Op 22 januari gaan Jenny & Vanessa mee doen aan de Nationale Eettest van BNN op televisie. We zitten in het publieksvak: Foodbloggers. We zijn heel benieuwd hoe we (foodbloggers) het er van afbrengen. We focussen ons met ons blog vooral op gezonde voeding. Maar deze eettest gaat niet alleen over gezonde voeding. Vorig jaar heb ik (Vanessa)…lees verder
Voeding
Gezond ontbijten met eieren
Hoe eieren jouw slechte eetpatroon kunnen veranderen Eieren bevatten ontzettend veel voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond en vitaal leven. Maar eieren doen meer dan ons lichaam van vitaminen en mineralen voorzien. Ze hebben zelfs effect op ons brein! Eieren bevatten veel eiwitten. Dat zorgt niet alleen voor een vol gevoel, het vermindert ook je zin…lees verder
Griekse olijfolie
Olijfolie is heel gezond. Het is een van de goede vetten om te gebruiken in de keuken. Maar ook om bijvoorbeeld je lever schoon te houden. Er zijn heel veel verschillende soorten olijfolie. Dit achtergrondartikel vertelt je meer over de Griekse olijfolie. Olijfolie staat centraal in de keuken van de landen aan de Middellandse zee, waaronder…lees verder
Is kokosolie gezond?
Bijna alles van de kokosboom kan worden gebruikt door mensen. We gebruiken de producten van deze boom voor consumptie en de verzorging van ons lichaam. De woorden kokosolie en kokosvet worden door elkaar gebruikt. Kokosolie en kokosvet zijn precies hetzelfde product. De olie is eigenlijk gesmolten kokosvet In dit artikel vertel ik je waarom kokosolie gezond…lees verder
Voedingstrends 2015
Luisteren naar de trends voor 2015 is altijd erg interessant. Zeker als het gaat om de voedingstrends van 2015! Ik mocht bij een presentatie van Anneke Ammerlaan zijn. Deze sessie werd georganiseerd door La Place in de V&D nieuwe stijl van Leiden. Erg leuk en inspirerend! Hieronder heb ik een paar van haar trends uitgewerkt, gevolgd door…lees verder
Een gezonde zuur-base balans
Een goede zuur-base balans is zeer belangrijk voor je lichaam. Als deze namelijk niet meer in balans is wordt de kans op lichamelijke klachten steeds groter. Verzuring van het lichaam wordt voornamelijk veroorzaakt door een overschot van zuurvormende voedingsstoffen. Na verbranding van deze voedingsstoffen worden de zure afvalstoffen achter gelaten in je lichaam. Heb je…lees verder
Paprika snijden zonder pitjes
Bram en Melvin hebben een video uitgewerkt hoe je een paprika kunt snijden zonder dat je pitjes krijgt in je gerecht. Heel simpel! Even kort de stappen: snij de bovenkant van de paprika snij dan vier keer de zijkant eraf Je houdt het midden over met alle pitjes. Het resultaat paprika zonder pitjes. Heel fijn… Waarom…lees verder
3 lessen van Jesse van der Velde
Afgelopen donderdag heb ik meegedaan aan het webinar van Jesse van der Velde. Hij is bekend van Gezond van binnen, slank van buiten, Koffietijd, zijn artikelen in Vrouw en zijn boeken: Een strakke buik in 4 weken Voor altijd jong Superfoodrecepten Er stonden drie lessen centraal in het webinar dat ik graag met jullie deel.…lees verder
Lijnzaad gezond?
Zoals ons motto. Eet gezonde dingen die bij jouw lichaam passen. Natuurlijk is het verstandig om niet te veel suiker of koolhydraten te eten. Verder zijn er wat verschillen tussen adviezen en vooral tussen mensen. Veel mensen weten dat lijnzaad goed is voor een gezonde stoelgang. Vezels zijn gezond voor je darmen. Voor mij werkte…lees verder
Kurkuma heeft een goede invloed op je cholesterol. Heel gezond dus!
Van de week liep ik tegen een leuk onderzoek aan dat ik graag met jullie wil delen. Het gaat namelijk om iets heel eenvoudigs toevoegen in de keuken: kurkuma of koenjit. Daarin zit de basisstof curcumine. Curcumine is een extract van geelwortel, de wortel van de kurkumaplant. Kris Verburgh gebruikt dagelijks kurkuma Vanuit de oudheid…lees verder
Hennepolie (CBD olie) gezond?
Dat hennepolie gezond is horen we wel vaker, maar voor ons een reden om er eens in te duiken, nadat we een proeffles kregen van Puur en Fit. We hebben de belangrijkste redenen voor je opgezocht. Hennepolie is ook bekend als CBD olie. Vetzuren omega 3 en 6 Hennepolie heeft een ideale verdeling in essentiële vetzuren:…lees verder
Over jodium, mooie haren en vreemde artsen
Jodium, daar kun je een aardig boekje over open doen Volgens het Voedingscentrum is Jodium in Nederland een non-issue: bijna iedereen krijgt precies de goede hoeveelheid binnen. En precies die goede hoeveelheid, dat is wel een ding, want je kunt er een tekort van hebben, maar ook een overschot is niet de bedoeling. In de…lees verder
10 Braziliaanse voedselrichtlijnen
Op Foodlog lazen we de richtlijnen van de Braziliaanse overheid. Nu we toch iedere dag naar Brazilië kijken tijdens het WK, waarom niet ook meteen naar hun richtlijnen over voeding? Wist je dat deze Braziliaanse voedingsrichtlijnen erg populair zijn? We hebben de richtlijnen voor je op een rijtje gezet. Het zijn mooie richtlijnen die wij óók…lees verder
Kant-en-klare saus zonder toevoegingen
We hebben een voorkeur voor zelfgemaakte verse saus, maar in ons drukke bestaan kan dat wel eens lastig zijn. Dan is dit een gezond alternatief, de kant-en-klaar sauzen van Meridian. Smaakvol en zonder kunstmatige toevoegingen en vrij van zuivel, gluten en tarwe. De sauzen zijn er in vele smaken, bijvoorbeeld: Organic Tomato & Chilli pasta…lees verder
Groente stomen is gezonder
Wist jij dat het stomen van groenten gezonder is? Vast wel! Toch wordt er zo ongelofelijk veel groente gekookt, terwijl stomen zo makkelijk is. Het is een keer het aanschaffen van een stoommandje. Meer niet. Verder zijn er vooral voordelen! Het is gezonder Het stomen van je groenten is gezonder. Er blijven namelijk meer vitaminen…lees verder
Teffmeel glutenvrij?
We werden onlangs gebeld door de heer Turkensteen n.a.v. het artikel van Isabelle over Teff of teffmeel glutenvrij is. Leuk, zo kunnen wij onze kennis ook weer vernieuwen. Isabelle heeft een rectificatie geschreven. De verklaring van de Universiteit van Leiden over het glutenvrij zijn van teff geldt uiteraard uitsluitend voor die soorten die onderzocht zijn. De soorten,…lees verder
‘Hoe donkerder het brood, hoe gezonder. Feit of fabel?
Is donker brood gezonder? Volkorenbrood is zeker gezonder dan witbrood, omdat volkorenbrood van de hele graankorrel, inclusief de kiemen en de zemelen gemaakt is die rijk aan vitamines en mineralen zijn. Ook aan vezels die de darmwerking stimuleren. Volkorenbrood is van nature lichtbruin van kleur. Veel mensen kopen donkerbruin brood met het idee dat hoe…lees verder
Gezonde salade: Tips voor een magere salade
Salade is toch altijd mager? Iedereen die wil afslanken begint op een gegeven moment aan de salade, want dat mag wel. Toch? Niet alle salades zijn even slank en gezond. Waar je op kan letten: 1. Dressing In alle kant en klaar zakjes met dressing zit een caloriebommetje. Dressing op basis van mayonaise of olie…lees verder
Groente uit eigen tuin
Wil je zelf een moestuin beginnen in de tuin? Of wil je een moestuin op het balkon? Groente uit eigen tuin kan heel klein, maar ook groot opgezet worden. Afhankelijk van de ruimte die je hebt. Onze blogger Andrea is een enthousiaste kok van groente uit eigen tuin. (H)eerlijke groente en fruit Je weet zelf waar…lees verder
Je bent wat je eet | spijsverteringsvoorbeeld
De reis die een boterham met pindakaas aflegt in jouw lichaam De term “je bent wat je eet” is bekend bij iedereen, er zit echter meer waarheid in dan je misschien zou vermoeden. Ik neem je mee op de reis door het lichaam van een boterham met pindakaas. Watertanden Uiteraard begint het avontuur met het…lees verder
Raw food gezond? Of toch niet?
Een discussiepunt, waar in ik je uitdaag om te reageren. Is raw food gezond of niet?? Zelf eet ik niet volledig rauw, maar eet regelmatig lekkere rauwe gerechten. Mijn favoriete appeltaart is rauw. Ik heb over raw food gelezen, geprobeerd, maar niet 100% raw gegeten. Misschien goed om eens een keer te proberen. Maar wat…lees verder
Aluminium gevaarlijk? Tips voor dagelijkse praktijk
Aluminium, het sluipende gevaar Tot voor kort werd aluminium als onschadelijk beschouwd. Het element komt op natuurlijke wijze voor in het milieu en is intussen ook in al onze verbruiksgoederen te vinden. Het kan gevaarlijk zijn. In mijn praktijk OrthoNature kom ik (red. Isabelle) steeds vaker mensen tegen met verschillende klachten, waaronder vermoeidheid, geheugenproblemen zelfs gewrichtklachten, die…lees verder
Weetjes over groente en fruit
We eten steeds meer groente en fruit. Dat is heel goed. Veel groente is essentieel als je op gezonde wijze wilt afvallen. Je kunt onbeperkt groente eten. Met fruit is het nog wel oppassen. Er zit veel fruitsuiker in veel fruit. Dat zijn wel de gezonde suikers, maar toch suiker. Probeer daarom meer groente te…lees verder
Stamppot roerbak-boerenkool met zoete aardappel (vegetarisch)
Ik wil graag mijn favoriete boerenkool recept met jullie delen: stamppot boerenkool met zoete aardappel. Waarom? Boerenkool is een super gezonde groente met ontzettend veel vitaminen en mineralen. Het is zelfs de nummer 1 uit de top 10 gezonde groenten! Graag leg ik eerst uit waarom dit mijn favoriete boerenkoolrecept is. Onderaan dit artikel vind je mijn…lees verder
Nog meer redenen om honing te nemen
We gaan verder in de serie over honing van onze gastblogger Isabelle. Wakkere hersenen Eén theelepel honing bevat 22 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid suiker slechts 15 calorieën heeft. Honing heeft meer waarde dan suiker, omdat het de hersenen al na enkele minuten een boost bezorgt. Slechts één lepeltje honing kan je hersenfunctie al aanwakkeren. De…lees verder