De reis die een boterham met pindakaas aflegt in jouw lichaam De term “je bent wat je eet” is bekend bij iedereen, er zit echter meer waarheid in dan je misschien zou vermoeden. Ik neem je mee op de reis door het lichaam van een boterham met pindakaas. Watertanden Uiteraard begint het avontuur met het…lees verder
Voeding
Raw food gezond? Of toch niet?
Een discussiepunt, waar in ik je uitdaag om te reageren. Is raw food gezond of niet?? Zelf eet ik niet volledig rauw, maar eet regelmatig lekkere rauwe gerechten. Mijn favoriete appeltaart is rauw. Ik heb over raw food gelezen, geprobeerd, maar niet 100% raw gegeten. Misschien goed om eens een keer te proberen. Maar wat…lees verder
Honing als natuurlijk medicijn?
We gaan verder in de serie over honing van onze gastblogger Isabelle. Deze keer wil ik vertellen over hoe men honing wel inzet als medicijn. Neem dat niet té letterlijk, maar honing kan zeker wel een aantal voordelen opleveren voor je gezondheid en je welzijn! Honing als natuurlijk medicijn? Hieronder zie je een aantal voorbeelden…lees verder
Weinig tijd, maar toch gezond eten. Hoe doe ik dat?
In de hedendaagse samenleving hebben we allemaal te maken met een druk werkleven, een druk gezinsleven en ook nog eens een sociaal leven. Maar hoe verdelen we onze tijd op de juiste manier, zodat ons werk, ons gezinsleven, ons sociale leven én gezond eten er niet bij inschieten? Wellicht dat onderstaande tips je verder helpen: …lees verder
Rauwe of bewerkte honing?
Waarom rauwe, ongepasteuriseerde honing gebruiken? Anders dan bij suiker, waardoor het verwerken alle goeie eigenschappen verloren gaan, bevat rauwe honing nog steeds alle goede enzymen die de vertering ervan ondersteunen. Honing is een eeuwenoud zoetmiddel en wordt even lang geprezen om zijn goede eigenschappen. Honing is niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar, vanwege het…lees verder
Vegetarisme, het nieuwe vlees eten
Door gastblogger Isabel Boerdam, De Hippe Vegetariër. ‘Vlees eten is niet meer van deze tijd’ stelt Isabel van dagelijks Food- en Lifestyle blog De Hippe Vegetariër. Het besef groeit dat vlees schadelijk is voor mens, dier én milieu. Daarom ontstaan er steeds meer initiatieven om de belangen van vegetariërs zowel in de supermarkt als in…lees verder
Gezonde honing; waar kun je op letten?
Van onze vaste gastblogger Isabelle Trebillod, orthomoleculair therapeute van OrthoNature uit Midden-Beemster, Noord-Holland volgt een serie over honing. Dit is het eerste artikel. Onderaan de artikelen staat een label ‘honing‘. Zo kun je makkelijk meerdere artikelen vinden uit deze serie. De smaak van honing De smaak van honing wordt niet alleen bepaald door bloemen en kruiden, de…lees verder
Om je eten denken tijdens Kerst?
Het hele jaar letten we op gezonde voeding en niet te veel overdaad aan vet en calorieën. Met Kerst laten we dat vaak helemaal los. Maar waarom? Helaas kent je lichaam geen vrije dag, zoals jij je hersenen gelukkig kunt misleiden door jezelf een vrije dag te geven zichzelf een vrije dag. Als je overdrijft gaan…lees verder
Eieren: waarom zou ik een biologisch ei kopen?
Eieren, ik vind ze heerlijk. Gewoon als zachtgekookte eieren eten, of onder de vorm van een omelet of roerei (zonder toegevoegd vet), vermengd in deegwaren of groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Welk ei? De eidooier bevat 200 mg cholesterol, maar wel onverzadigd. Je kunt dus zonder problemen drie tot vier eieren per week eten. Lijd…lees verder
Het ei en hoog cholesterol, wel of niet?
Het derde artikel uit de reeks: “het ei een wonder – is een ei gezond?” van Isabelle Trebillod, orthomoluculair therapeut van OrthoNature uit Midden-Beemster. Nu kijken we naar het ei en hoog cholesterol. Het ei en het cholesterol Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Het is alweer…lees verder
Het ei als belangrijke bron van eiwitten
Het tweede artikel uit de reeks: “het ei een wonder – is een ei gezond?” van Isabelle Trebillod, orthomoluculair therapeut van OrthoNature uit Midden-Beemster. 20% van het lichaamsgewicht is eiwit Ongeveer 20% van ons lichaamsgewicht bestaat uit eiwit hoewel proteïne (in spieren maar ook organen etc…). Er zijn duizenden verschillende eiwitten, die allemaal een bijdrage leveren…lees verder
Het ei: een wonder! Is een ei gezond?
We brengen een korte serie artikelen uit over het ei: een wonder. We hebben deze nuttige informatie gekregen van Isabelle Trebillod, orthomoleculair therapeute van OrthoNature uit Midden-Beemster, Noord-Holland. Wekelijks zal er een stuk gepubliceerd worden over het ei. Vandaag deel 1.Vandaag de achtergrond van het ei & de voedingswaarde van een ei. Een stuk achtergrond over…lees verder
OERsterk: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit
Richard de Leth (1982) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid en combineert in zijn praktijk westerse geneeskunde en oosterse geneeskunst. In zijn bestseller OERsterk: Gezond, fit en slank volgens de natuur: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit vertelt hij hoe we onze gezondheid kunnen…lees verder
Superfood gezond?
Steeds meer mensen ontdekken de kracht van Superfood. Maar is het nu alleen hip en trendy of ook echt gezond? Superfood is heel gezond Superfood is biologische voeding met een grote variatie aan voedingsstoffen in hogere concentraties. Denk bijvoorbeeld aan veel eiwitten, vitamines en antioxidanten. Extra energie Zodra je een tijdje superfood gebruikt, zul je…lees verder
Voedselzandloper over eieren en kaas
Mag je wel of geen eieren eten? Mag je wel of geen kaas eten? Daar hoor je veel verschillende verhalen over. We delen hierbij de visie van Kris Verburgh van de Voedselzandloper. We gaan eerst in op het eten van eieren. Vervolgens laten we je kennis maken met zijn visie van hem op kaas. Eieren…lees verder
Gefermenteerde of Ongefermenteerde Soja Gezond of Ongezond?
Er zijn vele goeroes die aangeven dat soja heel gezond is. Soja wordt gezien als de ideale vlees- of visvervanger. Daar speelt de producent uiteraard gretig op in. Soja was ooit een bijproduct van de industrie, waarvan grote hoeveelheden overbleven. Ze hebben er producten voor de consument van gemaakt. Denk aan; soja toetjes, soja melk,…lees verder
Drie basisprincipes van de Voedselzandloper – principe 1: Suiker
1e principe: suikers (koolhydraten) zijn zeer ongezond In mijn reeks artikelen van het boek de Voedselzandloper, duiken we nu de basisprincipes in. (red: publicatiedatum van dit artikel: september 2013) We weten het eigenlijk allemaal al, suiker is niet goed voor ons. De twee belangrijkste redenen zijn: Suiker versnelt de veroudering Suiker verhoogt de kans op…lees verder
De zeven basisregels van de Voedselzandloper
In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen over de gedachte achter het boek de Voedselzandloper. In dit artikel wil ik je laten kennis maken met de zeven basisregels van Kris Verburgh. De basisregels van Kris Verburgh Geen (of zo weinig mogelijk) brood, aardappelen, pasta en rijst. Als ik zelf brood eet, neem ik dan…lees verder
Kruiden en specerijen voor gezonde voeding
Bhagavad Gita 17/8: Ayu sattva balarogya sukha priti vivardhanah. Rasyah snigdhah sthira hrdya aharah sattvikapriyah. Korte vertaling: Voeding die gezond is voor je verlengt je leven, zuivert je intellect. Gezonde voeding geeft je kracht en een goede gezondheid. Deze voeding vergroot de liefde in je hart en het maakt je gelukkig. Dit zijn de zes…lees verder
Coeur de Boeuf, ken jij deze tomaat al?
Een ander verhaal van onze vakantie in Frankrijk. Een bekende chef-kok vroeg me of ik de Coeur de Boeuf ken. Of ik die al had geproefd. Want deze zijn zooooo lekker! Zonder te weten dat ik het al gegeten had. Ik had niet op de naam gelet, maar het zijn de meest lelijke én lekkere tomaten.…lees verder
Waarom avocado’s eten? Omdat ze heel gezond zijn
De avocado is bijzonder voedzaam en daarom ook zo gezond. Bovendien vult het goed, maar het bevat ook vrij veel calorieën. Weet je dat een avocado echter ook helpt als je wilt afvallen? Avocado’s bevatten namelijk goede calorieën, met veel voedingsstoffen en voordelen voor jouw lichaam. Ik ga je in dit artikel vertellen waarom het…lees verder