Wil je eens wat anders bij de barbecue dan vlees, kies dan voor het vullen van paprika of portobello’s. Ik heb afgelopen weekend deze heerlijke gevulde portobello’s gemaakt met abrikozen, knoflook en worteltjes. Het ziet er niet alleen mooi uit, het smaakte ook heerlijk! Je kunt dit recept makkelijk maken op de barbecue. Maar is…lees verder
Diner
Groen gehaktbrood met spinazie en broccoli
Laatst had ik een kant-en-klaar gehaktbrood meegenomen uit de supermarkt voor op de barbecue. Dat inspireerde mij om het zelf te maken. Want dit was wel een gehaktbrood met vooral verantwoorde ingrediënten, maar het is natuurlijk niet zo verantwoord als zelf maken! Het resultaat was deze groene gehaktbrood met spinazie en broccoli. Hieronder vind je…lees verder
Bloemkool tabouleh met kabeljauw
Wil je een dagje koolhydraatarm eten, maak dan dit heerlijke recept: bloemkool tabouleh met kabeljauw. Het staat met 15 minuten op tafel en zit vol met goede voedingsstoffen, onder andere uit de bloemkool! Ingrediënten voor 4 personen 1 bloemkool 15 kleine tomaten 20 gram platte peterselie 3 lente/bosui 1 citroen 2 el. goede smaakvolle olijfolie 4 kabeljauw filets…lees verder
Gezond en suikervrij bakken met haver. Koekjes, taarten, quiches en meer!
Zoals jullie weten bakken wij steeds vaker met haver(mout)meel. Havermout heeft echt zoveel mogelijkheden en het is erg gezond. Daarom trok het boek “Bakken met Haver” meteen mijn aandacht. Met veel plezier en likkebaardend mag ik een boekverslag hierover schrijven! Wat vind je in het boek Bakken met Haver? Een boek vol lekkere recepten, maar…lees verder
Zelfgemaakte kruidenboter, heerlijk op vlees of vis van de bbq
Gisteren hebben we genoten van een heerlijke barbecue met het mooie weer. Ik heb twee heerlijke aparte kruidenboters gemaakt. Ze waren lekker op een stukje brood, maar gaven ook extra smaak aan het vlees. Gewoon een klein beetje over je vlees laten smelten en genieten! Het maken van kruidenboter is heel makkelijk, mits de boter…lees verder
Sushi eten uit een kom
Toen mijn man een aantal maanden geleden terug kwam van een zakenreis naar Tokio, riep hij gelijk daarna. Ik wil eten zoals in Tokio wat is het daar heerlijk & gezond. Heel veel vers en rauwe vis. Een van de dingen die ze veel eten is sushi. Maar dat maken is best een klusje. Op…lees verder
Recept courgettesoep met pompoenpitten
Courgettes zijn gezond! De courgette is licht verteerbaar, zit vol vezels en mineralen en bevat bovendien weinig calorieën. Deze groente is makkelijk te verwerken in vele gerechten, waaronder als soep. Daarom dit heerlijke recept voor een hele gezonde courgettesoep met pompoenpitten. Let op: Als je een courgette koopt, let er dan op dat deze een groene…lees verder
Recept groentebouillon met verse ingrediënten
Zelfgemaakte groentebouillon is een geweldige basis voor soepen, stoofschotels en vele andere gerechten. Het is niet alleen gezond, maar ook gemakkelijk te maken en een perfecte manier om restjes groenten op te gebruiken. Hieronder vind je een verbeterd recept voor een heerlijke groentebouillon, inclusief variaties, gebruikssuggesties en tips voor bewaren en invriezen. Ingrediënten (voor 2…lees verder
Zelf maken, gezonde makreelsalade met appel en bleekselderij
Wij zijn gek op allerlei kleine gerechten, zeg maar tapas. Mijn dochter en ik maken dat dan graag samen. Zo hebben wij ook een hele tafel vol heerlijke gerechten gemaakt tijdens de Paasdagen. De dagen erna hebben we nog genoten van de ‘kliekjes’, zoals deze makreelsalade met appel. Die ik tijdens een lunchvergadering lekker heb…lees verder
Gezonde ‘lente’ wrap met avocado, appel, kipfilet en paprika
Deze gezonde wrap is heel goed gevuld met groente. Zo vol, dat ik ‘m niet eens meer op kon rollen. Op deze manier kun je één wrap eten (beetje koolhydraten) en dat is genoeg voor de lunch. En geeft toch net even meer bite dan een salade. Het recept is eenvoudig, je kunt het snel…lees verder
Recept voor een aspergesalade van Dé Aspergewinkel!
Een aspergewinkel als pop-up! In het centrum van Den Bosch, aan de Visstraat 14, is gedurende het aspergeseizoen 2017 tijdelijk Dé Aspergewinkel geopend. Het is een initiatief van ZON fruit & vegetables, die de vele mogelijkheden van de asperges graag op deze ludieke manier onder de aandacht wil brengen. Naast de traditionele gerechten zijn er namelijk ook andere…lees verder
Groene kool stamppot met kidneybonen
Er zijn verschillende koolsoorten, waaronder groene kool. Dit is een gezonde groente, net zoals eigenlijk alle koolsoorten, maar waarom eigenlijk? Allereerst door de voedingswaarde die er in zit, groene kool bevat bijvoorbeeld zowel vitamine C als vitamine K. Daarnaast verminder je de kans op hart- en vaatziekten door het eten van kool. Kool vermindert ook…lees verder
Verantwoorde junkfood: koolhydraatarme hamburger met frietjes uit de oven
Al tijden stond het op mijn lijstje om eens te maken – koolhydraatarme hamburgers. Ik ben gek op een goede hamburger, die van de MacDonalds die hoef ik echt niet. Maar een lekkere verse dikke hamburger, hmmm. Nu heb ik ‘m ook eens geprobeerd op een portobello. En een portobello is niet alleen koolhydraatarm, ook…lees verder
Zelf gezonde cocktailsaus maken
Maak zelf een lekkere gezonde cocktailsaus. Heerlijk bij o.a. vis. Hieronder vind je mijn recept. Ingrediënten: 2 eetlepels mayonaise (belze mayo) of ongezoete mayonaise (ekoplaza) 3 theelepels ongezoete tomatenketchup (ekoplaza of home made) 1 theelepel paprikapoeder 2/3 scheutjes cayennepoeder Bereiding: Meng alle ingredienten door elkaar in een kom. Bewaar de coctailsaus in de koelkast. Eet smakelijk!
…lees verderWraps met forel, een gezond visrecept
Forel is één van de gezondste vissoorten. Goed dus om wat vaker te eten. Forel zit vol met Omega-3 en proteïnes. Het verlaagt de kans op aandoeningen aan je hart of bloedvaten. Deze vis helpt bovendien mee aan een gezond gewicht. Daarom is dit recept met vis, wraps met forel, echt een aanrader! Ingredienten: 2…lees verder
Recept voor gezonde knoflooksaus
Knoflooksaus kun je prima zelf maken. Dit is veel gezonder dan de kant-en-klare knoflooksauzen uit de supermarkt. Hieronder vind je mijn recept voor een gezonde knoflooksaus. Ingrediënten: 4 teentjes knoflook 3 el yoghurtmayonaise /of nog gezonder: 2 el yoghurtmayonaise en 1 el (soja)yoghurt 2 tl (rauwe) honing 2 takjes bieslook Bereiding: Pers de knoflook uit…lees verder
Zelf tortillawraps maken
Zelf tortillawraps maken is makkelijk en erg lekker! Hier heb ik een eenvoudig recept voor je. Ingrediënten (voor 4 tortilla’s): 300 gram speltbloem 125 ml water 1 eetlepel olijfolie Bereiding: Meng de speltbloem met het water tot een mooi gekneden deeg. Maak er een bal van en leg hem in een kom. Maak een schone…lees verder
Slanke lasagne met kalkoen en mozzarella
Maak zelf een heerlijke lasagne met kalkoenfilet. Dit is veel minder vet dan als je gehakt gebruikt. En bovendien gebruik je geen pakjes en zakjes, maar allemaal verse ingrediënten. Hoe maak je deze slanke lasagne? (voor 2 personen) Ingredienten: 300 g kalkoendijfilet 2 uien 1 teentje knoflook 4 eetlepels gezeefde tomaten 130 gram rode paprika…lees verder
Recept voor een goed vullende Pasta Bolognese
Een lekkere stevige maaltijd met pasta. Dat is een goede basis voor een maaltijd die echt vult. Lekker op de dagen na een stevige wandeling op een zondagmiddag. Pasta Bolognese Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 1 uur en 30 minuten Ingrediënten: 2 teentjes knoflook 1 ui 1 winterpeen 2 stengels bleekselderij 2 eetlepels olijfolie 125…lees verder
Oosterse noedels met kip en pikante soja-rode pepersaus
Net zoals pasta zijn ook noedels er in tientallen soorten en maten. De Aziatische noedels zijn de meest voorkomende. Dit Oosters noedelgerecht is lekker pittig. We kiezen voor kippendijen, gestoofd en bereid als ‘draadjesvlees’. De noedels worden op smaak gebracht met vissaus, sojasaus en verse ingrediënten als gember en rode peper. Tenslotte wordt de maaltijd gegarneerd…lees verder
Spaghetti met serranoham en courgetteslierten
Een heerlijk recept voor bijvoorbeeld het weekend: spaghetti met serranoham en courgette en tomaat. Wat heb je nodig? (voor 1 grote of 2 kleine eters) 180 gram volkoren spaghetti halve courgette 300 gram kleine tomaten (bij voorkeur kleine Roma tomaatjes aan tros) 80 gram serranoham (of neem de goedkopere rauwe ham) 2 sjalotjes 50 gram oude kaas…lees verder
Paella met chorizoworst en garnalen
Paella is een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. Je hebt het vast wel eens gegeten tijdens een vakantie! Paella kan op veel manieren worden bereid. In dit recept voegen we chorizo toe, waardoor deze paellaschotel lekker pittig wordt. Ingrediënten: Hoofdgerecht voor 4 personen ½ chorizoworst 2 kippenbouillontabletten 1 grote ui 1 paprika 2…lees verder
Zelf kruidenboter maken, een gezond recept!
Vaak haal je voor het gemak kruidenboter bij de supermarkt. Maar weet dat zelf kruidenboter maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast is het gezonder en smaakt de verse kruidenboter veel beter. Er zitten in ieder geval geen smaakversterkers in! Wat heb je nodig? 75 g ongezouten roomboter 2 takjes bieslook 2 takjes peterselie 2 takjes oregano…lees verder
Pizza met platbrood en veel groenten
Pizza als een gezonde avondmaaltijd? Dat kan! In dit recept maken we gebruik van platbrood als bodem. Dit kun je kopen bij de Turkse supermarkt. Maar je kunt ook naanbrood of een wrap gebruiken als bodem. De pizza wordt ruim belegd met saus, groenten en (buffel)mozzarella. En het is nog makkelijk te maken ook. Heerlijk! Ingrediënten: 1…lees verder
Recept voor superlekkere Rodekoolsoep
Kippensoep, groentesoep, tomatensoep… wat is jouw favoriet? Misschien binnenkort wel deze rodekoolsoep! En hoe gezond is rodekoolsoep? Rodekool is geen groente waar je direct aan denkt als basis voor je soepje. Maar waarom niet? Het zit namelijk boordevol goede voedingsmiddelen. Zo bevat het vitaminen C, E en K, zit het vol vezels en bevat het…lees verder