In mijn eerdere artikelen heb ik al aangegeven dat verzadigde en de transvetten ongezond zijn. Daarnaast mag tevens niet vergeten worden dat onverzadigde en gezonde vetzuren zoals de Omega’s ook ongezond kunnen worden als ze oxideren. Deze vetzuren zijn heel gevoelig voor zuurstof, licht en warmte waardoor ze toxisch kunnen worden. Dus houd oliën(vetzuren) luchtdicht,…lees verder
Voeding
Ghee het nieuwe gezonde vet om in te bakken
Je hebt er misschien al van gehoord. Ghee is het nieuwe gezonde vet om in te bakken. Al is het niet helemaal nieuw. Het is eigenlijk geklaarde boter uit de Ayurvedische keuken, die je kant-en-klaar kunt kopen. Wel zo makkelijk. Wat is ghee? Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken. Je kunt het net als…lees verder
Omega vetzuren – belangrijk voor een gezonde leefstijl
Er zijn verschillende soorten vetzuren. Vetzuren zijn beter bekend als omega’s. In dit artikel wil ik je uitleggen waarom deze gezond zijn. Heb je mijn artikel over gezonde vetten al gelezen? De omega 3 vetzuren: ALA, DHA en EPA Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudige onverzadigde vetzuren. Zoals hierboven gezegd de ALA (alfa-linoleenzuur ) kan niet door ons lichaam…lees verder
Verschillende soorten vetten en vetzuren (Omega’s)
Omega’s zijn vetzuren die van oorsprong uit vet komen. Vetzuren worden ook deels door het lichaam aangemaakt, bijvoorbeeld door de lever. In ons lichaam komen meer dan 30 soorten vetzuren voor. Lees welke verschillende soorten vetten je wel en niet nodig hebt: De verschillende vetzuren Vetten worden onderscheiden in onverzadigd en verzadigd vet(zuren). Vet…lees verder
Koudgeslingerde honing is gezond(er)
Koudgeslingerde honing, ook bekend als rauwe honing, is onbewerkt en onverhit. Eigenlijk is dat alle honing. Anders mag het geen honing heten. Dit betekent dat alle voedingsstoffen van honing erin zitten. We mochten een potje honing van De Traay testen. Deze honing is koudgeslingerd en goed van smaak. Bekijk onze hele review: Voedingsstoffen van honing Onbewerkte honing…lees verder
Echt genieten van eten
Eten, we doen het allemaal, iedere dag en toch heeft lang niet iedereen dezelfde relatie met eten. De een eet omdat het moet, de ander geniet intens van eten, weer een ander eet om te vergeten of om zichzelf te troosten. In dit blog leer ik je echt genieten van eten… De een is te dik,…lees verder
Verantwoord aankomen, hoe doe je dat?
Sla een blad open en er wordt wel een stukje geschreven over afslanken, lijnen, vermageren, afvallen. Maar lees je wel eens ergens hoe je verantwoord aankomen kunt? Voor mij is het inmiddels niet meer nodig. Dit gaat nu ik in de overgang zit, vanzelf ;-)) Niet dat ik nu moddervet zal worden, want blijf wel op mijn…lees verder
Verse kruiden, waarvoor kan ik ze verder gebruiken?
Heb jij ook wel eens verse kruiden gekocht, maar weet je verder niet zo goed waar je ze voor kunt gebruiken? We hebben een overzicht gemaakt met veelgebruikte verse kruiden en de passende gerechten. Basilicum mediterrane gerechten tomaat aardbeien Koriander oosterse gerechten guacamole couscous smoothie Peterselie rauwkost kip aardappelsalade groentesoepen of bouillon Dille visgerechten frisse salades Munt…lees verder
Is kurkuma gezond? Wat doet kurkuma met je lichaam?
Wat is kurkuma? Wat doet het met je lichaam? Is kurkuma gezond? En wat kan je ermee doen? Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een kruid dat vooral in India bekend is. Het is een belangrijk kruid, dat gewonnen wordt uit de plant ‘Curcuma Longa’. Kurkuma is bijzonder gezond en wordt voornamelijk in de…lees verder
Freekeh – de nieuwe quinoa, rijst of andere oergraan
Vanmiddag was ik bij de workshop van Artisan in de Culinaire Werkplaats in Amsterdam. Samen met zo’n 25 andere foodbloggers gingen we aan de slag met de nieuwe oergraan Greenwheat Freekeh van Artisan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Binnenkort ga ik ook zelf experimenteren met deze nieuwe oergraan en zal de recepten delen. Waarom is freekeh gezond?…lees verder
Nationale Eettest – wij deden mee!
Afgelopen donderdag waren wij in Hilversum in de studio’s voor de opname van de Nationale Eettest 2015. We vonden het een leuke en spannende ervaring. Een kort verslag van onze dag! ’s Morgens toch maar even langs de kapper. Het was er al tijd voor. Dan is vandaag het moment om de haren eens netjes te…lees verder
Gezond ontbijt voor sporters
Als je de dag gezond en energiek wilt beginnen is een goed ontbijt essentieel. Vooral voor topsporters, zoals wij, is het ontbijt één van de belangrijkste maaltijden van de dag, daar waar de spieren genoeg voedingsstoffen nodig hebben voor een goed herstel (na een goede nachtrust). Havermout ideaal en energiek ontbijt Een voorbeeld van een gezond…lees verder
Beginnen met suikervrij eten
Suikervrij eten is heel gezond, maar ook een behoorlijke uitdaging. Snoep en koek is namelijk niet het enige dat je uit je menu zult schrappen. De voedingsindustrie stopt in veel producten suiker. Ook in producten waarin je niet eens proeft of verwacht dat er suiker in zit. Het is namelijk een manier om je meer te laten…lees verder
Gezond ontbijten met eieren
Hoe eieren jouw slechte eetpatroon kunnen veranderen Eieren bevatten ontzettend veel voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond en vitaal leven. Maar eieren doen meer dan ons lichaam van vitaminen en mineralen voorzien. Ze hebben zelfs effect op ons brein! Eieren bevatten veel eiwitten. Dat zorgt niet alleen voor een vol gevoel, het vermindert ook je zin…lees verder
Griekse olijfolie
Olijfolie is heel gezond. Het is een van de goede vetten om te gebruiken in de keuken. Maar ook om bijvoorbeeld je lever schoon te houden. Er zijn heel veel verschillende soorten olijfolie. Dit achtergrondartikel vertelt je meer over de Griekse olijfolie. Olijfolie staat centraal in de keuken van de landen aan de Middellandse zee, waaronder…lees verder
Is kokosolie gezond?
Bijna alles van de kokosboom kan worden gebruikt door mensen. We gebruiken de producten van deze boom voor consumptie en de verzorging van ons lichaam. De woorden kokosolie en kokosvet worden door elkaar gebruikt. Kokosolie en kokosvet zijn precies hetzelfde product. De olie is eigenlijk gesmolten kokosvet In dit artikel vertel ik je waarom kokosolie gezond…lees verder
Voedingstrends 2015
Luisteren naar de trends voor 2015 is altijd erg interessant. Zeker als het gaat om de voedingstrends van 2015! Ik mocht bij een presentatie van Anneke Ammerlaan zijn. Deze sessie werd georganiseerd door La Place in de V&D nieuwe stijl van Leiden. Erg leuk en inspirerend! Hieronder heb ik een paar van haar trends uitgewerkt, gevolgd door…lees verder
Een gezonde zuur-base balans
Een goede zuur-base balans is zeer belangrijk voor je lichaam. Als deze namelijk niet meer in balans is wordt de kans op lichamelijke klachten steeds groter. Verzuring van het lichaam wordt voornamelijk veroorzaakt door een overschot van zuurvormende voedingsstoffen. Na verbranding van deze voedingsstoffen worden de zure afvalstoffen achter gelaten in je lichaam. Heb je…lees verder
Paprika snijden zonder pitjes
Bram en Melvin hebben een video uitgewerkt hoe je een paprika kunt snijden zonder dat je pitjes krijgt in je gerecht. Heel simpel! Even kort de stappen: snij de bovenkant van de paprika snij dan vier keer de zijkant eraf Je houdt het midden over met alle pitjes. Het resultaat paprika zonder pitjes. Heel fijn… Waarom…lees verder
3 lessen van Jesse van der Velde
Afgelopen donderdag heb ik meegedaan aan het webinar van Jesse van der Velde. Hij is bekend van Gezond van binnen, slank van buiten, Koffietijd, zijn artikelen in Vrouw en zijn boeken: Een strakke buik in 4 weken Voor altijd jong Superfoodrecepten Er stonden drie lessen centraal in het webinar dat ik graag met jullie deel.…lees verder
Lijnzaad gezond?
Zoals ons motto. Eet gezonde dingen die bij jouw lichaam passen. Natuurlijk is het verstandig om niet te veel suiker of koolhydraten te eten. Verder zijn er wat verschillen tussen adviezen en vooral tussen mensen. Veel mensen weten dat lijnzaad goed is voor een gezonde stoelgang. Vezels zijn gezond voor je darmen. Voor mij werkte…lees verder
Kurkuma heeft een goede invloed op je cholesterol. Heel gezond dus!
Van de week liep ik tegen een leuk onderzoek aan dat ik graag met jullie wil delen. Het gaat namelijk om iets heel eenvoudigs toevoegen in de keuken: kurkuma of koenjit. Daarin zit de basisstof curcumine. Curcumine is een extract van geelwortel, de wortel van de kurkumaplant. Kris Verburgh gebruikt dagelijks kurkuma Vanuit de oudheid…lees verder
Hennepolie (CBD olie) gezond?
Dat hennepolie gezond is horen we wel vaker, maar voor ons een reden om er eens in te duiken, nadat we een proeffles kregen van Puur en Fit. We hebben de belangrijkste redenen voor je opgezocht. Hennepolie is ook bekend als CBD olie. Vetzuren omega 3 en 6 Hennepolie heeft een ideale verdeling in essentiële vetzuren:…lees verder
Over jodium, mooie haren en vreemde artsen
Jodium, daar kun je een aardig boekje over open doen Volgens het Voedingscentrum is Jodium in Nederland een non-issue: bijna iedereen krijgt precies de goede hoeveelheid binnen. En precies die goede hoeveelheid, dat is wel een ding, want je kunt er een tekort van hebben, maar ook een overschot is niet de bedoeling. In de…lees verder
Groente stomen is gezonder
Wist jij dat het stomen van groenten gezonder is? Vast wel! Toch wordt er zo ongelofelijk veel groente gekookt, terwijl stomen zo makkelijk is. Het is een keer het aanschaffen van een stoommandje. Meer niet. Verder zijn er vooral voordelen! Het is gezonder Het stomen van je groenten is gezonder. Er blijven namelijk meer vitaminen…lees verder