In de hedendaagse samenleving hebben we allemaal te maken met een druk werkleven, een druk gezinsleven en ook nog eens een sociaal leven. Maar hoe verdelen we onze tijd op de juiste manier, zodat ons werk, ons gezinsleven, ons sociale leven én gezond eten er niet bij inschieten? Wellicht dat onderstaande tips je verder helpen: …lees verder
Voeding
Rauwe of bewerkte honing?
Waarom rauwe, ongepasteuriseerde honing gebruiken? Anders dan bij suiker, waardoor het verwerken alle goeie eigenschappen verloren gaan, bevat rauwe honing nog steeds alle goede enzymen die de vertering ervan ondersteunen. Honing is een eeuwenoud zoetmiddel en wordt even lang geprezen om zijn goede eigenschappen. Honing is niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar, vanwege het…lees verder
Vegetarisme, het nieuwe vlees eten
Door gastblogger Isabel Boerdam, De Hippe Vegetariër. ‘Vlees eten is niet meer van deze tijd’ stelt Isabel van dagelijks Food- en Lifestyle blog De Hippe Vegetariër. Het besef groeit dat vlees schadelijk is voor mens, dier én milieu. Daarom ontstaan er steeds meer initiatieven om de belangen van vegetariërs zowel in de supermarkt als in…lees verder
Gezonde honing; waar kun je op letten?
Van onze vaste gastblogger Isabelle Trebillod, orthomoleculair therapeute van OrthoNature uit Midden-Beemster, Noord-Holland volgt een serie over honing. Dit is het eerste artikel. Onderaan de artikelen staat een label ‘honing‘. Zo kun je makkelijk meerdere artikelen vinden uit deze serie. De smaak van honing De smaak van honing wordt niet alleen bepaald door bloemen en kruiden, de…lees verder
Het is Kerst! Een bron van extra calorieën…
Het hele jaar letten we op gezonde voeding en niet te veel overdaad aan vet en calorieën. Met Kerst laten we dat vaak helemaal los. Maar waarom? Helaas kent je lichaam geen vrije dag, zoals jij je hersenen gelukkig kunt misleiden door jezelf een vrije dag te geven zichzelf een vrije dag. Als je overdrijft gaan…lees verder
Eieren: waarom zou ik een biologisch ei kopen?
Eieren, ik vind ze heerlijk. Gewoon als zachtgekookte eieren eten, of onder de vorm van een omelet of roerei (zonder toegevoegd vet), vermengd in deegwaren of groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Welk ei? De eidooier bevat 200 mg cholesterol, maar wel onverzadigd. Je kunt dus zonder problemen drie tot vier eieren per week eten. Lijd…lees verder
Het ei en hoog cholesterol, wel of niet?
Het derde artikel uit de reeks: “het ei een wonder – is een ei gezond?” van Isabelle Trebillod, orthomoluculair therapeut van OrthoNature uit Midden-Beemster. Nu kijken we naar het ei en hoog cholesterol. Het ei en het cholesterol Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Het is alweer…lees verder
Gezond eten
Sinds wij gestart zijn met deze website wordt ons vaak gevraagd: ‘Wat is nu gezond eten? De adviezen zijn zo tegenstrijdig.’ Daar zijn wij het wel mee eens. Daarom onze gedachten over Gezond Eten. Wat is nu eigenlijk gezond? Ongezond Laten we voorop stellen dat we het allemaal wel eens zijn dat cola, snoep, koekjes,…lees verder
Het ei als belangrijke bron van eiwitten
Het tweede artikel uit de reeks: “het ei een wonder – is een ei gezond?” van Isabelle Trebillod, orthomoluculair therapeut van OrthoNature uit Midden-Beemster. 20% van het lichaamsgewicht is eiwit Ongeveer 20% van ons lichaamsgewicht bestaat uit eiwit hoewel proteïne (in spieren maar ook organen etc…). Er zijn duizenden verschillende eiwitten, die allemaal een bijdrage leveren…lees verder
Het ei: een wonder! Is een ei gezond?
We brengen een korte serie artikelen uit over het ei: een wonder. We hebben deze nuttige informatie gekregen van Isabelle Trebillod, orthomoleculair therapeute van OrthoNature uit Midden-Beemster, Noord-Holland. Wekelijks zal er een stuk gepubliceerd worden over het ei. Vandaag deel 1.Vandaag de achtergrond van het ei & de voedingswaarde van een ei. Een stuk achtergrond over…lees verder
OERsterk: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit
Richard de Leth (1982) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid en combineert in zijn praktijk westerse geneeskunde en oosterse geneeskunst. In zijn bestseller OERsterk: Gezond, fit en slank volgens de natuur: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit vertelt hij hoe we onze gezondheid kunnen…lees verder
Superfood gezond?
Steeds meer mensen ontdekken de kracht van Superfood. Maar is het nu alleen hip en trendy of ook echt gezond? Superfood is heel gezond Superfood is biologische voeding met een grote variatie aan voedingsstoffen in hogere concentraties. Denk bijvoorbeeld aan veel eiwitten, vitamines en antioxidanten. Extra energie Zodra je een tijdje superfood gebruikt, zul je…lees verder
Voedselzandloper over eieren en kaas
Mag je wel of geen eieren eten? Mag je wel of geen kaas eten? Daar hoor je veel verschillende verhalen over. We delen hierbij de visie van Kris Verburgh van de Voedselzandloper. We gaan eerst in op het eten van eieren. Vervolgens laten we je kennis maken met zijn visie van hem op kaas. Eieren…lees verder
Gefermenteerde of Ongefermenteerde Soja Gezond of Ongezond?
Er zijn vele goeroes die aangeven dat soja heel gezond is. Soja wordt gezien als de ideale vlees- of visvervanger. Daar speelt de producent uiteraard gretig op in. Soja was ooit een bijproduct van de industrie, waarvan grote hoeveelheden overbleven. Ze hebben er producten voor de consument van gemaakt. Denk aan; soja toetjes, soja melk,…lees verder
Drie basisprincipes van de Voedselzandloper – principe 1: Suiker
1e principe: suikers (koolhydraten) zijn zeer ongezond In mijn reeks artikelen van het boek de Voedselzandloper, duiken we nu de basisprincipes in. (red: publicatiedatum van dit artikel: september 2013) We weten het eigenlijk allemaal al, suiker is niet goed voor ons. De twee belangrijkste redenen zijn: Suiker versnelt de veroudering Suiker verhoogt de kans op…lees verder
De zeven basisregels van de Voedselzandloper
In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen over de gedachte achter het boek de Voedselzandloper. In dit artikel wil ik je laten kennis maken met de zeven basisregels van Kris Verburgh. De basisregels van Kris Verburgh Geen (of zo weinig mogelijk) brood, aardappelen, pasta en rijst. Als ik zelf brood eet, neem ik dan…lees verder
Kruiden en specerijen voor gezonde voeding
Bhagavad Gita 17/8: Ayu sattva balarogya sukha priti vivardhanah. Rasyah snigdhah sthira hrdya aharah sattvikapriyah. Korte vertaling: Voeding die gezond is voor je verlengt je leven, zuivert je intellect. Gezonde voeding geeft je kracht en een goede gezondheid. Deze voeding vergroot de liefde in je hart en het maakt je gelukkig. Dit zijn de zes…lees verder
Coeur de Boeuf, ken jij deze tomaat al?
Een ander verhaal van onze vakantie in Frankrijk. De man van Thiery Thielemans is chefkok. Dus leuk om ook met hem te brainstormen over de heerlijkheden in Frankrijk. Die zijn er immers genoeg. Hij vroeg me of ik de Coeur de Boeuf ken. Of ik die al had geproefd. Want deze zijn zooooo lekker! Zonder…lees verder
Gezonde groente, waar letten we op?
Groente eten is in onze beleving altijd goed, maar we helpen toch even aan een paar tips om te bekijken welke groente goed zijn en welke je beter achter in de winkel kunt laten. Hoe herken je verse groente? We maken het allemaal wel eens mee, dat we iets lekkers willen maken en de tomaat…lees verder
Waarom avocado’s eten? Omdat ze heel gezond zijn
De avocado is bijzonder voedzaam en daarom ook zo gezond. Bovendien vult het goed, maar het bevat ook vrij veel calorieën. Weet je dat een avocado echter ook helpt als je wilt afvallen? Avocado’s bevatten namelijk goede calorieën, met veel voedingsstoffen en voordelen voor jouw lichaam. Ik ga je in dit artikel vertellen waarom het…lees verder
‘Het witte goud’ of ‘Koningin van de groenten’ zo wordt de asperge vaak genoemd. En terecht!
Er zijn maar weinig andere groenten die zoveel vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen bevatten dan de asperge. Bovendien zitten er weinig calorieën in asperges, wat weer handig is als je wilt afvallen. Hoe gezond zijn asperges eigenlijk? Op 11 april 2013 is het aspergeseizoen officieel geopend. Ook worden er in het aspergeseizoen fietstochten gehouden,…lees verder
Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond?
Chiazaad is echt een superfood. Superfoods zijn voedingsmiddelen met meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan de meeste andere voedingsmiddelen. Chiazaad is familie van de muntplant en komt uit Mexico. De Azteken, die daar vroeger woonden, beschouwden het Chiazaad al als zeer waardevol. Het was in die tijd meer waard als goud! Waarom is chiazaad zo…lees verder
Framboos: lekker gezond!
Uit onderzoek blijkt dat frambozen erg gezond zijn. Ze blijken zelfs geneeskrachtige voedingsstoffen te bevatten die nog nooit in zulke grote hoeveelheden in een voedingsmiddel gevonden zijn. Naast het feit dat frambozen vol zitten met de gezonde vitamine C, bevatten ze ook veel meer anti-oxidanten dan o.a. tomaten, broccoli en appels. Anti-oxidanten zijn goed voor het…lees verder
Verschil tussen goede en slechte vetten
Een geheel vetloos dieet is niet verstandig. Ook vet heb je nodig, want die helpen o.a. om het cholesterolgehalte van je bloed juist te verlagen. Maar dat geldt alleen voor de goede vetten. Door fout vet stijgt juist je cholesterolgehalte! Op verpakkingen herken je goede vetten als er staat: onverzadigd vet, onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde…lees verder
Time-out voor de vis
Veel vissen hebben een biologische jaarcyclus. Het gevolg daarvan is dat ze in een deel van het jaar heerlijk smaken, maar dat er ook een tijd is waarin de vis rust nodig heeft. Deze periode heet de paaitijd en de timing daarvan is voor elke vis anders. Gun onze vissen hun break en vraag je…lees verder