Ons wordt vaak gevraagd of vijgen gezond zijn en dat kunnen we beamen. Ondanks dat vijgen vrij zoet zijn, valt het aantal calorieën mee. Dat geldt vooral voor verse vijgen. Gedroogde vijgen moet je wel met mate eten. Per 100 gram bevatten die ongeveer 270 calorieën. Vijgen zijn absoluut een gezond tussendoortje. Veel vitamines en…lees verder
Goed eten & koken
Tafelgrillen
Met een goede tafelgril kun je bakken en grillen zonder vet te gebruiken. Op deze manier kun je dus op een gezonde manier magere maaltijden te maken. Alleen kruiden en specerijen om een gerecht lekker te maken. Er zijn grillplaten met een vlakke en geribbelde plaat voor verschillende soorten gerechten. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht…lees verder
Groente uit eigen tuin
Wil je zelf een moestuin beginnen in de tuin? Of wil je een moestuin op het balkon? Groente uit eigen tuin kan heel klein, maar ook groot opgezet worden. Afhankelijk van de ruimte die je hebt. Onze blogger Andrea is een enthousiaste kok van groente uit eigen tuin. (H)eerlijke groente en fruit Je weet zelf waar…lees verder
Drinken voor peuters? Wat is gezond?
Hoeveel drinken heeft een kind gemiddeld nodig? Vanaf 1 jaar heeft je kind op een dag ongeveer 6 á 7 bekers drinken nodig. Dat kom neer op zo’n driekwart liter. Geef kinderen tot 4 jaar echter niet te veel melk (of melkvervangers als Optimel). Daardoor zullen ze vol kunnen raken en hun gezonde (avond)maaltijd niet…lees verder
Je bent wat je eet | spijsverteringsvoorbeeld
De reis die een boterham met pindakaas aflegt in jouw lichaam De term “je bent wat je eet” is bekend bij iedereen, er zit echter meer waarheid in dan je misschien zou vermoeden. Ik neem je mee op de reis door het lichaam van een boterham met pindakaas. Watertanden Uiteraard begint het avontuur met het…lees verder
Raw food gezond? Of toch niet?
Een discussiepunt, waar in ik je uitdaag om te reageren. Is raw food gezond of niet?? Zelf eet ik niet volledig rauw, maar eet regelmatig lekkere rauwe gerechten. Mijn favoriete appeltaart is rauw. Ik heb over raw food gelezen, geprobeerd, maar niet 100% raw gegeten. Misschien goed om eens een keer te proberen. Maar wat…lees verder
Aluminium gevaarlijk? Tips voor dagelijkse praktijk
Tot voor kort werd aluminium als onschadelijk beschouwd. Het element komt op natuurlijke wijze voor in het milieu en is intussen ook in al onze verbruiksgoederen te vinden. Het kan gevaarlijk zijn. In mijn praktijk OrthoNature kom ik (red. Isabelle) steeds vaker mensen tegen met verschillende klachten, waaronder vermoeidheid, geheugenproblemen zelfs gewrichtklachten, die vaak hun oorzaak hebben…lees verder
Begin je dag met citroenwater
Veel water drinken is goed voor je. Dat hebben we al eens eerder op onze website beschreven. Daar gaan we niet nog een keer naar kijken, maar wel naar iets wat veel mensen doen met goede resultaten. Water drinken als een van de eerste dingen van de dag. Een glas half warm water met het…lees verder
Tips voor gezonde tussendoortjes
Heb je moeite om snelle, maar erg ongezonde tussendoortjes te weerstaan? Dan zijn deze tips echt iets voor jou. Leer om gezond te snacken! We hebben hier 7 tips voor je, zodat je minder behoefte hebt aan tussendoortjes of een betere keuze maakt: Zorg voor een goed vullend ontbijt, bak bijvoorbeeld een eitje. Dan zul…lees verder
Honing als natuurlijk medicijn?
We gaan verder in de serie over honing van onze gastblogger Isabelle. Deze keer wil ik vertellen over hoe men honing wel inzet als medicijn. Neem dat niet té letterlijk, maar honing kan zeker wel een aantal voordelen opleveren voor je gezondheid en je welzijn! Honing als natuurlijk medicijn? Hieronder zie je een aantal voorbeelden…lees verder
Heel het gezin suiker- en tarwevrij
Hoi, mijn naam is Dayenne Bos en onder het motto “heel het gezin suiker- en tarwevrij!” probeer ik elke ochtend, middag en avond iets gezond, verantwoords maar vooral ook iets lekkers op tafel te zetten. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken. Kortom, geen excuses en…lees verder
Weinig tijd, maar toch gezond eten. Hoe doe ik dat?
In de hedendaagse samenleving hebben we allemaal te maken met een druk werkleven, een druk gezinsleven en ook nog eens een sociaal leven. Maar hoe verdelen we onze tijd op de juiste manier, zodat ons werk, ons gezinsleven, ons sociale leven én gezond eten er niet bij inschieten? Wellicht dat onderstaande tips je verder helpen: …lees verder
Rauwe of bewerkte honing?
Waarom rauwe, ongepasteuriseerde honing gebruiken? Anders dan bij suiker, waardoor het verwerken alle goeie eigenschappen verloren gaan, bevat rauwe honing nog steeds alle goede enzymen die de vertering ervan ondersteunen. Honing is een eeuwenoud zoetmiddel en wordt even lang geprezen om zijn goede eigenschappen. Honing is niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar, vanwege het…lees verder
Groene smoothies | het perfecte ontbijt of tussendoortje
4 voordelen van groene smoothies Je krijgt er meer energie van. Omdat een groene smoothie boordevol belangrijke vitamines, mineralen, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen zit, die bovendien makkelijk door je lichaam worden opgenomen. Omdat het natuurlijke stoffen zijn, merk je al snel dat je veel meer energie krijgt. 1. Meer lichaamsbeweging als resultaat Je krijgt meer…lees verder
Vegetarisme, het nieuwe vlees eten
Door gastblogger Isabel Boerdam, De Hippe Vegetariër. ‘Vlees eten is niet meer van deze tijd’ stelt Isabel van dagelijks Food- en Lifestyle blog De Hippe Vegetariër. Het besef groeit dat vlees schadelijk is voor mens, dier én milieu. Daarom ontstaan er steeds meer initiatieven om de belangen van vegetariërs zowel in de supermarkt als in…lees verder
Populaire pagina’s en boeken van 2013
Aan het einde van het jaar maken we graag lijstjes op. Zo hebben we een aantal lijstjes opgemaakt. We zijn op 1 april gestart, dus kunnen we niet van heel 2013 spreken, maar wel het grootste gedeelte. Lijstjes zijn altijd leuk! Ook handig als je misschien een van de populaire artikelen gemist hebt 😉 Top…lees verder
Gezonde honing; waar kun je op letten?
Van onze vaste gastblogger Isabelle Trebillod, orthomoleculair therapeute van OrthoNature uit Midden-Beemster, Noord-Holland volgt een serie over honing. Dit is het eerste artikel. Onderaan de artikelen staat een label ‘honing‘. Zo kun je makkelijk meerdere artikelen vinden uit deze serie. De smaak van honing De smaak van honing wordt niet alleen bepaald door bloemen en kruiden, de…lees verder
Om je eten denken tijdens Kerst?
Het hele jaar letten we op gezonde voeding en niet te veel overdaad aan vet en calorieën. Met Kerst laten we dat vaak helemaal los. Maar waarom? Helaas kent je lichaam geen vrije dag, zoals jij je hersenen gelukkig kunt misleiden door jezelf een vrije dag te geven zichzelf een vrije dag. Als je overdrijft gaan…lees verder
Eieren: waarom zou ik een biologisch ei kopen?
Eieren, ik vind ze heerlijk. Gewoon als zachtgekookte eieren eten, of onder de vorm van een omelet of roerei (zonder toegevoegd vet), vermengd in deegwaren of groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Welk ei? De eidooier bevat 200 mg cholesterol, maar wel onverzadigd. Je kunt dus zonder problemen drie tot vier eieren per week eten. Lijd…lees verder
Het ei en hoog cholesterol, wel of niet?
Het derde artikel uit de reeks: “het ei een wonder – is een ei gezond?” van Isabelle Trebillod, orthomoluculair therapeut van OrthoNature uit Midden-Beemster. Nu kijken we naar het ei en hoog cholesterol. Het ei en het cholesterol Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Het is alweer…lees verder
Het ei als belangrijke bron van eiwitten
Het tweede artikel uit de reeks: “het ei een wonder – is een ei gezond?” van Isabelle Trebillod, orthomoluculair therapeut van OrthoNature uit Midden-Beemster. 20% van het lichaamsgewicht is eiwit Ongeveer 20% van ons lichaamsgewicht bestaat uit eiwit hoewel proteïne (in spieren maar ook organen etc…). Er zijn duizenden verschillende eiwitten, die allemaal een bijdrage leveren…lees verder
Mandarijnen, seizoensfruit van nu!
Wie lust er nu geen mandarijn? Het is één van de meest favoriete fruitsoorten van jong en oud en juist in deze tijd heerlijk sappig en fris. En dan ook nog eens makkelijk te ontdoen van de schil. Er zijn steeds meer mandarijnsoorten zonder pit, zoals de Clementina. Zijn mandarijnen gezond? Mandarijnen bevatten vitamines, vooral…lees verder
Het ei: een wonder! Is een ei gezond?
We brengen een korte serie artikelen uit over het ei: een wonder. We hebben deze nuttige informatie gekregen van Isabelle Trebillod, orthomoleculair therapeute van OrthoNature uit Midden-Beemster, Noord-Holland. Wekelijks zal er een stuk gepubliceerd worden over het ei. Vandaag deel 1.Vandaag de achtergrond van het ei & de voedingswaarde van een ei. Een stuk achtergrond over…lees verder
OERsterk: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit
Richard de Leth (1982) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid en combineert in zijn praktijk westerse geneeskunde en oosterse geneeskunst. In zijn bestseller OERsterk: Gezond, fit en slank volgens de natuur: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit vertelt hij hoe we onze gezondheid kunnen…lees verder
Superfood gezond?
Steeds meer mensen ontdekken de kracht van Superfood. Maar is het nu alleen hip en trendy of ook echt gezond? Superfood is heel gezond Superfood is biologische voeding met een grote variatie aan voedingsstoffen in hogere concentraties. Denk bijvoorbeeld aan veel eiwitten, vitamines en antioxidanten. Extra energie Zodra je een tijdje superfood gebruikt, zul je…lees verder