Laatst las ik ergens dat bloemkool helemaal ‘hot’ is in Amerika. Het zou hét nieuwe superfood zijn. Hoog tijd dus om deze groente eens onder de loep te nemen… Antioxidant en ontstekingsremmer Omdat bloemkool een heleboel vitamine C bevat (125 gr bloemkool levert al de ADH) is het een goede antioxidant. Antioxidanten beschermen tegen de…lees verder
Diner
Makreel uit de oven
Jarenlang heb ik de gezonde vis makreel laten liggen. Ik wilde wel, maar onlangs kreeg er last van. Tot ik onlangs bij een blog event een makreel kreeg. Dus ik aan de bak. Ik heb er een heerlijk ovengerecht van gemaakt, zonder dat ik er last van had. Dus dat recept deel ik graag met…lees verder
Franse salade niçoise van de Groene Smaak
Een heerlijke Franse salade die je als bijgerecht kunt eten, maar ook goed als hoofdgerecht of lekkere lunch. Ingrediënten voor een flinke schaal 1 pakje haricot verts 1 klein blikje tonijn 10 zwarte olijven 3 tomaten in partjes 3 eieren in partjes 1 blikje ansjovis (indien gewenst) 1 eetlepel mosterd 1 eetlepel olijfolie sap van…lees verder
Witlof lekker maken voor kinderen
Onze gastblogger Andrea maakt dit gerecht regelmatig met veel plezier. Daarom heeft ze het ons aangeleverd, zodat wij ook kunnen proeven hoe anders je witlof kunt eten… Veelzijdige witlof Witlof, een typisch winterse groente. Licht bitter, vol vitamines. Heerlijk als salade of gestoofd in de oven. Wat ook lekker is, is om de witlof in…lees verder
Gezond recept: Salade van rode kool met peertjes
Zit je met de gebakken peren? Of heb je vooral trek in gebakken peren 😉 Dan hebben we een heerlijk recept voor je! In deze salade met rode kool vind je heerlijke, kort gebakken peertjes. Absoluut een salade die je zal verrassen, zo lekker als die is. En heel gezond! Hoe maak je deze salade…lees verder
Stamppot roerbak-boerenkool met zoete aardappel (vegetarisch)
Ik wil graag mijn favoriete boerenkool recept met jullie delen: stamppot boerenkool met zoete aardappel. Waarom? Boerenkool is een super gezonde groente met ontzettend veel vitaminen en mineralen. Het is zelfs de nummer 1 uit de top 10 gezonde groenten! Graag leg ik eerst uit waarom dit mijn favoriete boerenkoolrecept is. Onderaan dit artikel vind je mijn…lees verder
Recept voor Oosterse Zuurkool met Ananas
De dames van De Groene Smaak (red: bestaat helaas niet meer) hebben weer een bijzonder recept aangeleverd. Ingrediënten voor 4 personen 1 ananas 1 ui 3 eetlepels granaatappel siroop 5 cm gember 2 hete pepers handje verse koriander 3 eetlepels (Engelse) kerrie 500 gram zuurkool eventueel wat room Houd je niet zo van pittig? Laat…lees verder
Soep van geroosterde bieten
Bietjes zijn hele gezonde groentes. Er zijn veel meer mogelijkheden om bietjes te eten dan met een gekookte aardappel of in een salade. Een heerlijke soep bijvoorbeeld. Je kunt rustig te veel maken. Het restant kan in de vriezer en kun je later weer lekker op warmen. Ingrediënten 1 kg ongekookte bieten, geschild en in…lees verder
Hartige taart met verse spinazie
Een heerlijke hartige taart vol verse ingrediënten. De smaak is heerlijk zacht in combinatie met de kenmerkende smaak van spinazie. Ook erg kindvriendelijk.. Ingrediënten voor 4 personen 5 plakjes bladerdeeg 150 gram salami 1 bolletje mozzarella 600 gram verse spinazie 8 zongedroogde tomaatjes (in olie) 4 eieren 100 gram geraspte belegen kaas 1 eetlepel olijfolie…lees verder
Broccoli salade
Weer eens een andere salade, meer voor deze koude tijd van het jaar. Een recept van onze vrienden van de Groene Smaak. Ingrediënten 2 broccoli 2 kleine blikjes maïs 2 kleine blikjes doperwtjes 2 komkommers 10 kleine tomaatjes 1 halve eetlepel knoflookpoeder peper naar smaak 3 scheppen mayonnaise of Griekse yoghurt Bereiding Doe de blikjes…lees verder
Vleesfondue van bouillon
Toen mijn collega Vanessa mij vroeg om tijdens een weekendje weg vlees te testen, dacht ik hoe doe ik dat? Ik ben immers geen keukenprinses. Koken is meer de hobby van Vanessa. We hadden gepland om te gaan fonduen. Vanessa gaf aan dat dit ook een goede test is. Dan kun je natuurlijk ook heel goed…lees verder
Bietencarpaccio | heel spannend voorgerecht
Tijdens onze Kerstproeverij hebben we dit recept gemaakt. Vooraf hadden de meeste iets van … Eenmaal een eerste hap en ze waren om. Het was echt erg lekker. Ingrediënten voor 4 personen 2 rode bieten (rauw) half bolletje geitenkaas flinke hand pistachenoten (gepeld) beetje balsamico Bereiding Kook de bieten een paar minuten. Het is nodig…lees verder
Mini groentepannenkoek met zalmmousse
Een bijzonder apart gerecht waar je mee kunt scoren tijdens de Kerst als voorgerecht. Maar ook in kleinere vorm als hapje op een feestje of op oudjaarsavond. Ingrediënten erwtenpannenkoeken 200 gram tuinerwten uit de vriezer 200 gram (spelt)bloem 2 eieren snufje zout (rijst)melk ong. 500 ml. Ingrediënten zalmmouse 100 gr gerookte zalm 2 eetlepels slagroom…lees verder
Boerenkoolstampot zonder aardappels
Eerst de vorst erover, dan smaakt boerenkool pas lekker. Dan eten we het pas. Nu heeft het weer gevroren in Nederland, dus kunnen we aan de boerenkool. Door het langzaam dalen van de temperatuur vindt er een natuurlijke reactie plaats. Een beschermingsmechanisme treedt in werking, waardoor zetmeel wordt omgezet in suiker. Dit proces ‘moet’ langzaam…lees verder
Vergeten groente: recept voor aardperen uit de oven
Toen ik ze voor het eerst zag, moest ik echt even op het etiket kijken wat het was. Aardperen. Ik heb een foto op Facebook gezet met de vraag wat het was. Toch best veel mensen hadden het goed. Leuk zo’n quiz. Ingrediënten voor 4 personen 500 gram aardperen 2 rode ui 1 voet knoflook 1…lees verder
Romige bloemkoolsoep, zonder room
Bloemkoolsoep is het lekkerst als ie romig is, maar als je geen room wilt toevoegen? Hoe kun je dan toch een lekkere romige soep op tafel zetten? Door avocado toe te voegen. Erg gezond! Ingrediënten voor een flinke pan soep 1 grote bloemkool 1 liter groentebouillon 1 avocado 3 eetlepels amandelen of schaafsel zout &…lees verder
Pompoenrecept: risotto | groente van het seizoen
Dit is weer zo’n heerlijk pompoenrecept. De foto is ter illustratie, maar ik kan je verzekeren dat dit recept is aangeleverd door een professioneel traiteur. Alleen heb ik helaas geen goede foto erbij. Ik vond deze pompoenrisotto heerlijk! Hoe maak je Pompoen-risotto? Ingrediënten: 25 ml olie 750 gram rissotorijst 1 pompoen 250 gram gevarieerde paddestoelen…lees verder
Bietensalade met geitenkaas en walnoten
Lekker, bietjes! Niet op de traditionele gekookte wijze, maar een eigenwijze stijl. Ingrediënten voor 2 personen 500 gr voorgekookte bietjes (of kook ze zelf) 50 gr walnoten 1 ui teentje knoflook 2 stengels bleekselderij zilverui en augurk, naar smaak 100 gr geitenkaas Peper, zout en olijfolie Snijd de bietjes, de augurk en de geitenkaas in…lees verder
Snelle pittige pompoensoep
Na een wandeling door het herfstweer is het heerlijk om te genieten van een pittige pompoensoep. Deze soep staat al in 20 minuten op tafel. Je kunt ‘m natuurlijk ook vooraf klaar maken en even opwarmen. Een pittige herfstsoep geeft je veel frisse energie en warmte op een herfstdag… Ingrediënten 2 uien 3 cm verse…lees verder
Zelf tomatensaus maken
Zelf tomatensaus maken is heel eenvoudig en erg lekker. Je kunt een voorraad maken. De saus kun je goed afgesloten gerust een paar weken bewaren in de koelkast. Ingrediënten 20-25 zeer rijpe trostomaatjes 2 eetlepels virgine olijfolie 10 blaadjes basilicum 1 theelepel verse tijm 3-4 teentjes knoflook 2 uien Bereiding Vet een ovenschaal in met…lees verder
Gezond recept: Oriëntaalse hutspot
Wil je eens iets anders doen met de alledaagse hutspot? Probeer dan deze aparte variant! Gezond recept: Oriëntaalse hutspot Ingrediënten voor 4 personen: 1,5 kg aardappelen 500 gram ui(en) 1 kg winterwortel 2 tenen knoflook 1 eetlepel koftekruiden Bereidingswijze: Kook de aardappelen gaar of warm de witte bonen op. Stoof de uiten en winterwortel. Zodra…lees verder
Bijzondere hamburger: tonijnburgers met rode ui
Een heerlijke recept voor een speciale burger met een salsa, en geen sausjes… Ingrediënten voor 4 personen Voor de burgers 400 gram verse tonijn 2 eetlepels wasabi of scherpe mosterd 1 eetlepel sesamzaad Voor de salsa 1 rode ui 2 stevige tomaten 1 rode peper 1 limoen 2 theelepels olijfolie zout en peper Bereiding Verwarm…lees verder
Heerlijke curry met kokos, sperziebonen en cashewnoten
Ook zo gek op een heerlijke curry met groente? Deze is zo vullend, dat je er geen rijst bij hoeft te eten. Maar kan natuurlijk wel als daar je voorkeur naar uitgaat. Ingrediënten voor 2-3 personen 200 gram sperziebonen in stukjes van 3-4 cm 1 romanesco of bloemkool in kleine roosjes flinke hand cashewnoten (ongebrand…lees verder
Italiaanse bloemkool uit de oven
Een heerlijk recept, bloemkool uit de oven. Door de zongedroogde tomaatjes krijg je een echte Italiaanse smaak. De mozzarella en platte peterselie geven het een zonnige twist. Ingrediënten voor 4 personen 1 grote bloemkool in grote rozen 185 gram zongedroogde tomaten 30 gram platte peterselie 1 teen knoflook 1 bol (buffel) mozzarella 100 gram Parmezaanse…lees verder
Kabeljauw met een korstje
Ingrediënten voor 2 a 3 personen 500 gr kabeljauw 500 gr cherrytomaatjes 30 gr pijnboompitten 1/2 el kokosmeel 2 tenen knoflook rasp en sap van 1 kleine citroen 1 el verse tijm, fijngehakt 1 el verse rozemarijn, fijngehakt 1 el verse salie, fijngehakt 1 el verse bieslook, fijngehakt 1 tl zout zwarte peper 5 el olijfolie Bereiding Verwarm…lees verder