Dit makkelijke stoofpotje met zoete aardappels, wortel en courgette zet je in een handomdraai op tafel. Echt een ideaal recept voor na een drukke werkdag. Het snijden van de groente is het meeste werk. Daarna is het een kwestie van in de pan laten stoven. Het snijwerk kun je ook een dag van te voren doen. Ingrediënten voor 4…lees verder
Recepten
Wekelijks zetten we hier nieuwe gezonde recepten voor je online! Zo hopen we je continue te inspireren.
Naast het moment van de dag hebben we recepten gegroepeerd voor mensen die koolhydraatarm willen eten of vegan. De zoekfunctie kan je ook helpen als je trek hebt in een bepaald ingrediënt.
Tip: check de afslankreceptenbijbel van Drs. Oscar Helm.
Eet smakelijk!
Zelf Chai Latte thee maken
Indiase Chai (Masala Chai) Het wordt helaas weer kouder. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de kou dragenlijker te maken! Chai is het onder andere het Turkse en Indiase woord voor thee. In Nederland wordt er meestal de pittige Indiase kruiden thee (masala Chai) mee bedoeld. Deze kruidige zwarte thee met…lees verder
Zoete groentedrank
Smoothies met gezonde groentes kennen we allemaal. Maar maak je ook wel eens gezonde groentedrank? Het is een soort soep, maar net even anders. Een heerlijk tussendoortje. Voor degene die een voorkeur hebben voor zoet, is dit recept voor een zoete groentedrank ideaal. Ingrediënten voor 3-4 kopjes Kies 3 tot 4 soorten zoete groente, bijvoorbeeld: ui…lees verder
Diner met pompoen
Vandaag deel drie van onze selectie pompoenrecepten. We gaan verder met een gerecht voor het diner. Ook dan kun je pompoen eten. Bijvoorbeeld een heerlijke pompoenrisotto! Pompoenrisotto (3-4 pers) Herfstig gerecht met pompoen! Ingrediënten 1 pompoen 300 g risottorijst 4 eetlepels olijfolie 1 bosje tijm 50 g boter 1 grote ui (gesnipperd) 1 liter biologische kippenbouillon 100 g Parmezaanse kaas…lees verder
Stracciatella kwark zonder suiker
Stracciatella betekent in het Italiaans een klein stukje of lapje. Het wordt ook gebruikt in andere gerechten maar het stracciatella ijs is natuurlijk verreweg het bekendst. De ijscoman in Italië mengde de warme vloeibare chocolade met het vanille ijs. De chocolade stolt dan direct waardoor er kleine stukjes chocolade in het ijs komen. Heerlijk! Wij…lees verder
Lunch met pompoen
We gaan verder met deel twee in onze serie met pompoenrecepten. Na het ontbijtrecept met pompoen volgt nu de lunch. Wat vinden jullie van quinoa met pompoen en feta? Heerlijk en gezond! Pompoen, quinoa en feta (3-4 pers) Een herfstige lunch met pompoen: Ingrediënten flespompoen of 1 kleine pompoen geschild en in stukjes gesneden 1 rode ui 3…lees verder
Ontbijten met pompoen
In Amerika is Halloween net zo groot als het carnaval bij ons in het zuiden. Wekenlang zijn de Amerikanen bezig met de voorbereidingen van de kostuums en het uitzoeken van de mooiste pompoenen. Omdat ze de pompoenen uithollen voor ze er een kaars in zetten hebben ze altijd veel vruchtvlees over en dat is natuurlijk…lees verder
Knapperige wortels uit de oven
We kennen allemaal de rauwe en gekookte wortels. Maar er is meer! Afgelopen zomer heb ik wortels uit de oven ontdekt. Deze week ga ik nog een stapje verder. Ik heb de worteltjes voorzien van een soort korstje. Ingrediënten bos wortelen boekweitmeel of ander gezond meel twee tot drie eetl. olijfolie theel. (keltisch) zeezout 1/2 theel. peper 1/2 theel.…lees verder
Chocolade taart met kersen en mascarpone
Goed eten is absoluut gezond eten. Maar zeker met dit regenachtige weer is het soms wel eens fijn om jezelf echt even te verwennen! Dat noemen we de guilty pleasure. Dit is bijvoorbeeld een hele fijne… Ingrediënten suikervrije chocolade taart agavesiroop potje kersen mascarpone Bereiding Verwarm een potje kersen in een steelpan. Leng een klein potje mascarpone…lees verder
Oproep amaranth recepten
Inmiddels kennen de meeste mensen de gezonde graansoort quinoa wel. Maar heb je ook wel eens gehoord van amaranth (amarant)? Geen graansoort maar zaden zonder gluten. Vervanger van rijst en brood Je kunt het gebruiken in plaats van rijst en er zelfs brood van maken. De zaden zijn een bron van vitamine B, E en verschillende…lees verder
De kookboeken van Sacha de Boer
Sacha de Boer, voorheen nieuwslezeres bij het NOS-journaal is nu fotograaf. Sacha maakt vooral prachtige foto’s van recepten. En dat maakt deze kookboeken tot een echte musthave! Inmiddels heeft Sacha twee fotokookboeken op haar naam staan. Dit doet zij samen met chefkok Jacob-Jan Boerma, die verantwoordelijk is voor de verrukkelijke recepten in het boek. Down…lees verder
Volkoren spaghetti met garnalen en zongedroogde tomaten
Een super lekker recept: Volkoren spaghetti met garnalen en zongedroogde tomaten van Jamie Oliver. Echt een aanrader en zo klaar! Ingrediënten voor 4 personen 500 gram volkoren spaghetti 3 el olijfolie 3 teentjes knoflook, geperst 2 Spaanse pepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden 500 gram garnalen (vers of diepvries) 1 klein wijnglas witte wijn Handje zongedroogde tomaten 1/2…lees verder
Snelle tortilla met courgette
Heb je een keer geen tijd om lang in de keuken te staan, maar wil je een gezond alternatief voor pizza? Maak dan eens een courgette tortilla. Ook te variëren met andere groentes natuurlijk of een stukje vlees. Hierbij een basisrecept. Kinderen eten zo ook heel makkelijk een heleboel groente… Ingrediënten voor 2 personen 1…lees verder
Gezonde makkelijke pompoensoep
Een warme herfstsoep geeft je veel extra energie en warmte op een winderige herfstdag… Daarom vandaag een gezonde makkelijke pompoensoep op ons blog. Pompoen is heel gezond Wist je dat er heel veel vitamine A, B, C en E in een pompoen zitten? Er zijn maar weinig groenten die zoveel verschillende vitaminen in zulke hoge…lees verder
Heerlijke hamrolletjes
Wil je een keer iets anders op tafel zetten tijdens de borrel of als voorgerecht, denk dan eens aan deze hamrolletjes. Ingrediënten 1 pak parmaham 1 stuk brie stukje meloen Bereiding Snij de ham in de lengte in tweeën. Snij dunne plakjes van de brie, de korst is niet lekker. Maak hele dunne strookjes van…lees verder
Zelf paprikaroomsaus maken
Geïnspireerd door het filmpje dat we gisteren online zetten voor het snijden van paprika, zonder pitjes ben ik gisteren gelijk aan de paprika’s gegaan. Eerst wilde ik soep maken. Omdat we de dag ervoor soep aten, ben ik creatief aan de slag gegaan om zelf paprika roomsaus te maken. Bij ons in het gezin zijn…lees verder
Gezonde appelcrumble
Ons favoriete nagerecht op dit moment is de gezonde appelcrumble. Suikervrij! Een warm taartje is echt een traktatie na je maaltijd. Maar ook heerlijk als een tussendoortje. Ingrediënten per persoon 1 appel bijv. Elstar 1 theelepel kaneel 1 eetlepel kokosolie 1 eetlepel speltmeel of boekweitmeel 1 theelepel
…lees verderOntbijten met havermout
Havermout is opgebouwd uit de graansoort haver. Havermout is de laatste tijd steeds populairder geworden. Havermout is erg gezond en wordt vooral veel ingezet als ontbijt. Waarom havermout zo gezond is vertel ik je graag. Uit onderzoek blijkt dat het eten van havermout een goede invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Havermout zorgt voor meer balans,…lees verder
Ontbijt met superfood: chiazaad
Heel makkelijk en lekker is dit ontbijt met chiazaad. Het is een soort pudding. Goed te combineren met vers fruit, zoals banaan en wat noten (ook goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel). Hoe maak je dit ontbijt met chiazaad? Ingrediënten voor 1 persoon: 3 eetlepels chiazaad kopje kokosmelk of amandelmelk banaan in plakjes gesneden amandelen kokossnippers…lees verder
Gevulde courgette
Een gerecht uit de oven is altijd makkelijk om vooraf klaar te maken. Krijg je zondagmiddag visite, maak het in de ochtend klaar. Dan hoeft het alleen nog in de oven. We hebben dit keer gevulde courgette voor je uitgewerkt. Maar je kunt natuurlijk ook variëren met aubergine of paprika. Ingrediënten 4 personen 4 kleine…lees verder
Pruimencompote als ontbijt
Ik maak zelf vaak appelmoes en kwam pruimencompote tegen. Een en een is twee. Daar kan ik iets mee. Vanmorgen genoten van dit warme ontbijt. Ingrediënten voor 2 personen 4 rijpe pruimen 2 theelepels biologische honing Bereiding Schil de pruimen en verwijder de pitten. Snij de pruimen in grove stukken. Zet het op een laag…lees verder
Zelf tonijnsalade maken
Vroeger vond ik het lekker, een kant-en-klare tonijnsalade. Maar nu ik weet hoeveel lekkerder zelfgemaakte salade is, eet ik geen salade uit een bakje. De verhouding tonijn – mayonaise is m.i. toch erg scheef. Tonijn is zo lekker. En een tonijnsalade maken is prima zelf te doen! Let op als je tonijnstukken koopt dat je…lees verder
Chocolade taart: allergeen vrij en gezond smullen!
Deze chocolade taart is glutenvrij, maisvrij, suikervrij, zuivelvrij, ei-vrij en eventueel zelfs zonder chocolade. Soms ontbijt ik ermee, eet ik het als tussendoortje of lunch of als toetje! Ingrediënten in de grote kom 250 ml rijstemelk of amandelmelk gezoet met agave 180 a 190 gr appelmoes sap van 1 citroen (ongeveer 40 gr) 8 tot…lees verder
Zoete aardappel uit de oven met koriander en feta
Zoete aardappel uit de oven, of als je het (nog gezonder) wilt, gepoft op de barbecue kennen we allemaal. Dit keer heb ik een bijzondere variant gemaakt. Ik las een recept dat zoete aardappel met koriander klaar gemaakt werd en daar ben ik mee gaan experimenteren. En lekker vonden wij 😉 Recept: Zoete aardappel met…lees verder
Zelf pizza maken van spelt
Van de week hadden we nog wat over van onze zelfgemaakte pastasaus. Precies genoeg voor een pizza. Nu wil ik graag een gezonde variant, dus ik ben gaan experimenteren met een bodem van spelt. We vonden het allemaal erg lekker. Het is wel iets anders dan een witte bloem pizza van de pizzeria. Je herkent…lees verder