Een heerlijk lunch gerecht. Bak er een aantal extra en ze kunnen de volgende dag mee in de broodtrommel naar school of werk. Ingrediënten voor 12 muffins 1 courgette 4 eieren 2 uitjes 75 gram geraspte kaas 1 theelepel Italiaanse kruiden zout en peper naar smaak Extra nodig: muffinvormpjes van papier of siliconen. Bereiding Verwarm…lees verder
Recepten
Wekelijks zetten we hier nieuwe gezonde recepten voor je online! Zo hopen we je continue te inspireren.
Naast het moment van de dag hebben we recepten gegroepeerd voor mensen die koolhydraatarm willen eten of vegan. De zoekfunctie kan je ook helpen als je trek hebt in een bepaald ingrediënt.
Tip: check de afslankreceptenbijbel van Drs. Oscar Helm.
Eet smakelijk!
Indiase groentecurry met bloemkool, hét nieuwe superfood
Laatst las ik ergens dat bloemkool helemaal ‘hot’ is in Amerika. Het zou hét nieuwe superfood zijn. Hoog tijd dus om deze groente eens onder de loep te nemen… Antioxidant en ontstekingsremmer Omdat bloemkool een heleboel vitamine C bevat (125 gr bloemkool levert al de ADH) is het een goede antioxidant. Antioxidanten beschermen tegen de…lees verder
Makreel uit de oven
Jarenlang heb ik de gezonde vis makreel laten liggen. Ik wilde wel, maar onlangs kreeg er last van. Tot ik onlangs bij een blog event een makreel kreeg. Dus ik aan de bak. Ik heb er een heerlijk ovengerecht van gemaakt, zonder dat ik er last van had. Dus dat recept deel ik graag met…lees verder
Suikervrije Speltkoekjes
Gezonde crunchy cookies gemaakt van spelt, met cranberry’s en pure chocolade. Deze suikervrije speltkoekjes zijn erg lekker! Hoe maak je suikervrije speltkoekjes? Ingrediënten voor 12 koeken: 50 gram hazelnoten, fijngemalen 100 gram speltmeel 100 gram speltvlokken 2 eieren 3 eetlepels agavesiroop 50 gram gedroogde cranberry’s 100 gram extra pure chocolade of flakes Extra nodig: bakpapier…lees verder
Ontbijtkoek van speltmeel (suikervrij)
Ontbijtkoek, geliefd bij jong en oud en volgens velen een gezond tussendoortje of een gezonde vervanging van een boterham. Maar is dat wel zo? Het antwoord luidt heel hard: NEE! Tijdens mijn onderzoekje in de supermarkt kwam ik erachter dat de ontbijtkoek uit de supermarkt verre van gezond is! Wist je bijvoorbeeld dat: de ontbijtkoek uit…lees verder
Franse salade niçoise van de Groene Smaak
Een heerlijke Franse salade die je als bijgerecht kunt eten, maar ook goed als hoofdgerecht of lekkere lunch. Ingrediënten voor een flinke schaal 1 pakje haricot verts 1 klein blikje tonijn 10 zwarte olijven 3 tomaten in partjes 3 eieren in partjes 1 blikje ansjovis (indien gewenst) 1 eetlepel mosterd 1 eetlepel olijfolie sap van…lees verder
Witlof lekker maken voor kinderen
Onze gastblogger Andrea maakt dit gerecht regelmatig met veel plezier. Daarom heeft ze het ons aangeleverd, zodat wij ook kunnen proeven hoe anders je witlof kunt eten… Veelzijdige witlof Witlof, een typisch winterse groente. Licht bitter, vol vitamines. Heerlijk als salade of gestoofd in de oven. Wat ook lekker is, is om de witlof in…lees verder
Gezonde chips van groente en fruit
Hoewel ik een vrij strikt, gezond eetpatroon hanteer wil ik zo af en toe wel iets lekkers snacken. Meestal is dat een handje noten of superfoods maar ook wel eens een schaaltje chips. Nu hoor ik je denken: chips? Ja! Dat chips niet altijd iets ongezonds hoeft te zijn bewijzen de volgende recepten voor bieten-, appel-…lees verder
Gezond recept: Salade van rode kool met peertjes
Zit je met de gebakken peren? Of heb je vooral trek in gebakken peren 😉 Dan hebben we een heerlijk recept voor je! In deze salade met rode kool vind je heerlijke, kort gebakken peertjes. Absoluut een salade die je zal verrassen, zo lekker als die is. En heel gezond! Hoe maak je deze salade…lees verder
Stamppot roerbak-boerenkool met zoete aardappel (vegetarisch)
Ik wil graag mijn favoriete boerenkool recept met jullie delen: stamppot boerenkool met zoete aardappel. Waarom? Boerenkool is een super gezonde groente met ontzettend veel vitaminen en mineralen. Het is zelfs de nummer 1 uit de top 10 gezonde groenten! Graag leg ik eerst uit waarom dit mijn favoriete boerenkoolrecept is. Onderaan dit artikel vind je mijn…lees verder
Zelf appelperencake maken
Wil je lekker genieten met appel en peer? Zet de oven aan om zelf appelperencake te maken. Het is een makkelijk recept. Heerlijk met vers fruit. Neem er wel de tijd voor, want het bakproces duurt vrij lang. Maar dan heb je ook wat! Ingrediënten 250 gram speltmeel 200 gram palmsuiker (en extra voor garnering) 5…lees verder
Recept voor Oosterse Zuurkool met Ananas
De dames van De Groene Smaak (red: bestaat helaas niet meer) hebben weer een bijzonder recept aangeleverd. Ingrediënten voor 4 personen 1 ananas 1 ui 3 eetlepels granaatappel siroop 5 cm gember 2 hete pepers handje verse koriander 3 eetlepels (Engelse) kerrie 500 gram zuurkool eventueel wat room Houd je niet zo van pittig? Laat…lees verder
Soep van geroosterde bieten
Bietjes zijn hele gezonde groentes. Er zijn veel meer mogelijkheden om bietjes te eten dan met een gekookte aardappel of in een salade. Een heerlijke soep bijvoorbeeld. Je kunt rustig te veel maken. Het restant kan in de vriezer en kun je later weer lekker op warmen. Ingrediënten 1 kg ongekookte bieten, geschild en in…lees verder
Hartige taart met verse spinazie
Een heerlijke hartige taart vol verse ingrediënten. De smaak is heerlijk zacht in combinatie met de kenmerkende smaak van spinazie. Ook erg kindvriendelijk.. Ingrediënten voor 4 personen 5 plakjes bladerdeeg 150 gram salami 1 bolletje mozzarella 600 gram verse spinazie 8 zongedroogde tomaatjes (in olie) 4 eieren 100 gram geraspte belegen kaas 1 eetlepel olijfolie…lees verder
Courgetterolletje met blauwe kaas
Een lekker recept voor een feestje en heel eenvoudig te bereiden. Twee kenmerkende smaken bij elkaar en een feestelijke presentatie doen het altijd goed. Ingrediënten 1 courgette zout 1 stuk blauwe kaas naar keuze Extra nodig: grillpan, prikkers en keukenpapier Bereiding Was de courgette en snij de courgette met een kaasschaaf in dunne plakken. Strooi zout…lees verder
Broccoli salade
Weer eens een andere salade, meer voor deze koude tijd van het jaar. Een recept van onze vrienden van de Groene Smaak. Ingrediënten 2 broccoli 2 kleine blikjes maïs 2 kleine blikjes doperwtjes 2 komkommers 10 kleine tomaatjes 1 halve eetlepel knoflookpoeder peper naar smaak 3 scheppen mayonnaise of Griekse yoghurt Bereiding Doe de blikjes…lees verder
Vleesfondue van bouillon
Toen mijn collega Vanessa mij vroeg om tijdens een weekendje weg vlees te testen, dacht ik hoe doe ik dat? Ik ben immers geen keukenprinses. Koken is meer de hobby van Vanessa. We hadden gepland om te gaan fonduen. Vanessa gaf aan dat dit ook een goede test is. Dan kun je natuurlijk ook heel goed…lees verder
Bietencarpaccio | heel spannend voorgerecht
Tijdens onze Kerstproeverij hebben we dit recept gemaakt. Vooraf hadden de meeste iets van … Eenmaal een eerste hap en ze waren om. Het was echt erg lekker. Ingrediënten voor 4 personen 2 rode bieten (rauw) half bolletje geitenkaas flinke hand pistachenoten (gepeld) beetje balsamico Bereiding Kook de bieten een paar minuten. Het is nodig…lees verder
Gezond recept: Koolrolletjes
Favoriet bij onze Kerstproeverij waren de koolrolletjes. We hebben het recept gehad, zodat je zelf ook kan experimenteren met deze heerlijke rolletjes. We hebben een vulling uitgewerkt, maar daar kun je natuurlijk mee variëren. Hoe maak je lekker koolrolletjes? Ingrediënten aantal bladeren Chinese kool 200 gram gekookte rijst 200 gram gehakt handje cashewnoten handje champignons…lees verder
Mini groentepannenkoek met zalmmousse
Een bijzonder apart gerecht waar je mee kunt scoren tijdens de Kerst als voorgerecht. Maar ook in kleinere vorm als hapje op een feestje of op oudjaarsavond. Ingrediënten erwtenpannenkoeken 200 gram tuinerwten uit de vriezer 200 gram (spelt)bloem 2 eieren snufje zout (rijst)melk ong. 500 ml. Ingrediënten zalmmouse 100 gr gerookte zalm 2 eetlepels slagroom…lees verder
Poffertjes met spinazie
Wil je een bijzonder groentegerecht met de Kerst. Deze poffertjes met spinazie zijn echt een succes. Vooral bij kinderen. De klasgenoten van mijn dochter van 6 zijn er gek op… Ingrediënten voor spinazie poffertjes met komkommerdip 300 gram diepvriesspinazie 300 ml magere melk 3 eieren 350 gram (spelt)bloem 1 zakje bakpoeder zonnebloemolie 1 komkommer 200…lees verder
Wafels met speltmeel, zonder suiker
Het is er de tijd voor, heerlijk wafels bakken! Maar deze wafels met speltmeel en zonder suiker zijn wel een stuk gezonder! Hoe kun je zelf gezonde wafels maken? Benodigdheden: een wafelijzer! Ingrediënten: 4 eieren 400 gr. speltmeel 1 blikje kokosmelk (400ml) of karnemelk 200gr diksap of ahornsiroop 150 gram roomboter (of margarine) 1 mespuntje…lees verder
Gezonde sandwichspread maken
Deze zelfgemaakte sandwichspread kun je lekker op een boterham of cracker eten. Het is ook lekker als dip met rauwkost (paprika) of op een toastje. Op deze manier eet je ongemerkt groente bij de lunch… Ingrediënten voor een pot sandwichspread 200 gram doperwten uit de vriezer 75-100 gram feta 1 theelepel verse rozemarijn Bereiding Zorg…lees verder
Omelet met tarwegras
Wil je eens op een andere manier tarwegras eten dan door je smoothie, doe het dan eens door een omelet. Ook erg lekker! Ingrediënten voor 1 persoon 1 grote of 2 kleine eieren 1 kleine ui 6 cherry of snoeptomaatjes 1 theelepel tarwegras poeder olijfolie om in te bakken zout naar smaak Bereiding Snij het uitje…lees verder
Boerenkoolstampot zonder aardappels
Eerst de vorst erover, dan smaakt boerenkool pas lekker. Dan eten we het pas. Nu heeft het weer gevroren in Nederland, dus kunnen we aan de boerenkool. Door het langzaam dalen van de temperatuur vindt er een natuurlijke reactie plaats. Een beschermingsmechanisme treedt in werking, waardoor zetmeel wordt omgezet in suiker. Dit proces ‘moet’ langzaam…lees verder