Appelmoes eten doen we graag. In de winkel zit het altijd vol suiker en ik weet eigenlijk niet precies wat er nog meer in zit. Vandaar dat ik dacht, ik ga zelf suikervrije appelmoes maken. Dat hoeft toch niet ingewikkeld te zijn? Inderdaad met 10 minuten was ik klaar. Nog wel even een half uurtje wachten,…lees verder
Diner
Hoe maak je makkelijk zelf bloemkoolrijst?
Bloemkool is hot. Ik zit in een Facebook groepje en daarin zien we allerlei verschillende varianten van bloemkool voorbij komen. Zelf eten we tegenwoordig ook veel meer bloemkool op nieuwe manieren. In deze blog leer ik je hoe je heel makkelijk zelf bloemkoolrijst kunt maken. Sommigen noemen het bloemkoolnasi, maar dat zie ik meer als…lees verder
Bloemkool-wortelsoep met gepofte knoflook
Bloemkool kennen we vooral van de traditionele wijze met aardappelen en een ‘papje’. Maar we hebben al verschillende manieren uitgeprobeerd. Dit recept voor bloemkool-wortelsoep is een eenvoudig gerecht voor een maaltijdsoep. Bekijk hier de vele verschillende bereidingswijzes voor bloemkool. Hoe maak je een bloemkool-wortelsoep? Ingrediënten voor 2 personen 1 kleine bloemkool 2 tenen knoflook in de schil halve…lees verder
Gezond snoepen met aardbeien
Dat aardbeien gezond zijn weten we natuurlijk allemaal. Tijdens het aardbeienseizoen zijn ze ook heerlijk zoet. Maar het is ook leuk om er eens wat anders mee te doen. Aardbeien met een twist Wil je eens gezond snoepen? Ga dan eens aan de slag met aardbeien en zwarte chocolade. Vorige week hebben we chocolade fondue…lees verder
Franse courgettetaart
Ik ben net terug van vakantie in Frankrijk. Wat heb ik daar heerlijk gegeten. Niet alleen was het eten erg lekker, ook het weer werkte goed mee. De franse keuken is heel smaakvol, veel groenten, smakelijk fruit en heel gevarieerd. Ook heb ik een heerlijk recept voor een Franse courgettetaart ontdekt. Het is een volwaardige…lees verder
Bloemkoolstamppot met rucola, heerlijk bij mooi weer!
Bij stamppot denk ik altijd aan de winter, maar toen ik van de week iemand hoorde zeggen dat ze genoten had van een bloemkoolstamppot met rucola dacht ik. Dat is wel lekker in de zomer. Dus vandaar een zomerse stamppot. Het is een licht gerecht, niet zo’n aardappelen-met-jus-stamppot. We hebben er wel wat spekjes in…lees verder
Gezond recept: courgette pasta met pesto
Tijdens een streekfoodfestival heb ik ontdekt dat courgette heel goed rauw gegeten kan worden. RAW courgette pasta is heel simpel te maken en vol met alle vitamines. Omdat het niet gekookt of gebakken is, blijft alles in takt. Een enorm pluspunt van dit recept. Hoe maak je deze rauwe courgette pasta met pesto? Ingrediënten voor…lees verder
Slimme pasta carbonara
Pasta carbonara is echt zo’n pasta waar ik wel een heel veel zin in heb. Dit is een gezonde variant. Gemaakt met SlimPasta. En dat is pasta waar je niet dik van wordt! Pasta met heel weinig koolhydraten en veel vezels. Bovendien is de pasta vetvrij, suikervrij én glutenvrij. Een goede keuze als je graag…lees verder
Pasta met zeekraal en avocado
Tamara van Zo aan tafel heeft een heerlijk recept gemaakt, pasta met zeekraal en avocado. Ingrediënten voor twee personen 150 – 200 gram volkoren pasta 1 avocado 150 gram zeekraal 2 eetlepels gesneden dille 1 citroen bakje rivierkreeftjes zout en peper olijfolie Bereiding Bekijk de video voor een uitgebreide instructie. In het kort komt het…lees verder
Salade van Spinazie
Spinazie is gezond, dat heb ik van mijn moeder als klein kind al geleerd. Vroeger als warme maaltijd met aardappelen. Tegenwoordig eten we ook vaak spinazie als salade. Zeker in de zomer is dit een echte aanrader. En erg lekker! Ingrediënten bladspinazie 500 gram 1 bol mozzarella 3 tomaten 1 eetlepel pijnboompitjes 1 avocado 1 gerookte kipfilet 1…lees verder
Gegrilde wortel bij de barbecue
Salades en barbecue horen bij elkaar. Wij eten ook heel vaak salades bij de barbecue. Het was voor mij toch tijd om te experimenteren met andere gerechten dan een salade. Dit keer heb ik een lekker wortelgerecht. Ik heb het in de oven gemaakt, maar kan me voorstellen dat het ook heel goed gemaakt kan…lees verder
Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel
Dayenne eet geen vlees, dus heeft ze een mooie variant gemaakt. Lees haar recept van vegetarische hamburgers, gemaakt van quinoa en zoete aardappelburgers. Ingrediënten (12 aardappelburgers – 4 personen) 150 gr quinoa 2 middelgrote zoete aardappel (600 gr) 2 sjalotjes 2 teentjes knoflook 1 el verse tijm (alleen de blaadjes) olijf- of kokosolie peper sesamzaadjes Variatie…lees verder
Gezonde wraps van boekweit of spelt
Wij zijn gek op wraps. Vooral gezonde wraps! Het is makkelijk eten en deze variant is ook heel gezond. Het is gebaseerd op boekweitpannenkoeken. Daarna kun je er allerlei lekkere gezonde dingen op doen. Het is ook makkelijk om het mee te nemen als lunch. Mijn dochter van zes wil heel graag ook nog een…lees verder
Spinazie-salade met frambozen
Een heerlijke zomerse salade kun je maken met frambozen. Door de zoete smaak met de stevige smaak van spinazie heb je een verrassende salade. Ik heb de salade laatst als bijgerecht gemaakt bij een barbecue, maar het is ook heel goed te doen als lunchsalade of met een aantal noten of pitten als avondmaaltijd. Hoe…lees verder
Gevulde avocado op de barbecue
Avocado kennen we op verschillende manieren. Eigenlijk zijn de recepten altijd koud. Nu las ik een recept voor avocado in de oven. Aangezien wij gingen barbecuen dacht ik, dat gaan we eens proberen. Ik ben gaan experimenteren en we hebben er van genoten. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Het is eigenlijk een basisrecept. Er…lees verder
Kikkererwtenpannekoekjes met sesamzaadjes en gember
Vandaag een vega-recept van De Hippe Vegetariër! Even wat anders dan anders: kikkererwtpannenkoekjes! Een unieke smaaksensatie met sesam, gember en korianderyoghurt. Heerlijk gerecht met een frisse groene salade erbij! Ingrediënten Voor de pannenkoek blikje gekookte kikkerwten 4 bruine boterhammen, verkruimeld 2 eieren, losgeklopt 1 sjalotje 1 knoflookteen bosje lenteui gemberstronkje, geraspt 2 eetlepels sesamzaadjes 1…lees verder
Vegetarische kokoscurry
Winter, zomer, regen of zon… in deze heerlijke curry heb ik altijd trek en ik eet hem dan ook zeer regelmatig. Zelfs koud als (mee neem) lunch is hij niet te versmaden! Ingrediënten (4 personen) 6 grote tomaten 1 middelgrote zoete aardappel 1 potje kikkererwten (uitlekgewicht 200 gr) 2 paprika’s verse koriander 1 limoenen stukje verse gember (ongeveer…lees verder
Spinaziepakketjes uit de oven a la Amber Alberda
Geïnspireerd op het recept van Amber Alberda heb ik onlangs heerlijke bladerdeegpakketjes gemaakt in de oven. Het is echt een heel eenvoudig recept. Wat ook heel fijn is, de kinderen waren er gek op. En dat boordevol spinazie. Oké we nemen de bladerdeeg even voor lief mee. Ingrediënten voor 4 personen 8 plakken bladerdeeg 1…lees verder
Leuk recept: lasagne gemaakt met pannenkoeken
Onlangs zat ik naar een kookprogramma te kijken. De kok maakte een soort lasagne gerecht, zonder pasta maar met pannenkoeken. Dat wil ik proberen was gelijk mijn gedachte. Mijn invulling is onderstaande geworden. Met speltpannenkoeken uiteraard! Ik vind het een basis om veel mee te experimenteren. De kinderen waren er dol op. Zeker met de…lees verder
Salade met rode biet, tofu, erwtjes en tahin
Vandaag een vega-recept van De Hippe Vegetariër! Een fijne, eenvoudige salade met rode biet, erwtjes, tofu en een karakteristieke tahindressing. Ingrediënten Voor de salade: 300 gram gemengde sla naar wens 2 rode bieten (gekookt) bakje tofu 200 gram doperwtjes (bevroren) 2 lenteuitjes 2 eetlepels sojasaus Voor de dressing: 3 eetlepels olijfolie (kan eventueel ook met…lees verder
Zomerse salade met wortel, rucola en dadels
Wortels en dadels gecombineerd met rucola? Dat is een bijzondere combinatie die heel lekker is. Hieronder deel ik graag mijn recept voor deze heerlijke zomerse salade (maar ook op andere momenten in het seizoen erg lekker!). Hoe maak je deze salade met dadels en wortel? Ingrediënten voor deze zomerse salade (4 personen): 2 sinaasappels 12…lees verder
Aubergine uit de oven met spruiten-linzen salade
Vandaag een vega-recept van De Hippe Vegetariër! Een verrassende combi met aubergine, spruiten en linzen. Super gezond, super lekker! Perfect als voorgerecht, lunch of hoofdmaaltijd. Ingrediënten Voor de aubergine: 4 aubergines (1 aubergine per persoon, als hoofdgerecht) 2 eetlepels olijfolie zout en peper Voor de salade: 400 gram spruiten 200 gram linzen / 1 blik…lees verder
Rijstsalade met rucola en geitenkaasyoghurt
Vandaag een vega-recept van De Hippe Vegetariër! Een frisse en gezonde rijstsalade met rucola, courgette, amandelen en krenten met een heerlijke honing-citroendressing en niet te vergeten een romige (maar gezonde!) geitenkaasyoghurt. Mmm… Ingrediënten Voor de rijstsalade: 200 gram zilvervliesrijst 2 courgettes 75 gram rucola, plus een beetje voor de garnering Handvol krenten Handvol amandelen, grof…lees verder
Krokante Lente Noodles
Ik houd ervan om noodles te maken. Super makkelijk en snel klaar en ook nog eens gezond! Ik gebruik altijd glutenvrije noodles gemaakt van bruine rijst. En voor dit keer heb ik een lichte, lente variant gemaakt. Tijd: 15 minuten De ingrediënten voor 1 portie 80 g glutenvrije noodles (bijv. van Slimpasta) 1 kipfilet 1…lees verder
Groene panzanella met boerenkool
Vandaag een vega-recept van De Hippe Vegetariër! Een bijzondere variatie op de traditionele Italiaanse broodsalade. Nu met rauwe boerenkool, canellini bonen, venkel en doperwten! Een superfood panzanella dus. Ingrediënten Voor de salade: 2 grote bekers fijngesneden rauwe boerenkool 1 blikje cannellini bonen ½ venkelbol 1 kleine beker diepvries doperwten ½ ciabatta brood Voor de dressing:…lees verder