Jaren terug op vakantie in Vietnam kwamen we deze salade voor het eerst tegen. Het was geen liefde op het eerste gezicht toen we het op ons bord zagen liggen, maar na de eerste hap waren we verkocht. In een ogenschijnlijk simpel gerecht was alles zó goed op elkaar afgestemd qua kruiden, pittigheid en de…lees verder
Diner
Tip: Groente bereiden en preppen op de barbecue!
Preppen is eten voorbereiden voor latere momenten. Ik doe dat graag, want het helpt mee om gezonde keuzes te maken. Weet je dat je ook eten kunt preppen op de barbecue? We zijn gek op de rooksmaak van barbecue en het is doordeweeks niet altijd mogelijk om uitgebreid te gaan barbecueën. Dus zo kan ik…lees verder
Recept: Hoe maak je Shakshuka?
Een van onze lievelingsgerechten is Shakshuka. Ja ook ik moet vaker kijken, hoe is het ook alweer? Shashuka, shakshuka, shaksuka. Het is dus shakshuka: een tomatenstoof met eieren. Het is een gerecht dat vaak in Noord-Afrika en het Midden-Oosten wordt gegeten. Wij vinden het ook heerlijk! Het is heel smaakvol, maar ook heel gezond. Echt…lees verder
Recept voor een goed vullende Minestronesoep
Preppen, iedereen die gezond wil eten weet dat het handig is, maar doe je het ook? Ik neem me ook vaak voor om mijn maaltijden goed te plannen en vooruit te koken. Maar in de praktijk doe ik het nog niet zo vaak als dat ik zou willen. Zoals bijvoorbeeld een bananenbrood bakken om zo…lees verder
Stamppot broccoli, zalm en monchou
Deze stamppot bevat heel veel gezonde voedingsstoffen. Het is wel wat calorierijk, dus moet je echt een caloriearm dieet volgen, dan is dit misschien wat te veel. Maar als je gewoon 3 gezonde maaltijden per dag wilt eten, dan kan dit prima. Bij een stamppot denk je toch al snel aan de winter en boerenkool…lees verder
Snel en makkelijk recept: kip-ketjap met bloemkoolrijst en broccoli
Dit is voor ons een makkelijk “maandag-recept”. Dit gerecht met kip-ketjap met bloemkoolrijst en broccoli staat echt in 20 minuten op tafel! Maar ook voor andere werkdagen in de week is dit een zeer makkelijke, lekkere en gezonde maaltijd. Helemaal als je gebruik maakt van voorgesneden kippendijen en kant-en-klaar bloemkoolrijst. Wil je de rijst zelf…lees verder
Gezond recept: Salade met geroosterde bataat, appel en rode ui
Het heerlijke van deze salade vind ik de diversiteit aan smaken. De volle warme smaak van de bataat, het zure van de appel, het ziltige van de geitenkaas, het bittere van de rucola en de bite met de ui. Het zou perfect passen in een Ayurvedische keuken! Hoe maak je deze salade met bataat? Ingrediënten voor…lees verder
Gezond recept: quiche zonder deeg en met zalm
Een quiche is altijd makkelijk als lunchgerecht en als je een groter portie neemt, ook als avondeten. Het is vooral de oventijd die je goed in moet plannen. Het voordeel is dat je het van te voren klaar kunt maken en veel quiches zijn koud ook lekker. Zelfgemaakte, gezonde quiches zijn prima als je gezond…lees verder
Gezond en lekker recept: gevulde pompoen met spinazie en halloumi
Ik had een heerlijk recept uitgekozen voor gevulde pompoen, maar ik had bijna geen ingrediënten in huis. Alleen de pompoen en halloumi. Ik had toen twee opties, zelf creatief aan de slag of naar de winkel gaan. Aangezien het guur weer was, koos ik voor een creatief recept met de ingrediënten die ik wel in…lees verder
Gezond recept: een lekkere curry met groenten
Ik kwam een recept tegen voor curry met spitskool. Dat leek me wel lekker, maar alleen kon ik op dat moment geen spitskool vinden. Dan is het slimmer en duurzamer om de groentes die ik al in huis had te gebruiken. Bovendien houd ik meer van tempeh dan van tofu wat in dat recept werd…lees verder
Bietensalade maken: als voorgerecht of lunch?
Onlangs hebben we met de familie uitgebreid gekookt. Het was een echte kookworkshop en daar heb ik een bietensalade gemaakt. Ik heb dit lekkere recept nu iets vereenvoudigd, zodat het ook geschikt is als een makkelijke en gezonde lunch. Oorspronkelijk was deze bietensalade dus een voorgerecht, inclusief een zelfgemaakt krokantje. Dat kun je er natuurlijk…lees verder
Hoe maak je een Arabische maaltijdsalade?
Ik weet niet hoe ik deze maaltijd precies zal noemen, maar het is lauwwarm, het heeft een Arabisch tintje én het is met wortel en falafel. Vandaar dat ik het een Arabische salade heb genoemd. Mocht je een creatief idee hebben voor een andere naam, dan lezen we het graag bij de comments. Het is…lees verder
Witlof uit de oven, maar dan echt lekker!
Witlof met kaas en ham uit de oven, dat is typisch een gerecht dat we vroeger aten. Ik vond het als kind deels lekker. Het midden van de lof was nog steeds bitter. Maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Wat ik vroeger lekkerder vond, was een schotel die mijn moeder maakte met gesneden…lees verder
Hoe maak je een lasagne met pompoen-lasagne-bladen?
Deze keer deelt lezeres Marjanne een heerlijke koolhydraatarme lasagne die zij heeft gemaakt met pompoen lasagnebladen en courgette. De vulling is gemaakt met spinazie, ricotta en tomatensaus. De inspiratie voor dit recept kwam van de site leukerecepten.nl. Lees ook: hoe gezond is pompoen? Hoe maak je deze koolhydraatarme lasagne met pompoenbladen? Ingrediënten: 350 gram pompoen…lees verder
Hoe maak je een bloemkoolschotel met kaas en gehakt?
Groenteschotels uit de oven zijn ideaal in de winter. Wij vinden het heerlijk. Ik maak ze meestal koolhydraatarm, zoals ook dit recept voor een bloemkoolschotel met gehakt, kaas en mosterd. Echt heerlijk! Bloemkool leent zich heel goed voor een ovenschotel. Deze keer heb ik een variant gekozen met mosterd er door. Even wat pit. Wel…lees verder
Hoe maak je snel een lekkere bietencarpaccio?
Deze bietencarpaccio klinkt bijna als iets voor kerst of zo. Wij aten het echter op een doordeweekse dag Gewoon omdat ik wat inspiratie tegen kwam in een kookboek en dacht, ook nu is het leuk om een beetje extra aandacht te geven aan de lunch. Je moet er tenslotte elke dag zelf iets van maken.…lees verder
Een superlekkere, koolhydraatarme tomatensoep!
Een van de populairste soepsoorten is wel tomatensoep. Makkelijk zelf te maken en super gezond. Weet je dat bewerkte tomaten in de soep nog gezonder zijn dan rauwe tomaten? Dat is vaak juist andersom bij groenten. Door hoge temperaturen komt er meer lycopeen vrij uit tomaten. Dit lycopeen is een antioxidant en dan nog beter…lees verder
Hoe maak je een lekkere, koolhydraatarme ovenschotel met broccoli en bloemkool?
Vorige week had ik visite en zoals ik dan vaak doe, maakte ik vooraf een ovenschotel. Dan kunnen we gezellig samen zitten en hoef ik niet actief te zijn in de keuken voor het eten. Hooguit moet ik nog een klein dingetje doen om de schotel af te maken. Deze keer heb ik een eenvoudige,…lees verder
Gezond recept: pasta pesto!
Een van de favoriete gerechten van dochterlief is pasta pesto. Het is iets dat zij ook zelf klaar maakt als ze een keer met vriendinnetjes eet. Pasta is niet echt gezond, maar het maakt heel veel uit welke ingrediënten je verwerkt in de pasta. Zo maak je een pasta gezond of niet gezond. In dat…lees verder
Een koolhydraatarm recept met bloemkool en curry
Curry is een van de favorieten van manlief en mijzelf. Maar onze dochter is niet zo’n fan, zoals ik vaker meld bij mijn recepten 😉 Tegenwoordig werkt ze in de horeca, dus nu eten we veel vaker met z’n tweetjes. Vaak staat er dan een curry of iets dergelijks op tafel. Ik zorg er bijna…lees verder
Pittige stamppot met Chinese kool en rode peper
Het is weer tijd voor een lekkere stamppot. Goed vullende maaltijden. Je kunt hier ook makkelijk dubbele porties van maken. Deze stamppot is gemaakt met Chinese kool en rode peper. Chinese kool bevat heel veel vitamine C. Ook dat is dus een hele goede keuze in deze tijd. In 100 gram spitskool zit al bijna…lees verder
Hoe maak je lekkere gehaktballetjes in ketjapsaus, gecombineerd met rijst?
De smaak van ketjap vind ik altijd heerlijk. En het is nog wel eens zoeken waar je het goed bij kan gebruiken. Traditioneel vind je vaak de zoete ketjap over nasi of de zoute sojasaus bij sushi. In dit gerecht draait het ook om de ketjap, die ik combineer met mijn zelfgemaakte gehaktballetjes. Ik heb…lees verder
Hoe maak je een lekkere, gezonde linzensalade?
Een linzensalade is lekker en makkelijk qua voorbereiding. Je kunt deze salade een paar uur van te voren of zelfs de dag van te voren bereiden. Het maakt de salade juist extra lekker, want de kruiden trekken er zo nog beter in. Zo schreef ik in onze nieuwsbrief al dat ik op een drukke dag…lees verder
Hoe maak je een super lekkere, gezonde Thaise kippensoep?
Een heerlijk en gezond recept voor een maaltijdsoep passend bij vele diëten en voedingswijzen, zoals glutenvrij en suikervrij. Deze Thaise kippensoep bevat veel goede voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede gezondheid. Hoe maak je deze lekkere en gezonde Thaise kippensoep? Ingrediënten voor 4 personen: 4 kippendijen (filets) 400 ml. kokosmelk 2 stengels Sereh (of…lees verder
Recept voor koolhydraatarme en glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel
Wil je glutenvrije, koolhydraatarme pannenkoeken eten? Dan is dit echt een geslaagd recept! Kinderen vinden deze pannenkoeken ook heel lekker ;-)) Hieronder geef ik niet alleen een goed basisrecept voor koolhydraatarme en glutenvrije pannenkoeken, ik geef je ook tips voor allerlei variaties en hoe pannenkoeken een volwaardige en gezonde maaltijd kunnen zijn. Hoe maak je…lees verder