in een goede pannenkoekenpan.
Variatie
We hebben veel verschillende pannenkoekrecepten op de website staan. Bekijk onze top 5:
- Pannenkoekentaart
- Paarse pannenkoeken met blauwe bessen
- Roze pannenkoeken met kersen en bieten
- Glutenvrije en lactosevrije pannenkoeken met pistachenoten
- Banaanpannenkoeken
Of doe eens gek en eet een pannenkoek met boerenkool! Zelf doe ik heel vaak spinazie door poffertjes, voor een paar vitamines ;-))
Variaties op het beslag
Je kunt het water ook vervangen door melk, geitenmelk of karnemelk. Karnemelk zorgt voor iets luchtiger beslag en je proeft hier niets bijzonders aan. Wel lekker luchtig.
Je kunt ook kiezen voor licht bruisend bronwater voor een nog luchtiger effect en het is gelijk lactosevrij!
Gezond beleg op de pannenkoek
Er zijn heerlijke gezonde alternatieven voor stroop en suiker. We hebben een paar ideetjes voor je op een rij gezet. Heb je een andere tip? Deel het via onze Facebook-pagina.
- Vers fruit, zoals aardbeien, banaan of ananas
- Biologische appelstroop
- Agavesiroop
- of maak er een feest van en voeg tijdens het bakken stukjes appel met kaneel toe. Door appels te raspen, kun je ze heel makkelijk mee bakken.
Hartige tips: voeg spinazie of pesto door het beslag. Heb je ook ons recept speltpannenkoek met geitenkaas en walnoten gezien?
Glutenvrije pannenkoek
Probeer ook eens een pannenkoek van boekweit.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Jacqueline zegt
Hoeveel Kcal, eiwitten en koolhydraten zitten in 1 pannenkoek van het basis recept spelt pannenkoeken?
R. Kuijper zegt
Cecil Rühland zegt op 13/4 2014, dat Ahornsiroop geen suiker bevat. Dit is beslist niet het geval. Ahornsiroop is vrijwel 100% fructose, zei het met een iets lagere Glycemische Index dan gewone suiker.
In het onderhavige recept wordt overigens (spelt) bloem gebruikt. Bloem heeft op zijn beurt ook weer een (te) hoge Glycemische Index, dus beter is volkoren splelt te gebruiken.
Alexandra zegt
Graag ontvang ik van iedereen zijn ” lievelings” pannekoeken recept.
Ik wil ze heel graag bundelen.
Graag in 75 woorden recept, daarnaast je naam, en waarom je die het lekkerst vind…
Hoop op verl reacties! WoW
Henny zegt
Bak pannenkoeken zoals je gewend bent. Halveer een banaan in de lengte en rol een halve banaan in de pannenkoek en bak deze op een gematigd vuur aan beide zijde zodat het iets knapperig wordt. Bestrooien met poedersuiket en smullen maar. Wij kregen dit in 2001 in Litouwen te eten. Simpel, maar o zo lekker. Groetjes, Klaas en Henny
Vanessa zegt
Dank voor de heerlijke aanvulling!
Vanessa zegt
We kregen onderstaande variatie toegestuurd. Klinkt goed:
Ik heb een lekker recept voor melkvrije pannenkoeken.
Ik gebruik 6 granenmix en vervang alleen melk door kokosmelk een aanlengen met 1/3 water,
omdat ik ook geen sojamelk verdraag ben ik op zoek gegaan naar een goed alternatief.
Het smaakt zo lekker dat mijn man ook gewoon met mij mee eet.
Ik hoop dat jullie andere mensen ook blij kunnen maken met mijn ontdekking.
Met vriendelijke groet,
Willemien Mekking
Vanessa zegt
We kregen onderstaande variatie toegestuurd. Klinkt goed:
Ik heb een lekker recept voor melkvrije pannenkoeken.
Ik gebruikt 6 granenmix en vervang alleen melk door kokosmelk een aanlengen met 1/3 water,
omdat ik ook geen sojamelk verdraag ben ik op zoek gegaan naar een goed alternatief.
Het smaakt zo lekker dat mijn man ook gewoon met mij mee eet.
Ik hoop dat jullie andere mensen ook blij kunnen maken met mijn ontdekking.
Met vriendelijke groet,
Willemien Mekking
Vanessa zegt
Dank voor je enthousiaste reactie. Zelf heb ik toevallig net genoten in een restaurant van een glutenvrije pannenkoek met geitenkaas, honing en pijnboompitjes. Ze hadden geen walnoten, die had ik liever. Maar toch lekker! Gr. Vanessa
Cecil Rühland zegt
Ik gebruik Ahornsiroop deze is suikervrij. Ook maak ik hartige pannenkoeken gevuld met Champion ragout of een heerlijke groentemix. Bij ons in Orvelte is een bedrijf die allerlei soorten verkoopt oa speculaas spelt meel, alles op biologische basis dus daar boffen we mee.
Van den Bergh Johan zegt
heeft er iemand ervaring in het maken van pannenkoeken en/of wafels met Stevia ?