Als je het druk hebt, dan zijn de verleidingen van even snel iets eten groot. Het maken van een gezonde maaltijd hoeft niet altijd veel tijd te kosten, maar dan is het in huis hebben van alle nodige ingrediënten wel essentieel. Anders wordt het toch weer een boterham met pindakaas voor de lunch… Of je eet voor het gemak niets. Dat is niet de bedoeling!
Ook ik stap af en toe nog in de valkuil van géén goede weekplanning en dan wordt het dus een makkelijke en ongezonde(re) maaltijd. Wat het meest gebeurt, is het ontbreken van de variatie bij het ontbijt. Dagelijks een kom Griekse yoghurt met vers fruit en verantwoorde granola. Maak ik de tijd, dan eten we met veel meer variatie.
Lees (onder de foto) mijn manier hoe wij gezond eten plannen…
Zo heb ik afgelopen zondag (toen het de hele middag regende) 2 broden/cakes gemaakt, waarin groente verwerkt zijn. Een chocoladecake met courgette en een kaneel/speculaasbrood gemaakt van pompoen. Dit soort broden zijn ook glutenvrij, dat vinden mijn darmen wel zo fijn.
Als je mij jaren geleden had gevraagd of we courgette of pompoen bij het ontbijt zouden eten, had ik je hard uitgelachen 😀 . Maar dankzij heerlijke recepten van Nanneke Schreurs in haar Fit Vega(n) Food en Nora French van Gezond Fastfood. Deze dames heb ik beide mogen interviewen en dat was heel inspirerend, zie:
Dochterlief ging zondag aan de slag met een carrotcake (biologisch, laag in suiker en bijna kant-en-klaar van Leev & Pauline’s keuken). Manlief nam het na ons over om een hele grote schaal lasagne te maken, waarvan de helft in de vriezer is beland.
Het begint op donderdagmiddag
Momenteel traint mijn dochter op donderdag van 18 tot 19 uur. Een uur langs het hockeytraining kijken is me vaak te lang, dus ga ik eerst even de wekelijkse boodschappen doen en een half uurtje kijken. Met een goede boodschappenlijst, gaat het vrij snel. Zo heb ik nog voldoende tijd over om toch langs de lijn te verschijnen.
Ik plan daarvoor dus een momentje in om te gaan zitten met mijn kookboeken en dan ga ik eten voor drie tot vier dagen inplannen. Ben ik druk op donderdagmiddag doe ik het op woensdagavond. Het is niet veel werk, maar ik moet er toch wel echt even voor zitten. Ik vind het ook heel leuk. Lekker door mijn kookboeken bladeren en kijken wat ik ga maken.
Waar houd ik rekening mee?
Alle ingrediënten op het lijstje zetten en natuurlijk ook even checken wat de afspraken voor het weekend zijn. Hebben we een verjaardag met eten of een andere afspraak? Dan is het handiger om iets in huis te halen dat we ook makkelijk kunnen bewaren of een dagje later eten.
Verder probeer ook zoveel mogelijk rekening te houden met de groente van het seizoen. Dat heeft twee belangrijke redenen. De smaak en kwaliteit is dan het beste. En het is natuurlijk duurzamer om hier rekening mee te houden. Mijn ervaring is ook dat groente van het seizoen beter te bewaren is, al kan het wel zo zijn dat het rijper is dus snel gegeten of bereid moet worden.
De houdbaarheid van de ingrediënten is ook belangrijk. Heb je iets nodig dat snel bederft, dan wil je het niet pas over drie dagen eten. Daar probeer ik wel een beetje rekening mee te houden. Ik kijk in ieder geval wel thuis regelmatig hoe de groente er uit ziet. Weggooien doe ik liever niet. Nu heb ik afgelopen vrijdag een grote zak spinazie meegenomen. Ik wil het morgen gaan eten, maar ik twijfel of het morgen nog lekker fris uit ziet. Daarom ga ik het vanavond even roerbakken, zodat ik het morgen kan verwerken in een verse maaltijd. Vandaag had ik al salade met spinazie.
Makkelijke maaltijden om te bewaren
Grote porties koken, dat is een hele goede tip om een snelle maaltijd voor te bereiden. Als je bijvoorbeeld pastasaus maakt, maak dan voor 2 of 3 maaltijden. Dan kun je de saus in bakjes bewaren in de vriezer. Op een dag dat je snel wilt eten, hoef je alleen even pasta te koken en de saus op te warmen. Net zo makkelijk als een saus uit een potje, maar wel veel gezonder! Ohja, ken je die lekker nieuwe pasta, gemaakt van kikkererwten? Of van rode linzen? Ook goed voor de variatie in de week. En kinderen eten deze net zo makkelijk als gewone (tarwe)pasta!
Mijn favoriete maaltijden, die je makkelijk kunt maken (en bewaren) zijn:
- Pastasauzen
- Soepen
- Brood of cake, als alternatief voor brood
- Noten- en zadencrackers
- Ovengerechten
De ovengerechten vind ik vooral fijn in het weekend, dan kan ik ’s morgens een verantwoorde maaltijd maken en in de middag lekker op pad gaan of bij de visite zitten. Alle vrijheid in de middag en toch ’s avonds een heerlijke maaltijd op tafel. En als we niets gaan doen, dan ga ik gewoon lekker uitgebreid de keuken in! Ook dat is vaak leuk en uitdagend om te doen!
Mijn favoriete boeken met goede recepten op de plannen
- Gezond fastfood van Nora French
- Fit Vega(n) food van Nanneke Schreurs
- Eet beter van Tamara de Wijer
- Feelfood Food uit Pauline’s keuken
Ook het nieuwe kookboek van Pioppi hoort in dit lijstje thuis! Hierin staan vooral ook goede recepten voor alternatieve broden & ontbijtjes!
Veel plezier!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter