Onze nieuwe blogger Jessica zal ons regelmatig recepten delen vanuit de oervoedingskeuken. Dit keer heeft ze een oervoedingsrecept voor een wortelkoekje uitgewerkt. Deze keuken is allemaal puur natuur, zonder zuivel, granen en suiker. Echt oervoeding. De wortelkoekjes zien er heerlijk uit, ga jij ze bakken? Ingrediënten 150 gram kastanjemeel 2 wortelen ½ prei ½ rode ui 4…lees verder
Recepten
Wekelijks zetten we hier nieuwe gezonde recepten voor je online! Zo hopen we je continue te inspireren.
Naast het moment van de dag hebben we recepten gegroepeerd voor mensen die koolhydraatarm willen eten of vegan. De zoekfunctie kan je ook helpen als je trek hebt in een bepaald ingrediënt.
Tip: check de afslankreceptenbijbel van Drs. Oscar Helm.
Eet smakelijk!
Smoothies met andijvie
Andijvie is erg gezond, vooral voor het hart, de maag en de lever. Andijvie bevat erg weinig calorieën, maar wel veel, vitamines en mineralen. De vele vezels stimuleren de vochtafdrijving. Lees ook: Hoe gezond is andijvie? De meeste mensen kennen andijvie van stamppot, maar vandaag laat ik je weten dat je ook smoothies met andijvie kunt maken. Ik…lees verder
Makkelijk ontbijt voor onderweg
Ben je ’s morgens vroeg op pad of heb je tussen de middag geen mogelijkheid om een lunch te halen, dan zijn deze makkelijke ontbijt- of lunchrepen ideaal. Lekker met een stukje fruit erbij. Ik zit soms ’s morgens vroeg in de trein. Dan is het ook erg fijn om mee te nemen. Wel heb…lees verder
Groene linzen met vergeten groenten
Vergeten groente zijn heel populair. Het zijn vaak groente die je eenvoudig in de oven kunt klaar maken. Dit recept heeft de vergeten groente aangevuld met linzen, zodat je een volledige goed vullende maaltijd hebt. Ingrediënten 4 stuks ‘vergeten’ groenten (bietjes, rettich, koolrabi, knolselderij, wortel, zoete aardappel) 300 gram groene linzen 4 sjalotjes 2 tenen knoflook…lees verder
Quinoa met granaatappel
Gemakkelijk en lekker lunchrecept Als basis voor dit recept gebruik je quinoa, een superfood die ook nog eens erg lekker en gezond is. Quinoa kun je inzetten voor heel veel verschillende recepten, dit keer gebruik ik quinoa als basis voor een lunchsalade van quinoa met granaatappel. De pitjes van de granaatappel zitten vol met goede…lees verder
Gezonde broccolisoep met knoflook
Deze verse soep is gemaakt van twee hele gezonde ingrediënten: broccoli en knoflook. Verder zit er ook nog kerrie in. Dat is goed voor je algehele gezondheid. Maar de soep is vooral ook heel erg lekker. Dat is natuurlijk ook heel erg belangrijk. Ingrediënten voor een pan soep 6 tenen knoflook 4 eetlepels olijfolie 2 flinke…lees verder
Witlofsalade met zalm en appel
We kregen van de week massaal zin in de lente. Omdat witlof een echte wintergroente is, hebben we een lekkere variant voor de lentekriebels uitgewerkt met witlof. Dit is ook een hele makkelijke salade om in de ochtend klaar te maken om mee te nemen naar kantoor. Zorg wel voor een goede salade lunchbox (tips…lees verder
Banaanpannenkoekjes voor het ontbijt
Deze banaanpannenkoekjes zijn lekker en snel te bereiden. Een mooi eenvoudig ontbijtgerecht voor een makkelijk ontbijtje (ook heerlijk op de zondagochten!). Ingrediënten per persoon 1 banaan 2 eieren beetje olie om mee te bakken Bereiding Pureer de banaan en roer het ei er doorheen. Bak een of meerdere kleine bananenpannenkoekjes in een goed voorverwarmde pan. Variatie:…lees verder
Bijzondere maaltijdsoep met zalm en knolselderij
Afgelopen week heb ik een heel bijzonder experiment gedaan. Een bijzondere maaltijdsoep was het resultaat. Binnen een half uurtje op tafel, waarvan een kwartiertje koken (dus hoef je niets te doen). Heel makkelijk, gezond en heel voedzaam. Het bijzondere is de combinatie van een zoete soep met zoute zalmsnippers er door heen. Het is heerlijk,…lees verder
Polenta met tomatensaus – goed alternatief voor pasta
Polenta is een heerlijk alternatief voor pasta. Polenta is een traditioneel Noorditaliaans gerecht gemaakt van griesmeel en mais. Irene heeft een heerlijk recept uitgewerkt met tomatensaus en basilicum. Variatie in de keuken is heel belangrijk voor onze gezondheid. Dus sla de tarwe uit pasta eens over en kies voor polenta. Het is een smaakvol gerecht!…lees verder
Wortelkoekjes
Wortelcake kennen we allemaal, maar wortelkoekjes? Irene heeft een spannend recept uit gewerkt: wortelkoekjes met komkommerdressing. Meestal is wortelcake gemaakt met speculaaskruiden en daardoor heel zoet. Deze koekjes hebben een lekkere bite door de munt. Ingrediënten wortelkoekjes 3 middelgrote wortels 125 gram volkorenmeel 2 eieren verse munt kleine rode ui zout, peper Ingrediënten komkommerdressing 1/2 geschilde…lees verder
Zelf gezonde vissticks maken
Gisteren kregen we het kookboek De Paleo Chef toegestuurd. Ik ben de grootste fan van dit soort kookboeken, dus ik nam ‘m gelijk mee naar huis om heerlijke gezonde recepten te testen. Afgelopen weekend had ik al boodschappen gedaan, dus mijn missie aan de slag met nieuwe recepten met ingrediënten die ik in huis had. Er…lees verder
Vegetarische stamppot met zoete aardappel
Deze vegetarische stamppot is makkelijk te maken en verrassend door de zacht zoete smaak van de zoete aardappel, met de bite van de rucola. Je hebt het gerecht in een half uurtje op tafel. Het langst duurt het koken of stomen van de aardappels. Je kunt de rucola ook vervangen door bijvoorbeeld veldsla, als je…lees verder
Makkelijk eten op zondag: Afrikaanse groentestoof
Ik kwam allerlei stoofgerechten tegen in een tijdschrift van de supermarkt. Veel bekende, zoals boeuf bourguignon, maar deze Afrikaanse groentestoof kende ik niet. Ik heb een aantal ingrediënten overgenomen aan het recept, maar mijn eigen twist eraan gegeven. Ik heb dit gerecht onlangs eerst voorbereid en daarna klaar gezet, zodat ik het nog maar een…lees verder
Simpele verse tomatensoep (om mee te nemen)
Tomatensoep kun je in heel veel verschillende variaties maken. Het is een heerlijke soep als lunch (op het werk) of voorgerecht. Of voor de makkelijke zaterdag. Deze simpele verse tomatensoep kun je in een kwartier op tafel zetten en genieten van alle vitamines en mineralen van de verse tomaten. Veel kinderen zijn gek op deze gezonde…lees verder
Fantastische pastasaus
Recepten voor pastasaus zijn er nooit genoeg. Er is zo veel variatie in aan te brengen. Irene heeft ons dit recept gestuurd voor een fantastische pastasaus. Ga jij ‘m proberen? Ingrediënten voor een flinke pan pastasaus 1 aubergine 1 courgette 1 rode paprika 3 tomaten 2 uien 2 tenen knoflook 2 handen verse basilicum olijfolie…lees verder
Makkelijke bloemkoolnasi
Bloemkool is een goede vervanger van nasi. Weinig koolhydraten en ontzettend gezond! Bloemkoolrijst dus, maar hoe maak je dat? Met een keukenmachine is het maken van bloemkoolrijst echt een peulenschil! Het is nodig om de bloemkool in kleine stukjes te snijden. Met de hand is dat zoals je begrijpt een hele klus. Maar het is te…lees verder
Boerenkool uit de oven met cranberry’s
Boerenkool is een superfood Daarom hebben wij gevraagd aan onze blogger Marischa of zij iets heerlijk gezonds wil maken met boerenkool. Het is een verrassend recept geworden. Echt iets anders dan boerenkool met aardappelen en een rookworst! Namelijk boerenkool uit de oven op smaak gemaakt met cranberry’s. Origineel boerenkoolrecept: Boerenkool met cranberry’s Hoe maak je…lees verder
Thaise stoofpot met gehakt
In een magazine van een supermarkt vond ik allerlei heerlijke stoofpotjes. Ik ben gaan variëren met een Thaise curry-gehaktstoof. We vonden het heerlijk, zelfs mijn dochter van 7 jaar. Ik was bang dat zij zo’n Thaise stoofpot misschien te pittig vond. Gelukkig niet! Ingrediënten voor 4 personen 6 eetlepels olijfolie 1 aubergine 1 ui 2 eetlepels Thaise…lees verder
Erwtenpuree – gezond hapje bij de borrel
Erwtenpuree is lekker als voorgerecht, bijvoorbeeld met geroosterd brood, parmaham, gerookte zalm of gegrilde paprika. Dit recept is een basispuree, hier kun je smaakmakers aan toevoegen als avocado, basilicum of geitenkaas. Ingrediënten voor 4 personen 1 halve zak diepvrieserwten droge witte wijn paprikapoeder olijfolie zout, peper Bereiding Kook de erwten in witte wijn (een bodempje is…lees verder
Snelle pittige maaltijd met Tarly
Fikkie steken met Tarly of bruine rijst – voor luie mensen Is het niet heerlijk als je uren de tijd hebt om in alle rust naar de markt of de lokale landwinkel te gaan en daar uitgebreid je biologisch geteelde groente te gaan staan uitzoeken? Ja pwèèèèèp! Utopia! Ken jij mensen die zich dat altijd…lees verder
Makkelijke recepten met banaan
Vorige week plaatsten wij een blog Hoe gezond zijn bananen?. Vandaag krijg je een aantal makkelijke recepten met banaan van ons die allemaal binnen 20 minuutjes klaar zijn: 1. Bananenpannenkoekjes Mix 1 banaan, 1 ei, een scheutje (amandel)melk en een half kopje (boekweit)meel tot een glad papje. Meng er daarna wat bosbessen doorheen. Bak de pannenkoek…lees verder
Gezonde boerenomelet met quinoa, avocado en zalm
In een oud receptenboek vond ik een recept voor een heerlijk gevulde en gezonde boerenomelet. Ik had het nog nooit op deze manier gegeten. Gelukkig had ik een heleboel van de ingrediënten in huis, dus kon ik er van genieten tijdens de lunch. Mijn variant heb ik hieronder uitgewerkt. Kun je geen boerenkool meer vinden…lees verder
Zelf Apple Crumble maken, makkelijk en lekker!
Crumble kun je met allerlei vruchten maken. Appel is wel old time favorite bij velen, maar het is ook mogelijk met peer, rabarber, aardbei, banaan of wat je zelf maar wilt. Lees mijn recept om zelf apple crumble (appelkruimel) te maken. Ingrediënten 450 gram appels of ander fruit eventueel 50 gram palmsuiker (vervanging bruine basterdsuiker) 1…lees verder
Spaghetti van courgette met zelfgemaakte tomatensaus
Wil je genieten van een heerlijk koolhydraatarme pasta? Maak dan eens spaghetti van courgette. Ook wel courgettini genoemd. Je kunt de courgettes rauw eten. Het ziet er het mooist uit als je de courgette met een echte spiraalsnijder (Spirelli) tot dunne lange slierten maakt. Zo’n apparaat heb ik niet, maar met een keukenmachine of rasp kom je…lees verder